14 Temmuz 2026 Salı
DOLAR 47.04 ₺
EURO 53.74 ₺
STERLIN 62.93 ₺
G.ALTIN 6,139.47 ₺
BTC 62,475.91 $
ETH 1,781.01 $
BİST 0.00

    BOTAŞ’tan Marmaraereğlisi LNG Terminali’ne Dev Depolama Yatırımı

    Gündem 45
    Yayınlama: 14 Temmuz 2026 Salı 16:32 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı

    BOTAŞ’tan Marmaraereğlisi LNG Terminali’ne Dev Depolama Yatırımı

    BOTAŞ tarafından işletilen Marmaraereğlisi LNG Terminali’nde depolama kapasitesi artacak. 160 bin metreküp kapasiteye sahip ek tanker inşaatı başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu yeni yatırım, doğal gaz altyapımızı güçlendirecek. Tesisin toplam LNG depolama kapasitesi 255 bin metreküpten 415 bin metreküpe çıkacak. Doğal gaz altyapımıza yönelik gerçekleştirdiğimiz bu gibi yatırımlar, krizlere karşı dayanıklılığımızı artıracak.” dedi.

    Gemilerle sıvı olarak gelen doğal gazın (LNG) depolanması, ihtiyaç durumunda yeniden gazlaştırılması veya sıvı halini koruyarak kara tankerleriyle sevk edilmesi, enerji arz güvenliğine esneklik kazandırırken kaynak çeşitliliği de sağlıyor.

    Stratejik Rol

    Tekirdağ’da bulunan Marmaraereğlisi LNG Terminali, günlük 37 milyon metreküplük gazlaştırma kapasitesi ile özellikle doğal gaz tüketiminin yoğun olduğu kış aylarında stratejik bir rol üstleniyor. Terminal, küresel LNG filosunda yer alan konvansiyonel gemilerin yanı sıra Q-Flex ve Q-Max sınıfındaki yüksek kapasiteli gemileri de kabul ediyor.

    Her Yıl 65 LNG Gemisi

    Yıllık ortalama 65 LNG gemisinin yanaştığı terminal, Türkiye’nin yıllık doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini tek başına karşılayarak enerji arz güvenliğinin en önemli unsurlarından biri olarak dikkat çekiyor.

    Depolama Kapasitesinde Artış

    Gemilerle gelen LNG’nin depolanması ve gazlaştırılarak ulusal iletim sistemine verilmesinin yanı sıra kara tanker dolumu, yakıt alma ve yeniden yükleme operasyonlarını gerçekleştiren terminal, depolama kapasitesinde artışa gidecek. İnşasına başlanan dördüncü depolama tankı ile depolama kapasitesi 160 bin metreküp artacak.

    Kritik Unsur

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Marmaraereğlisi LNG Terminalinin, farklı kaynaklardan doğal gaz tedarik edebilme kabiliyeti, yüksek depolama kapasitesi ve güçlü gazlaştırma altyapısıyla Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin kritik unsurlarından biri olduğunu söyledi.

    Küresel Piyasalardaki Dalgalanmalar

    Küresel enerji piyasalarında yaşanan dalgalanmaların güçlü bir altyapının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Bakan Bayraktar, “Bu yeni yatırım, doğal gaz altyapımızı güçlendirecek. Tesisin toplam LNG depolama kapasitesi 255 bin metreküpten 415 bin metreküpe çıkacak. Doğal gaz altyapımıza yönelik gerçekleştirdiğimiz bu gibi yatırımlar, krizlere karşı dayanıklılığımızı artıracak.” dedi.

    5 LNG Giriş Noktası

    Türkiye’nin 2’si LNG terminali ve 3’ü de Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) olmak üzere toplamda 5 LNG giriş noktası bulunuyor. Marmaraereğlisi LNG Terminalinin yanı sıra Dörtyol FSRU ve Saros FSRU BOTAŞ tarafından işletiliyor.

    2 Yeni FSRU

    Milli Enerji ve Maden Politikası doğrultusunda 2016 yılında günlük 34 milyon metreküp olan LNG gazlaştırma kapasitesi, bugün yaklaşık 5 kat artışla 161 milyon metreküpe erişmiş durumda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, iki yeni FSRU ile kapasiteyi günlük 200 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyor.

    Kaynak: (KAHA) Kapsül Haber Ajansı

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code