4 Kasım 2025 Salı
DOLAR 42.06 ₺
EURO 48.49 ₺
STERLIN 55.30 ₺
G.ALTIN 5,421.53 ₺
BTC 109,726.85 $
ETH 3,839.37 $
BİST 11,060.39

    Bakan Bolat'tan İSEDAK'ta Yoğun Diplomasi: Ticaret Hedefleri Masada!

    Ekonomi 23
    Yayınlama: 3 Kasım 2025 Pazartesi 12:59 Kaynak: Piha Haber Ajansı

    Bakan Bolat, İSEDAK toplantısında Pakistan, BAE ve Katar temsilcileriyle bir araya geldi. Ticaret hacmini artırma ve ekonomik işbirliğini geliştirme konuları ele alındı.

    Bakan Bolat'tan İSEDAK'ta Yoğun Diplomasi: Ticaret Hedefleri Masada!

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İSEDAK 41. Toplantısı'nda kritik temaslarda bulundu. İslam ülkeleri arasındaki ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesi hedeflenirken, Türkiye'nin öncü rolü vurgulandı. Pakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar ile yapılan görüşmelerde, ticaret hacminin artırılması ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesi masaya yatırıldı. Bakan Bolat, bu temasların Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmasında önemli bir adım olduğunu belirtti. Özellikle BAE ile 40 milyar dolarlık, Katar ile ise 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılık dikkat çekti.

    İSEDAK 41. toplantısının, İslam ülkeleri arasında ticari dayanışmanın ve ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten Bakan Bolat, Türkiye’nin bu süreçte öncü bir rol üstlenmeye devam edeceğini söyledi. Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, toplantı kapsamında Pakistan Ticaret Bakanı Jam Kamal Khan ile bir araya geldiklerini belirterek, görüşmede iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi konularını ele aldıklarını ifade etti.

    Türkiye’nin, Pakistan ile işbirliğinin çeşitlendirilmesine ve derinleştirilmesine büyük önem verdiğini vurgulayan Bolat, “İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesi yönünde işbirliğimizi sürdürme konusunda karşılıklı irademizi ortaya koyduk.” dedi.

    BAE İLE 40 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

    Bolat, ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Türkiye Özel Temsilcisi Sultan Saeed Nasser Al Mansouri ile de bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildirdi. İki ülke arasındaki 40 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için yürütülen çalışmalara değinen Bolat, “Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması sayesinde bu hedefe en kısa sürede ulaşacağımıza inanıyoruz. Ülkelerimiz arasındaki başarılı işbirliğini genişletmek ve çeşitlendirmek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

    KATAR İLE TİCARETTE 5 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

    Bakan Bolat, Katar Sanayi ve Ticaret Bakanı Şeyh Faysal bin Sani Al Sani ile de kapsamlı bir görüşme yaptıklarını belirterek, Ağustos ayında yürürlüğe giren Türkiye-Katar Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması sayesinde iki ülke arasındaki ticaretin yeni bir ivme kazandığını kaydetti. Bolat, “Orta vadede 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefimiz doğrultusunda atılabilecek adımları ele aldık.” dedi.

    Bakan Bolat'ın İSEDAK toplantısındaki yoğun diplomasi trafiği, Türkiye'nin bölgesel ticaret ve ekonomik işbirliği vizyonunu net bir şekilde ortaya koydu. Pakistan ile mevcut ilişkilerin derinleştirilmesi, BAE ile 40 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşılması ve Katar ile ticaretin ivme kazanması için atılacak adımlar ele alındı. Türkiye-Katar Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, iki ülke arasındaki ticaretin orta vadede 5 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Bu gelişmeler, Türkiye'nin ekonomik büyüme stratejisinde bölgesel ortaklıkların ne kadar önemli bir yer tuttuğunu gösteriyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code