Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Teknoloji
Teknoloji

Türk Zeytincilik Sektörü ABD'de Pazar Payını Artırmak İçin Harekete Geçiyor

Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı sektörü, Avrupa Birliği'nden sonra en büyük tüketici olan ABD'ye ihracatını artırmak için 'Sektörel Ticaret Heyeti' oluşturdu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin liderliğinde gerçekleşen heyet, ABD'deki dev perakende zincirleriyle iş görüşmeleri yaparak yüzde 10 pazar payı hedefliyor.

Yayınlama: 12.03.2025 - 10:35 Kaynak: İGF Haber Ajansı Okunma: 28
Paylaş:

Türk zeytincilik sektörü, Amerika Birleşik Devletleri'nde büyümek için atağa kalktı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, sektörel heyet aracılığıyla ABD'nin dev perakende zincirleriyle stratejik işbirlikleri kuruyor. Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı kalitesi, ABD pazarında hak ettiği yeri almak için yolunda kararlı adımlarla ilerliyor.

Türk zeytincilik sektörü, yıllık 370 bin ton zeytinyağı ve 185 bin ton zeytin tüketimiyle Avrupa Birliği’nden sonraki en büyük tüketici olan Amerika Birleşik Devletleri’ne zeytinyağı ve zeytin ihracatını artırmak için, “Sektörel Ticaret Heyeti” düzenledi.

İZMİR (İGFA) - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin organize ettiği “Sektörel Ticaret Heyeti”ne Türk sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründen 12 güçlü firma katıldı. Türk zeytincilik sektörü, ABD pazarında yüzde 10’luk pay hedefliyor.

Greater Irnive Ticaret Odası ziyaretiyle ABD programına başlayan EZZİB Heyeti, toptan, perakende zeytin ve zeytinyağı ticareti yapan Costco, Trader Joe’s, Sporuts Farmers Market, Ralph’s Supermarket ve Gelson’s Supermarketi ziyaret etti.

ABD’nin en büyük doğal ve organik gıda fuarlarından biri olan ve Türkiye Milli Katılım Organizasyonu Ege İhracatçı Birlikleri’nce yapılan Natural Products Expo West Fuarı’nı ziyaret ettikleri bilgisini veren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, fuarda zeytin ve zeytinyağı sektör trendleri ve ABD’de doğal gıdalara olan talep hakkında incelemeler yaptıklarını dile getirdi.

Natural Products Expo West Fuarı’nda Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Sinan Kuzum ile de bir araya geldikleri bilgisini veren Uygun, “6 Mart 2025 tarihinde Anaheim’daki Sheraton Park Hotel’de düzenlenen ikili iş görüşmeleri (B2B) kapsamında ABD’nin farklı eyaletlerinden gelen 45 firma ve 63 sektör temsilcisiyle 160’ın üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirdiklerini anlattı.

Türkiye’nin son 20 yılda zeytincilik sektörüne büyük yatırım yaptığının altını çizen EZZİB Başkanı Emre Uygun şöyle devam etti: “Sofralık zeytin rekoltemiz 750 bin tona ulaştı ve dünya birincisi konumuna geldik. Zeytinyağı rekoltemiz ise; 475 bin tonluk rekolteye ulaştık. Sofralık zeytin ve zeytinyağı rekoltesindeki artışın katma değere dönüşmesi için pazarlamaya yoğunlaşmamız gerekiyor. ABD bu anlamda en önemli pazarların başında geliyor. Türkiye, 2023/24 sezonunda Amerika Birleşik Devletleri’ne 199,5 milyon dolarlık zeytinyağı ve 16 milyon dolarlık sofralık zeytin ihraç etmişti. Yıllık zeytin ve zeytinyağı ithalatı 4 milyar dolara ulaşan ABD pazarında yüzde 10 pay almayı hedefliyoruz.”

Türk zeytincilik sektörü, ABD pazarında daha etkin bir konuma gelmek amacıyla yoğun bir faaliyet içerisine girdi. EZZİB Başkanı Emre Uygun'un açıklamalarına göre, Türkiye'nin artan zeytin ve zeytinyağı rekoltesi, ABD pazarındaki payını artırma hedefine ivme kazandırıyor. Heyetin ziyaretleri ve ikili iş görüşmeleri, Türk zeytin ve zeytinyağının ABD'de daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacak önemli adımlar olarak nitelendiriliyor. Türkiye'nin zeytincilik sektöründeki gücü, uluslararası alanda da giderek daha çok tanınıyor ve takdir ediliyor.

# Türk zeytincilik sektörü # zeytinyağı ihracatı # ABD pazar payı
Son Haberler

İstanbul'da 2026 Yılının İlk Yarısında Kazaların En Yoğun Olduğu Yer Neresi?

03.08.2026 - 15:48

Nilüfer’de Kentsel Dönüşüm Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

03.08.2026 - 15:43

Yapay Zekâ Meslekleri Değil, Kullanmayanları Geride Bırakacak!

03.08.2026 - 15:42

Tofaş Spor Kulübü’nden Geleceğin Sporcularına Yatırım

03.08.2026 - 15:35

Borusan İnsan Hakları Taahhüdünü Yeni Politikasıyla Güçlendirdi

03.08.2026 - 15:26

Küresel Metal Sektörü Büyümeyi Sürdürüyor

03.08.2026 - 15:06

Torbalı’dan Denize Ulaşmak Artık Daha Kolay

03.08.2026 - 14:25

Dünyanın Dört Bir Yanında Gençler Nilüfer’de Buluştu

03.08.2026 - 14:07

Alternatif Bank İkinci Çeyrekte 152 Milyar TL Aktif Büyüklüğe Ulaştı

03.08.2026 - 13:46

Enerji Bursunda Kontenjan 500’e Çıktı

03.08.2026 - 13:27
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel