Türk mobilya sektörü, Romanya ve Bulgaristan'da pazar payını artırmak için büyük bir adım attı. Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği ticaret heyeti, sektör temsilcilerini bir araya getirerek işbirliği fırsatlarını değerlendirdi. Romanya ve Bulgaristan, Türk mobilya sektörü için önemli pazarlar haline gelirken, bu ziyaretle ihracatın daha da artırılması hedefleniyor. Peki, bu stratejik hamlenin sektör için ne gibi sonuçları olacak? Türkiye, Balkanlar'daki mobilya pazarında zirveye oynayacak mı?

Bulgaristan’ın ikinci, Romanya’nın üçüncü büyük tedarikçisi olan Türk mobilya sektörü, her iki ülkede de zirveye çıkmak için önemli bir organizasyona imza attı.

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 17-22 Kasım 2025 tarihleri arasında düzenlediği “Romanya–Bulgaristan Mobilya Ticaret Heyeti”yle iki ülkeye ihracatımızı artırmak için zemin oluşturdu.

Ofis mobilyalarından ev mobilyalarına, projelere üretim yapan mobilya üreticilerinden yatak baza üreticilerine 17 Türk mobilya firmasının katıldığı sektörel ticaret heyetine fuar gibi yoğun ilgi olurken, EMKOÜİB, son heyetiyle 3 yılda sektörel ticaret heyeti yaptığı ülke sayısını 9’a çıkardı.

Güngör: “Hedefimiz Balkanlarda başarıyı kalıcı hale getirmek”

Romanya ve Bulgaristan’ın mobilya ithalatı son 4 yılda yüzde 52’lik artışla 2,8 milyar dolara çıktığı bilgisini veren Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, aynı dönemde Türkiye’nin bu ülkelere mobilya ihracatının yüzde 117 artışla 341 milyon dolara yükseldiğini, bu iki pazardaki başarıyı kalıcı hale getirmek istediklerini dile getirdi.

“Romanya’da yüzde 12’lik, Bulgaristan’da yüzde 14’lük Pazar payına sahibiz” diyen Güngör, “Türk mobilya sektöründe 45 bin üretici firma var. Romanya ve Bulgaristan pazarlarına coğrafi yakınlık ve tarihsel bağlar bizim için büyük avantaj. Romanya, Avrupa Birliği’nden sağladığı fonlarla ülkedeki alt ve üst yapının tamamını yeniliyor. Bu da mobilya sektöründe talep artışı sağlıyor. Son yıllarda enflasyon rakamlarıyla döviz kuru arasındaki makasın açılması nedeniyle rekabetçilikte zorlanıyoruz. 2026 yılından itibaren enflasyon rakamlarıyla döviz kuru arasındaki farkın kapanması, Türk ekonomisinin ihracatı destekleyen ekosistemi güçlendirmesi halinde, Romanya ve Bulgaristan’da birinciliğe ulaşacağımıza inancımızın pekiştiği başarılı bir sektörel ticaret heyetine imza attık. Romanya’da perakende mobilya sektörünün istikrarlı büyümesi, konut projelerindeki artış ve tüketici talebindeki canlılık, Bulgaristan’da perakende ticaretinin güçlenmesi, ithalata dayalı ürün çeşitliliğinin artması Türk mobilya sektörü için önemli fırsatlar sunuyor. Heyete katılan firmalarımızdan alınan geri bildirimler son derece olumlu, heyetimizin firmalarımızın yeni pazar araştırmalarına önemli bir katkı sağladığını gözlemledik. Katılımcı firmalarımızın memnuniyetinin, gelecekte düzenleyeceğimiz ticaret heyetlerine olan ilgiyi artıracağını değerlendiriyoruz” diye konuştu.

17 Kasım 2025 tarihinde Romanya’nın Başkenti Bükreş’te firma ziyaretleri ve Romanya Türk İş Adamları Derneği (TİAD) ziyaretiyle başlayan Romanya–Bulgaristan Ticaret Heyeti, 18 Kasım 2025 tarihinde ikili iş görüşmelerine sahne oldu. 17 Türk firması, 35 Romanyalı ithalatçıyla 111 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. EMKOÜİB heyeti Romanya programını 19 Kasım 2025 tarihinde firma ziyaretleriyle tamamladı.

Bulgaristan’da 20 Kasım 2025 tarihinde Bulgar mobilya ithalatçısı 34 firmayla 142 adet ikili iş görüşmesi yapan Türk heyeti, 21 Kasım 2025 tarihinde firma ziyaretleriyle programını tamamladı. Romanya–Bulgaristan Ticaret Heyetine Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz ve mobilya ihracatçılarından oluşan 33 kişi katıldı.

Büyükelçiler ve Ticaret Müşavirlerinden büyük destek

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin Romanya ve Bulgaristan’ı kapsayan sektörel ticaret heyetinin Romanya ayağında Türkiye’nin Romanya Büyükelçisi Özgür Kıvanç ve Bükreş Ticaret Başmüşaviri Sertaç Güner katıldılar ve ülke bilgilendirme sunumlarıyla ihracatçılara önemli bilgiler paylaştılar.

Bulgaristan ayağında ise; ikili görüşmeler öncesinde Sofya’da 20 Kasım 2025 Perşembe günü Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz’ın açılış konuşması sonrasında; Türkiye’nin Sofya Ticaret Müşavirleri Sayın Çağatay Başer ve Sayın Onur Çokol Bulgaristan pazarıyla ilgili sunum yaptılar. Sonrasında Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık Türk heyetine hitap etti.

Romanya–Bulgaristan Ticaret Heyetine katılan firmalar; “AVANTAJ METAL TASARIM MOBİLYA, BOFİGO GRUP SAN. TİC. A.Ş., ÇANAKCILAR YAPI MALZ. TİC. VE SAN. A.Ş., DECOSIT MOBİLYA, DEKORİSTER MOBİLYA, DEMAR MAKİNA, EROSİT OFİS KOLTUKLARI, GÜRELER MOBİLYA, KARLI ORMAN ÜRÜNLERİ A.Ş., KONFOR MOBILYA, NERR OFİS MOBİLYALARI, NİRON GRUP, OFİSBAZAAR BÜRO, MUTFAK, BANYO MAD.MOB., ÖZGÜR ÇELİK OFİS MOBİLYALARI, RENAZZO MOBİLYA, TÜRKLER ŞEMSİYE GÖLGELENDİRME SİSTEMLERİ ve VERA OFİS MOBİLYA”

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin Romanya-Bulgaristan ticaret heyeti, Türk mobilya sektörünün bu pazarlardaki varlığını güçlendirmeyi amaçlıyor. Son 4 yılda yüzde 117 artış gösteren ihracat rakamları, potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Romanya'daki altyapı yatırımları ve Bulgaristan'daki artan ithalat talebi, Türk firmaları için önemli fırsatlar sunuyor. Hedef, rekabet avantajını koruyarak bu pazarlarda lider konuma yükselmek ve Balkanlar'daki başarıyı kalıcı hale getirmek.