25 Ağustos 2025 Pazartesi
DOLAR 41.00 ₺
EURO 47.99 ₺
STERLIN 55.38 ₺
G.ALTIN 4,439.32 ₺
BTC 113,018.91 $
ETH 4,731.86 $
BİST 11,476.07

    Bursa Susuzluktan Kurtuluyor! Çınarcık Barajı Bypass Hattı Açılıyor

    Gündem 11
    Yayınlama: 25 Ağustos 2025 Pazartesi 11:45 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı

    Bursa'da kuraklık alarmı! Büyükşehir'in erken tamamladığı bypass hattı 1 Eylül'de devreye giriyor, Çınarcık Barajı'ndan su akışı başlıyor.

    Bursa Susuzluktan Kurtuluyor! Çınarcık Barajı Bypass Hattı Açılıyor

    Bursa'da yaşanan kuraklık tehlikesi, Büyükşehir Belediyesi'nin hızlı müdahalesiyle şimdilik bertaraf ediliyor. Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki kritik doluluk oranları nedeniyle devreye alınan Çınarcık Barajı bypass hattı, şehre nefes aldıracak. Başkan Mustafa Bozbey'in açıklamalarıyla kamuoyuna duyurulan bu önemli gelişme, Bursa'nın su geleceği için umut ışığı oldu. Peki, bu bypass hattı tam olarak ne anlama geliyor? Bursa'nın su sorununa kökten çözüm getirecek mi? Yoksa sadece geçici bir rahatlama mı sağlayacak? İşte tüm detaylar...

    Nilüfer Barajı'nın tamamen kuruduğu, Doğancı Barajı'nın kritik seviyelere indiği Bursa'da Büyükşehir’in 9 ay erken tamamladığı bypass hattı 1 Eylül’de devreye giriyor.

    Vana 1 Eylül'de açılıyor

    Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki kritik doluluk oranları, kentin su güvenliği açısından alarm verici seviyelere ulaşmış durumda. Bu kapsamda Bursa Büyükşehir Belediyesi, su yönetiminde sürdürülebilirliği sağlamak ve şehri susuz bırakmamak adına önemli bir adım attı. Bilimsel veriler ışığında planlanan ve hızla hayata geçirilen bypass hattı çalışmaları tamamlandı. 1 Eylül itibariyle Çınarcık Barajı’ndan Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne günlük 110 bin metreküp ham su aktarılacak. Böylece hem mevcut kaynaklar üzerindeki baskı azaltılacak hem de kent genelinde hissedilen su baskısı önemli ölçüde hafiflemiş olacak.

    Çalışma öne çekildi, su krizinin önüne geçildi

    Çınarcık Barajı bypass hattının 9 ay erken tamamlanarak hizmete alınmasının, Bursa’nın su geleceği açısından stratejik bir adım olduğunu vurgulayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Doğancı Barajı’nda doluluk oranı yüzde 40’lara kadar geriledi, Nilüfer Barajı ise tamamen boş durumda. Bu nedenle Çınarcık Barajı’nı devreye almak hayati bir adımdı. Bilimsel raporlar doğrultusunda harekete geçtik ve bypass hattı projesini 9 ay öne çekerek tamamladık. 1 Eylül itibariyle bu hat üzerinden Dobruca Arıtma Tesisimize günlük 110 bin metreküp su ulaşacak. Bu sayede kentimiz bir nebze olsun rahatlayacak.” dedi.

    Su tasarrufu hayati önemde

    Su tasarrufunun da en az altyapı yatırımları kadar önemli olduğunu vurgulayan Başkan Bozbey, “Yaz aylarında su tüketimimiz 550 bin metreküpe ulaştı. Bu, Nisan ayına kıyasla 125 bin metreküp fazla kullanım demek. Çınarcık’tan gelen suyla bir rahatlama yaşanacak ama Bursalılar tasarrufu elden bırakmamalı.” dedi.

    "Çocuklara su bilinci aşılamalıyız"

    Çocuklara su tasarrufu alışkanlığı kazandırmanın önemine de dikkat çekerek, ailelere ve öğretmenlere çağrıda bulunan Başkan Mustafa Bozbey, “Anne babalar ve öğretmenler, çocuklara suyun değerini öğretmeli. BUSKİ’nin internet sitesinde ‘Peki, nasıl?’ başlığı altında tasarruf yöntemlerine dair birçok öneri yer alıyor. Su kaynaklarımızı ancak hep birlikte bilinçlenerek koruyabiliriz” diye konuştu.

    Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer ve Doğancı barajlarındaki kuraklık tehlikesine karşı Çınarcık Barajı bypass hattını 9 ay erken tamamlayarak 1 Eylül'de devreye alıyor. Bu sayede Dobruca İçme Suyu Arıtma Tesisi'ne günlük 110 bin metreküp su aktarılacak. Başkan Bozbey, su tasarrufunun önemine vurgu yaparak vatandaşları bilinçli olmaya davet etti ve çocuklara su bilinci aşılanması gerektiğini belirtti. Bypass hattı projesi ile kentin su sıkıntısının önüne geçilmesi hedeflenirken, uzun vadeli çözümler için çalışmaların devam edeceği ifade edildi.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code