Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Ekonomi
Ekonomi

Türkiye ve Özbekistan'dan Dev Ticaret Hamlesi: Hedef 5 Milyar Dolar!

Türkiye ve Özbekistan, ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefiyle yeni bir ekonomik işbirliği planına imza attı. İki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılıyor!

Yayınlama: 15.05.2025 - 15:26 Kaynak: Birlik Haber Ajansı Okunma: 60
Paylaş:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirme vizyonunu net bir şekilde ortaya koydu. Taşkent'te gerçekleştirilen önemli toplantıda, iki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa sürede 5 milyar dolara çıkarma hedefi vurgulandı. Yılmaz, bu hedefe ulaşmanın yanı sıra, uzun vadede ticaret hacmini 10 milyar dolar seviyesine taşıma arzusunu dile getirdi. Bu iddialı hedef, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Türk iş insanlarının Özbekistan'a olan ilgisi ve yatırımların artması, bu hedefe ulaşmada önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor.

ANKARA-BHA Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ticaret hacmini artırma hedefini yineleyerek, ilk etapta 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak istediklerini söyledi. Yılmaz, “Hedeflere ulaştıkça önümüze yeni hedefler koyacağız. Ticari ilişkilerimizi 10 milyar dolar seviyesine taşımayı amaçlıyoruz” dedi. Yılmaz, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen 8. Dönem Türkiye-Özbekistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini değerlendirdi. Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşid Kuçkarov ile birlikte toplantıya başkanlık eden Yılmaz, taraflar arasında toplam 82 eylem maddesinden oluşan yeni bir planın imzalandığını da duyurdu. Yılmaz, “Geçen yıl iki ülke arasında ticaret hacmimiz 3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu önemli bir gelişme ama potansiyelin hâlâ gerisindeyiz. Liderlerimizin koyduğu 5 milyar dolarlık hedefe en kısa sürede ulaşacağız” ifadelerini kullandı. İki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması’nın kapsamını genişletmek üzere görüşmelerin sürdüğünü belirten Yılmaz, “Kazan-kazan anlayışıyla ticaretimizi daha ileriye taşımak istiyoruz. Türk iş insanlarının Özbekistan’a ilgisi yüksek, şu anda 1900'e yakın Türk firması burada faaliyet gösteriyor. Toplam yatırım tutarımız 5,6 milyar dolar” dedi. Özbekistan'ın 37 milyonu aşan genç ve eğitimli nüfusu, doğal kaynakları ve stratejik konumuyla büyük potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Yılmaz, sanayi, tarım, enerji, turizm ve madencilik gibi birçok alanda işbirliğini derinleştirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Turizm alanında da ilişkilerin geliştirileceğini belirten Yılmaz, “Ulaşım altyapısını geliştirerek Özbekistan’a olan ilgiyi artırmayı hedefliyoruz. Türkiye geçen yıl turizmden 61 milyar dolar gelir elde etti, bu tecrübeyi paylaşmaya hazırız” diye konuştu. Yılmaz, daha önce imzalanan 107 eylemden 83’ünün başarıyla tamamlandığını belirterek, yeni planın da aynı titizlikle takip edileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye ve Özbekistan, 8. Dönem KEK toplantısında ekonomik işbirliğini derinleştirmek için önemli adımlar attı. İmzalanan 82 maddelik eylem planı, ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefini destekliyor. Tercihli Ticaret Anlaşması'nın genişletilmesi ve Türk firmalarının Özbekistan'daki faaliyetlerinin artırılması planlanıyor. Özbekistan'ın genç nüfusu ve stratejik konumu, Türkiye için cazip yatırım fırsatları sunuyor. Sanayi, tarım, enerji, turizm ve madencilik gibi alanlarda işbirliğinin artırılması hedefleniyor. Turizm alanında da işbirliğinin geliştirilmesi ve Türkiye'nin turizm tecrübesinin Özbekistan ile paylaşılması öngörülüyor.

# Türkiye Özbekistan ticaret # ticaret hacmi # Cevdet Yılmaz
Son Haberler

DMM’den sosyal medyada yaş doğrulama dolandırıcılığına karşı uyarı

23.10.2026 - 17:44

Beşiktaş’ın 4. forması satışa çıktı!

23.10.2026 - 17:41

Konut Piyasasında Yılın Son Çeyreği: Gözler Faizlerde ve Ertelenen Talepte

23.10.2026 - 17:35

Arçelik'ten 200 Milyon Euroluk Dev Yatırım

23.10.2026 - 17:18

Voleybolda heyecan yeniden yükseliyor: İşte haftanın maç programı

23.10.2026 - 16:58

MHP'nin 15. Olağan Büyük Kurultayı 7 Şubat 2027'de yapılacak

23.10.2026 - 16:44

Perakende ve Kamu, TAMPF Perakende Şurası’nda Bir Araya Geldi

23.10.2026 - 16:35

Tesla İtibar ve Görünürlükte, Togg Beğenide Zirvede

23.10.2026 - 16:26

Upcycle’ın da Artık Pasaportu Var

23.10.2026 - 16:25

Corendon Tennis Week 2026, Uluslararası Tenis Dünyasını Kemer’de Ağırladı

23.10.2026 - 15:48
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel