Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Soruşturmaların siyasi manipülasyonlara açık olmadığına dikkat çeken Tunç, yargının bağımsızlığı ilkesinin altını çizdi. Ceza adaletinin amacının suçluları topluma yeniden kazandırmak olduğunu vurgulayan Bakan Tunç, bu kapsamda yapılan çalışmaları anlattı. Rabia Naz davasına da değinen Tunç, yargı süreçlerinin tamamlandığını ve aileye tazminat ödendiğini ifade etti. Çocuklara yönelik suçlarla mücadelede yeni düzenlemelerin yapılacağını da sözlerine ekledi. Bakan Tunç'un açıklamaları, hukuk camiasında ve kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
ANKARA - BHA
Bakan Tunç, ceza adaletinin amacının suç işleyenlerin ıslahı olduğunu belirterek, “Cezasını çektikten sonra kişi yeniden suç işliyorsa ceza adaletinin son aşaması gerçekleşmemiş olur. Hükümlüler ve tutuklular iş yurtlarında çalışıyor, okullarda 60 binden fazla kişi eğitim görüyor. Toplumu suçtan korumak ve suçluları ıslah etmek yargı reformunda daha çok yer buldu” ifadelerini kullandı.
Dün Adli Yıl resepsiyonunda da konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tunç, Özel’in yazılı soru önergesine ilişkin olarak, “Soruşturmalar başlar başlamaz dosyayla ilgili önyargılı beyanlarda bulunuldu. Bu adli soruşturmaları siyasiymiş gibi algılamaya çalıştı. Cumhuriyet savcılarımız suç ihbarı karşısında görevini yapar, deliller doğrultusunda işlem yapar. Sulh ceza hakimlerinin kararlarına itiraz hakkı da var” dedi.
Tunç ayrıca, yazılı açıklama göndereceklerini belirterek, Türkiye’nin anayasal bir devlet olduğunu ve yargının kurallar çerçevesinde görevini yürüttüğünü ifade etti. Bakan, Avukatın görev alanı dışındaki konularda yargıya müdahale edilemeyeceğini hatırlattı ve HSK’nın 25 bin hakim ve savcı ile ilgili gerekli soruşturmaları yürüttüğünü söyledi.
Rabia Naz davasına ilişkin de konuşan Tunç, “Yargı süreçleri tamamlandı. Aile AYM’ye başvurdu ve tazminat kararı çıktı. İhmaller şeklinde hak ihlali olduğuna karar verildi” dedi.
Suça sürüklenen çocuklara yönelik çalışmalarla ilgili de bilgiler veren Tunç, “12 yaş altı çocuklarda koruma tedbiri alınıyor. 15-18 yaş aralığındaki çocukların işlediği ağır suçlarda yaşa göre indirim oranları kademelendirilerek uygulanacak. Bilişim suçları, sanal bahis, kumar ve telefon dolandırıcılığı gibi konularda 11. Yargı Paketi’nde düzenlemeler yapılacak” açıklamasını yaptı.
Bakan Tunç, yaptığı açıklamada, ceza adaletinin suç işleyenlerin ıslahını hedeflediğini ve bu yönde önemli adımlar atıldığını belirtti. Soruşturmaların siyasi değil, hukuki süreçler olduğunu ve yargı bağımsızlığı ilkesine uygun olarak yürütüldüğünü vurguladı. Hükümlülerin ıslahı için iş yurtları ve eğitim imkanları sunulduğunu ifade etti. Ayrıca, Rabia Naz davası gibi hassas konularda yargı süreçlerinin tamamlandığını ve mağdur ailelerin haklarının korunduğunu dile getirdi. Suça sürüklenen çocuklara yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Tunç, bilişim suçları gibi yeni nesil suçlarla mücadelede de önemli adımlar atılacağını kaydetti.