Türkiye'nin dört bir yanından kuş gözlemcileri, bilim insanları ve doğa koruma uzmanları İzmir'de buluşuyor! 22. Türkiye Kuş Konferansı, kritik bir dönemeçte, kuruyan göllerin ve tatlı su ekosistemlerinin geleceğini tartışmaya açıyor. Sulak alanların önemi ve acil korunma gerekliliği vurgulanacak. Konferansta, biyoçeşitliliğin korunması ve doğayla uyumlu politikaların hayata geçirilmesi için ortak çözümler aranacak. Uzman sunumları ve Gediz Deltası saha gezisi ile dolu dolu bir program katılımcıları bekliyor. Bu önemli konferansı kaçırmayın!

Doğa Derneği tarafından bu yıl 22’ncisi düzenlenen Türkiye Kuş Konferansı, Kuruyan Göller ve Tatlı Su Ekosistemleri temasıyla 14 Haziran 2025’te İzmir Sanat Merkezi’nde başlıyor.

Doğa Derneği tarafından bu yıl 22’ncisi düzenlenen Türkiye Kuş Konferansı, Kuruyan Göller ve Tatlı Su Ekosistemleri temasıyla 14 Haziran 2025’te İzmir Sanat Merkezi’nde başlıyor. Türkiye'nin 22 ilinden 300’ü aşkın katılımcının geleceği konferans kuş gözlemcileri, bilim insanları, doğa koruma uzmanları ve doğa severleri bir araya getirerek sulak alanların korunması, biyolojik çeşitliliğin devamlılığı ve doğayla uyumlu politikaların gerekliliği üzerine ortak bir zemin oluşturmayı hedefliyor.

Dünya yüzeyinin yalnızca yüzde 6’sını kaplayan sulak alanlar; turbalıklardan deltalara, göllerden nehirlere kadar çok çeşitli habitatlara ev sahipliği yapıyor. Küresel biyolojik çeşitliliğin yüzde 40’ını barındıran bu alanlar, aynı zamanda karbon yutakları olarak iklim değişikliğinin etkilerini hafifletiyor. Ancak sulak alanlar, tarım ve su politikalarının etkisiyle hızla yok oluyor.

22. Türkiye Kuş Konferansı, tüm bu sorunları görünür kılmak, bilgi paylaşımını sağlamak ve çözüm yollarını birlikte tartışmak üzere tasarlandı. Konferansın ilk günü, uzmanların sunumları ve değerlendirmeleriyle geçecek. İkinci gün ise, Akdeniz Havzası’ndaki en önemli sulak alanlardan biri olan Gediz Deltası Önemli Doğa Alanı’nda saha gezisi ve kuş gözlem etkinliği gerçekleştirilecek.


Konferans, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ortaklığında gerçekleştiriliyor ve Akdeniz Tatlı Su Ekosistemleri için Donörler İnisiyatifi (DIMFE) tarafından destekleniyor.

Sulak alanları, ormanlardan üç kat daha hızlı kaybediyoruz

22. Türkiye Kuş Konferansı hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç; ‘Son 50 yılda dünya genelinde sulak alanların yüzde 35’inden fazlası kaybedildi. Akdeniz Havzası'nda bu oran yüzde 50’yi aştı. Sulak alanları, ormanlardan üç kat daha hızlı kaybediyoruz. Aynı dönemde tatlı su türlerinin popülasyonları yüzde 83 oranında azaldı. Sibirya’da üreyip Akdeniz çevresinde kışlayan ince gagalı kervançulluğunun nesli tükendi. Türkiye’de ise su tüketimini artıran tarım politikaları ve yanlış su yönetimi, Tuz Gölü, Van Gölü, Seyfe Gölü gibi alanların kurumasına neden oldu. Tepeli pelikanların dünya nüfusunun %9’unun kışladığı Marmara Gölü ise artık yok. Bu yılki konferansımızda, kuşlar için hayati önem taşıyan göller ve tatlı su ekosistemlerini yaşatmak için uzmanlarla bir araya geleceğiz.’ dedi.

22. Türkiye Kuş Konferansı, Doğa Derneği öncülüğünde İzmir'de başlıyor. Konferans, kuruyan göller ve tatlı su ekosistemlerinin karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekmeyi amaçlıyor. Sulak alanların küresel önemi vurgulanırken, yanlış su yönetimi ve tarım politikalarının bu alanlar üzerindeki olumsuz etkileri tartışılacak. Konferansta, uzmanlar ve doğa severler bir araya gelerek çözüm önerileri geliştirecek. Etkinliğin ikinci gününde Gediz Deltası'nda kuş gözlem etkinliği düzenlenecek. Konferans, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ortaklığında ve DIMFE desteğiyle gerçekleştiriliyor.