Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Ekonomi
Ekonomi

Türkiye Otomotiv Sektörü 2024'te Dengeli Bir Büyüme Bekliyor

Türkiye Hafif Araç satışları Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 17,5 azalarak 94 bin adet olurken, ay başında 89,2 bin adet olarak açıklanan tahmin de yüzde 5, 10 yıllık ortalaması olan 65,7 bin adedin ise yüzde 43 üzerinde gerçekleşti. Türkiye Otomotiv Sektörü, 2024'ün geri kalanında temkinli olmaya devam edeceklerini açıkladı. Geçen yılki genel seçimler ve Mart ayındaki belediye seçimlerinden sonra Türkiye daha rasyonel ortodoks makro politikalara geri döndü. Merkez Bankası politika faizlerini Şubat 2023'te

Yayınlama: 02.08.2024 - 13:57 Kaynak: İGF Haber Ajansı Okunma: 57
Paylaş:

Türkiye Otomotiv Sektöründe 2024 İçin Yeni Dönem! Hafif Araç Satışlarında Neler Olacak? Detaylar İçin Tıklayın.

Türkiye Hafif Araç satışları Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 17,5 azalarak 94 bin adet olurken, ay başında 89,2 bin adet olarak açıklanan tahmin de yüzde 5, 10 yıllık ortalaması olan 65,7 bin adedin ise yüzde 43 üzerinde gerçekleşti. Türkiye Otomotiv Sektörü, 2024'ün geri kalanında temkinli olmaya devam edeceklerini açıkladı.

İSTANBUL (İGFA) - Borsada faaliyet gösteren Türkiye Otomotiv Sektörü'nün Temmuz ayı raporunu yayımladı.

Geçen yılki genel seçimler ve Mart ayındaki belediye seçimlerinden sonra Türkiye daha rasyonel ortodoks makro politikalara geri döndü.

Merkez Bankası politika faizlerini Şubat 2023'teki yüzde 8.5'ten Haziran 2023 sonuna kadar yüzde 15'e yükseltti. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı da hükümetin ortodoks politikaya bağlılığının altını çizdi. Merkez Bankası ayrıca faiz artışlarının kademeli olarak devam edeceği sinyalini verdi. Güçlü otomotiv talebi 2Ç23, 2Y23 ve 1Ç24'te de devam etti. Haziran 2023'den Mart 2024 arasında Merkez Bankası faiz artırımlarını hızlandırdı ve politika faizini yüzde 15'ten yüzde 50'ye yükseltti. Mevcut makro ortamda, Hazine ve Maliye Bakanı ekonomi politikalarının mevcut makro programı uygulamaya devam edeceğinin ve daha fazla sıkılaştırmanın muhtemel olduğunun altını çizmeye devam ederken, iyimser senaryoda 2024T’de güçlü talep ve krediye ulaşım sorunlarının azalması varsayımı ile Türkiye Hafif Araç satışların yıllık bazda yüzde 5.6 azalarak 1,163 bin adet seviyesinde gerçekleşeceği ön görüldü. Kötümser senaryoda ise 2024T’de arz sorunlarının devam etmesi, tüketici güvenindeki bozulma, TL üzerindeki baskının artması ve krediye erişimin zorlaşması varsayımı ile hafif araç satışlarının yüzde 22.6 azalarak 953 bin adet olarak gerçekleşmesini tahmin edildi.

Temmuz 2024’te en fazla pazar payı kazanan şirket Doğuş Otomotiv (aylık +391 baz puan artışla yüzde 17,5) olurken, aynı dönemde Renault (aylık 245 baz puan düşüşle yüzde 8,2) en fazla pazar payı kaybeden oldu.

Borsa piyasalarının takibinde yer alan Dogus Otomotiv ve Ford Otosan aylık bazda (aylık 391 baz puan artışla yüzde 17,5 ve aylık 132 baz puan artış yüzde 8,5) pazar payı kazanırken, Tofaş (aylık 22 baz puan azalışla yüzde 12,2) pazar payı kaybetmiştir. Temmuz 2024’te Dogus Otomotiv pazar payı lideriyken onu Tofas izlemiştir. Aynı dönemde Stellantis Otomotiv (Peugeot, Citroen, DS ve Opel) yüzde 15,6 pazar payı bulunmaktadır.

Türkiye Otomotiv Sektörü, 2024 yılının geri kalanında dengeli büyüme hedeflerini koruyarak temkinli bir yol izlemeye devam ediyor. Geçen yılki seçimlerin ardından Türkiye'nin makro politikalarında gözle görülür bir değişim yaşanırken, sektördeki gelişmeler de merak konusu olmaya devam ediyor. Hafif araç satışlarında iyimser ve kötümser senaryoların değerlendirildiği raporda, gelecek dönemde sektörde neler yaşanacağı ve hangi şirketlerin öne çıkacağı merak ediliyor. Özellikle Dogus Otomotiv'in yükselişi ve Tofaş'ın kaybı sektör oyuncuları tarafından yakından takip ediliyor. Tüm bu gelişmeler, Türkiye Otomotiv Sektörü'nün 2024 yılında karşılaşacağı zorlukları ve fırsatları gözler önüne seriyor.

# Türkiye Otomotiv Sektörü # 2024 # Hafif Araç Satışları
Son Haberler

Başkan Matlı, İş Dünyası ve Sivil Toplum Temsilcilerini Ağırladı

01.11.2026 - 23:05

Türkiye’nin en büyük squash merkezi Nilüfer’de açıldı

01.11.2026 - 22:59

Beykoz’da Yağışın Yaraları Dayanışmayla Sarılıyor

01.11.2026 - 22:56

ÇYDD 48. İstanbul Maratonu’nda Gençlerin Geleceği İçin Koştu!

01.11.2026 - 18:00

Ramazan Saygılı: “158 Yıldır İhtiyaç Duyulan Her Yerdeyiz”

01.11.2026 - 17:56

Mars İklim Dostu Tarım Yatırımlarıyla Gıdanın Geleceğini Destekliyor

01.11.2026 - 17:56

TİGEP’ten İSG bilirkişilerine ücretsiz uygulama eğitimi

01.11.2026 - 17:08

Emlak vergisinde ikinci taksit ödemeleri başladı

01.11.2026 - 16:14

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore'ye gidiyor

01.11.2026 - 14:52

Fon soruşturması kapsamında Umut Güner gözaltına alındı

01.11.2026 - 14:50
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel