Antalya Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma hizmetlerini kullanan engelli ve otizmli bireylerin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek amacıyla önemli bir adım attı. Şehirdeki tüm toplu taşıma şoförleri, engelli ve otizm farkındalığı konusunda özel bir eğitime tabi tutuldu. Bu eğitimlerle, şoförlerin engelli ve otizmli yolculara karşı daha duyarlı ve bilinçli olması, onların ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmesi amaçlanıyor. Uzmanlar tarafından verilen eğitimler, sahada yaşanan sorunlara çözüm odaklı yaklaşımlar sunarken, toplumun bu konudaki farkındalığını artırmayı hedefliyor. Antalya'da toplu taşıma artık daha kapsayıcı ve erişilebilir olacak!
Büyükşehir Belediyesi Engelli Hizmetleri Şube Müdürü Fatin Iltar, eğitimlerin belediyeye ait 700 ve özel sektöre bağlı 450 şoförü kapsadığını belirterek, “Otizm farkındalık eğitimleri Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü uzmanları tarafından veriliyor. Ayrıca ilgili sivil toplum kuruluşları da sürece katkı sağlıyor. Toplantılardan çıkan talepler, Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından değerlendirilerek çözüme kavuşturulacak” dedi.
ÇÖZÜM ODAKLI EĞİTİM
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural ise eğitimlerin önemine dikkat çekerek, “Sahada yaşanan sıkıntılar ve memnuniyetler paylaşıldı. Kent Konseyinde dile getirilen erişilebilirlik sorunlarına çözüm odaklı bir yaklaşım sergileneceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
OTİZM FARKINDALIĞI HER ALANDA ARTMALI
Otizmli bireylerin toplu alanlarda karşılaştığı önyargılara dikkat çeken Sosyal Çalışma Uzmanı Emre Yakalı, “Otobüs şoförlerine otizm farkındalık eğitimi verdik. Katılımları ve ilgileri için teşekkür ediyoruz” dedi.
ŞOFÖRLER İÇİN FAYDALI OLDU
Eğitime katılan otobüs şoförü Mihriban Kılınç, seminerin kendileri için oldukça faydalı geçtiğini belirterek, “Otizmli bireylerle karşılaştığımızda nasıl davranmamız gerektiğini öğrendik. Yardımın talep edilmeden yapılmaması gerektiğini anladık. Bu farkındalığı halkımızın da kazanması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği eğitim, belediyeye ait ve özel sektöre bağlı toplamda 1150 şoförü kapsadı. Eğitimlerde, otizmli bireylerin karşılaştığı önyargılar ele alınırken, şoförlerin bu bireylere nasıl yaklaşması gerektiği uygulamalı olarak gösterildi. Katılımcı şoförler, seminerin kendileri için son derece faydalı olduğunu, otizmli bireylerle karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini öğrendiklerini ifade ettiler. Eğitimler sonucunda, toplu taşıma hizmetlerinde engelli ve otizmli bireylerin yaşadığı sorunların en aza indirilmesi ve toplumda farkındalığın artırılması hedefleniyor. Antalya, bu adımla daha erişilebilir ve kapsayıcı bir şehir olma yolunda ilerliyor.