Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Ekonomi
Ekonomi

Türkiye Sofralık Zeytin Üretiminde Dünya Lideri Oldu, İşte Detaylar

Türkiye, sofralık zeytin üretiminde Mısır'ı geride bırakarak dünyada ilk sıraya yükseldi. Zeytin ağacı sayısında ve üretiminde yaşanan artış dikkat çekiyor.

Yayınlama: 09.04.2025 - 17:52 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 68
Paylaş:

Türkiye, sofralık zeytin üretiminde dünya lideri oldu! Zeytin ağacı sayısında ve üretiminde yaşanan artış sektörde dikkat çekiyor. Uluslararası alanda önemli bir başarıya imza atıldı. Detaylar haberimizde!

ANKARA-BHA Türkiye, sofralık zeytin üretiminde 700 bin tonla Mısır'ı geride bırakarak, dünyada ilk sıraya yerleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) verilerine göre, Türkiye'nin zeytin ağacı sayısında ve üretiminde yaşanan artış dikkat çekiyor. Zeytin yetiştiriciliği alanında gerçekleştirilen çalışmalarla, 2001'de 99 milyon olan zeytin ağacı sayısı, 2024 itibarıyla 205 milyona ulaştı. Bu artış, zeytin üretimine de yansıdı. 2001-2024 döneminde üretim, 600 bin tondan 3 milyon 750 bin tona yükseldi. Geçtiğimiz yıl zeytin üretimi bir önceki yıla göre yüzde 150 artarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. 2024/2025 döneminde zeytinyağı üretimi 475 bin tona, sofralık zeytin üretimi ise 700 bin tona çıkarak Türkiye'yi dünyada ilk sıraya taşıdı. Mısır 600 bin tonla ikinci, İspanya ise 468 bin tonla üçüncü sırada yer aldı. Zeytincilikte Türkiye'nin başarısı Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, Türkiye’nin zeytincilikteki başarılarına değinerek, 2007'de başlatılan hedeflerle zeytinyağı ve sofralık zeytin üretiminde dünya ikinciliği ve zeytin ağacı sayısının iki katına çıkarılmasının gerçekleştirildiğini belirtti. Tan, "Türkiye zeytin ağacının anavatanı olup, son 15-20 yılda zeytin üretiminde dünya sıralamasında önemli bir yer edinmiştir" dedi. Tan, Türkiye'nin sofralık zeytin üretiminde Mısır’ı geçerek liderliğe yükseldiğini ve zeytinyağı üretiminde de ikinci sıraya yerleştiğini vurguladı. "Hedeflerimiz doğrultusunda zeytin ağacı sayımızı 250 milyona çıkarmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu. Sektörel gelişmeler ve regülasyon ihtiyacı Tan, Türkiye'nin zeytincilik alanında önemli gelişmeler kaydettiğini ve sektörde fiyat düzenlemelerine yönelik regülasyonlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ayrıca, yerli zeytin çeşitlerinin korunması ve geliştirilmesi için AR-GE çalışmalarının hızla ilerlediğini ifade etti. Tan, "Türkiye'nin zeytin fidanı konusunda yabancı çeşitlere ihtiyacı yok, ithal fidanlar Anadolu'nun zeytin ağacının anavatanı imajına zarar verebilir" şeklinde konuştu. Zeytin üretimi ve zeytinyağı sektöründe sağlanan ilerlemelerin daha da hızlanabilmesi için Avrupa Birliği (AB) Zeytinyağı Mevzuatı'nda olduğu gibi üçlü fiyat, depolama yardımı ve üretim yardımları gibi regülasyonların hayata geçirilmesi gerektiği dile getirildi.

Türkiye, sofralık zeytin üretiminde büyük bir başarı elde ederek dünya lideri konumuna yükseldi. Zeytin sektöründe yapılan çalışmalar ve artan üretim kapasitesi sektöre yeni bir ivme kazandırdı. Zeytincilikte Türkiye'nin gösterdiği bu başarı, sektörü geleceğe taşımak adına umut verici gelişmeler yaşanacağını gösteriyor. Sektördeki yenilikler ve hedefler doğrultusunda Türkiye'nin zeytin üretimindeki liderliğinin süreceği değerlendiriliyor.

# Türkiye zeytin üretimi # zeytinyağı # zeytin sektörü
Son Haberler

Uluslararası Güreş Turnuvası’na Türk sporcular damga vurdu

03.08.2026 - 00:07

Türkiye’nin ilk "Engelsiz Pazarı" Mersin Yenişehir’de kuruluyor

02.08.2026 - 23:07

Ankara'da Sanat Duvarda

02.08.2026 - 23:02

Kadıköy'de Sportif Heyecan

02.08.2026 - 22:59

Kayseri'de Büyükşehir İle Miraç'ın Tramvay Hayali Gerçeğe Dönüştü

02.08.2026 - 13:30

ASAT’tan COP31 Öncesi Güçlü Altyapı Hamlesi

02.08.2026 - 13:28

Esenyurt Belediyesi Araç Filosunu Kendi Öz Kaynaklarıyla Güçlendiriyor

02.08.2026 - 13:26

Bursa Açıkhava'da Emre Altuğ'dan Müzik Dolu Gece

02.08.2026 - 13:25

Konya Ultra Trail, 13 Ülkeden 1.300 Sporcuyu Sille'nin Doğasında Buluşturdu

02.08.2026 - 13:23

Nilüfer İlçe Şenliği Dolu Dolu Geçti

02.08.2026 - 13:22
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel