Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
Anasayfa Siyaset
Siyaset

Zafer Partili Alagöz: Kanunen ödemesi gereken yardım çiftçiye ödenmiyor!

Yayınlama: 09.06.2024 - 13:55 Kaynak: İGF Haber Ajansı Okunma: 17
Paylaş:

Zafer Partisi Kalkınma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, AK Parti hükümetinin Türk çiftçisine kanunen ödemesi gereken yardımı ödemediğini bir tablo ile paylaştı.

ANKARA (İGFA) - Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcıwsı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, hükümetin girdi maliyetlerinin bile altında kalacak şekilde açıkladığı buğday, arpa fiyatları, Türk çiftçisinin iflasını hızlandırma süreci olduğunu kaydederek, uzun yıllardır hükümet hem yeterli destek sağlamayarak hem de tarımsal ürün ithalatını kolaylaştırarak Türk çiftçisinin toprağını terk etmeye zorladığını söyledi.

Tarım Kanununun 21. maddesine göre hükümet her yıl GSYH'nin yüzde 1'lik kısmını Türk çiftçisine destek olarak ödemek zorunda olduğunu kaydeden Prof. Dr. Alagöz, "Buna göre 2012-2022 yılları arasında Türk Çiftçisine ödenmesi gereken toplam destek miktarı 93.2 milyar dolar olması gerekirken, ödenen destek miktarı 38 milyar dolarda kalmıştır. Yani 2012-2022 yılları arasında 55.1 milyar dolarlık destek ödenmemiştir. Buna karşılık 2012-2022 yılları arasında yurtdışında yaşayan yabancı vatandaşların refahını artırmak için 80.2 milyar dolarlık yardım yapılmıştır. Bu durum hükümet nezdinde desteğe ve yardıma ihtiyacı olan Türk çiftçisinin ötelendiğinin veya önceliğinin olmadığının göstergesidir. Ayrıca Türk milletinin gıda arz güvenliğinin tehdit altına girmesi, gıda fiyatlarının artması ve ithal tarımsal ürünlere bağımlı olması demektir. Hükümetin bir an önce buğday ve arpa fiyatları ile birlikte üretiminin korunarak devam ettirilmesi gereken bütün tarımsal ürünlerdeki alım fiyatlarını ve destek miktarlarını Türk çiftçisinin lehine yenilemelidir. Yurtdışındaki yabancıların refahını değil öncelikle Türk çiftçisinin ve insanının refahını önceliğe almalıdır. Zafer Partisi, Planlı Kalkınma Modeli ile hem bitkisel ve hayvansal üreticilerini hem de ürün ve alım garantisiyle tarımsal üretimi koruyacaktır. Türk çiftçisini bankalara muhtaç etmeyecektir" görüşlerine yer verdi.

Son Haberler

Tarım İşçisi Ailelerin Çocukları için Nitelikli Eğitim Desteği

27.07.2026 - 09:39

Probiyotik İçecek Trendinde Kombucha Öne Çıkıyor

27.07.2026 - 09:36

Siyaset ve İş Dünyası Bu Nikahta Buluştu

27.07.2026 - 09:31

Aile ve Nüfus Politikalarında Veri Temelli Yeni Dönem

27.07.2026 - 09:30

Vakıf Katılım Bursa’daki Vakıf Mirasını Geleceğe Taşıyor

27.07.2026 - 09:28

6 Ülkeden Üst Düzey Katılımla Bölgesel Göç ve Geri Dönüş Perspektifleri Forumu Ankara'da Gerçekleştirildi

27.07.2026 - 09:05

Denizli Büyükşehir’den Can Dostlarına Şefkat Eli

27.07.2026 - 09:01

Konya’da Mert Demir Rüzgarı: Binlerce Kişi Meydanı Doldurdu

27.07.2026 - 09:00

İzmir'de Yağmur suyu Baskınlarına Köklü Çözüm

27.07.2026 - 08:59

Malatya’da Sınırları Aşan Turna Balığı Heyecanı

26.07.2026 - 21:20
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel