18 Aralık 2025 Perşembe
DOLAR 42.73 ₺
EURO 50.22 ₺
STERLIN 57.17 ₺
G.ALTIN 5,944.92 ₺
BTC 86,125.22 $
ETH 2,827.34 $
BİST 0.00

    Bakan Şimşek Duyurdu: Türkiye, Dış Finansmanda Tarihi Rekor Kırdı! Ekonomi Güven Tazeledi

    Ekonomi 36
    Yayınlama: 18 Aralık 2025 Perşembe 10:36 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten tarihi açıklama! Türkiye, dış finansmanda tüm zamanların rekorunu kırarak deprem bölgesine ve ekonomiye devasa bir kaynak sağladı. Bu başarı, ekonomi programına duyulan güveni perçinliyor.

    Bakan Şimşek Duyurdu: Türkiye, Dış Finansmanda Tarihi Rekor Kırdı! Ekonomi Güven Tazeledi

    Türkiye, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in müjdelediği haberle ekonomik cephede tarihi bir başarıya imza attı. Ülke, dış finansman miktarında tüm zamanların rekorunu kırarak küresel piyasalardaki güçlü duruşunu bir kez daha kanıtladı. Özellikle 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak ve bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak amacıyla sağlanan bu devasa kaynak, uluslararası kuruluşların Türkiye ekonomisine duyduğu güvenin açık bir göstergesi oldu. Yenilenebilir enerji yatırımlarından ihracatçı firmaların finansmanına kadar geniş bir yelpazede kullanılacak olan bu fonlar, sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmada kritik rol oynayacak. Bakan Şimşek, bu başarının aynı zamanda uygulanan ekonomi programına olan inancın somut bir yansıması olduğunu vurguladı ve gelecekte de uygun koşullu kaynak teminine kararlılıkla devam edileceğinin altını çizdi.

    ANKARA-BHA

    Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hasarların giderilmesi, bölgenin yeniden imarı ve ekonomik faaliyetlerin canlandırılmasına yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Bu kapsamda uluslararası kuruluşlardan uzun vadeli ve uygun koşullu dış finansman sağlanmasına yönelik girişimler kararlılıkla devam ediyor.

    Deprem bölgesinde faaliyet gösteren ihracatçı firmaların finansman ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Türkiye İhracat Kredi Bankasına kullandırılmak üzere Avrupa Kalkınma Bankasından (AKB) 500 milyon euro finansman temin edildi.

    Ayrıca, toparlanma sürecinin desteklenmesi, yenilenebilir enerji yatırımlarının finanse edilmesi ve uygun maliyetli kapasite artırıcı kaynak sağlanması amacıyla Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasına kullandırılmak üzere AKB’den 150 milyon euro ve 150 milyon dolar finansman sağlandı.

    Bu finansmanlara, 12 Kasım 2025’te İller Bankasına sağlanan 150 milyon euroluk kaynak da eklendi. Böylece AKB’den Bakanlık aracılığıyla bugüne kadar sağlanan toplam finansman yaklaşık 1 milyar dolara ulaştı.

    Söz konusu kredilerle birlikte, depremden etkilenen bölgeler için 2023 yılından bu yana yaklaşık 8,4 milyar dolarlık dış finansman sağlandığı bildirildi.

    “Ekonomi programına güvenin göstergesi”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, diğer alanlarda sağlanan kaynaklarla birlikte bu yıl temin edilen toplam 16,5 milyar dolarlık uygun koşullu dış finansmanın, ekonomi programına duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

    Şimşek, “Bu kaynakla birlikte Türkiye, dış finansman miktarında tüm zamanların rekorunu kırdı. Sağlanan dış finansman, depremden etkilenen bölgelerde ekonomik faaliyetlerin canlandırılmasına, sürdürülebilir büyümenin desteklenmesine ve üretim kapasitesinin güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacak. Deprem bölgesinin yaralarını sarmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

    Uzun vadeli ve uygun koşullu dış kaynakların temin edilmesine kararlılıkla devam edileceğini belirten Şimşek, depremden etkilenen işletmelerin ve bölgesel kalkınmanın öncelikli hedef olmaya devam edeceğini kaydetti.

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarıyla, Türkiye'nin dış finansmanda tarihi bir rekora imza attığı netleşti. Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgenin yeniden inşası, ekonomik faaliyetlerin canlandırılması ve hasarların giderilmesi amacıyla uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynaklar büyük önem taşıyor. Avrupa Kalkınma Bankası'ndan (AKB) Eximbank ve İller Bankası aracılığıyla sağlanan yaklaşık 1 milyar dolarlık finansmanın yanı sıra, 2023 yılından bu yana depremden etkilenen bölgeler için toplam 8,4 milyar dolarlık dış finansman temin edildiği belirtildi. Toplamda ise bu yıl 16,5 milyar dolarlık uygun koşullu dış finansmanın ülkeye çekilmesi, uygulanan ekonomi programına duyulan küresel güvenin güçlü bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Bakan Şimşek, bu rekor kaynağın deprem bölgesindeki ekonomik canlanmaya, sürdürülebilir büyümeye ve üretim kapasitesinin güçlenmesine büyük katkı sağlayacağını ifade ederken, uzun vadeli ve uygun koşullu dış kaynak arayışlarının kararlılıkla sürdürüleceğinin de altını çizdi. Bu gelişmeler, Türkiye ekonomisinin geleceği için umut verici sinyaller sunuyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code