30 Nisan 2025 Çarşamba
DOLAR 38.50 ₺
EURO 44.20 ₺
STERLIN 51.71 ₺
G.ALTIN 4,104.12 ₺
BTC 94,827.32 $
ETH 1,795.34 $
BİST 9,224.84

    Çalışanların Gözdesi: Psikolojik Güvenlik mi, Maaş mı? İşte Cevap!

    Ekonomi 46
    Yayınlama: 29 Nisan 2025 Salı 17:28 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı

    Great Place To Work®'ün araştırması, çalışanların artık paradan çok psikolojik esenliğe önem verdiğini ortaya koydu. Yüksek güven kültürüne sahip şirketler krizlere daha dirençli!

    Çalışanların Gözdesi: Psikolojik Güvenlik mi, Maaş mı? İşte Cevap!

    Çalışanların öncelikleri değişiyor! Artık sadece yüksek maaş değil, psikolojik güvenlik ve esenlik de iş seçiminde kritik rol oynuyor. Great Place To Work®'ün Türkiye'nin En İyi İşverenleri™ 2025 araştırması, bu dönüşümü gözler önüne seriyor. Peki, şirketler bu yeni taleplere nasıl yanıt vermeli? Yüksek güven kültürüne yatırım yapmanın şirketlere ne gibi faydaları var? İşte, çalışanların beklentilerini anlama ve geleceğin iş yerlerini inşa etme rehberi!

    Great Place To Work® 600'ü aşkın organizasyondan 170.000'den fazla çalışanın iş yerleri içerisindeki deneyimi ve güven seviyesini analiz eden Trust Index™ anketine verdiği cevaplar ile hazırlanan Türkiye'nin En İyi İşverenleri™ 2025 listesini ve araştırma raporunu yayımladı.

    Rapor, çalışanların organizasyonlardan en çok beklediği unsurun artık "psikolojik esenlik" olduğunu ortaya koyarken; yüksek güven kültürüne sahip organizasyonların hem krizlere karşı daha dirençli hem de finansal olarak daha başarılı olduğuna dikkat çekiyor.

    Türkiye'nin En İyi İşverenleri™ Araştırması 2025 yılı Analiz Raporu için Ocak 2024 – Ocak 2025 arasında- bir yıl boyunca lojistik, ilaç/farma, teknoloji, finans, perakende, üretim ve diğer sektörlerden 600'den fazla organizasyondan 170 binin üzerinde çalışanın geri bildirimleri toplandı. Geçen yıla göre sürece dahil olan organizasyon sayısında yüzde 5, temsil edilen çalışan sayısında ise yüzde 8'lik artış görüldü.

    Dünya çapında organizasyonlar tarafından en çok tercih edilen Trust IndexTM anketinde cevaplanan 60'tan fazla ifade baz alınarak, şirket çalışan sayısı ve yaş gruplarına göre detaylandırılmış ve karşılaştırmalı analizler sunan araştırma, farklı demografik gruplardaki tüm çalışanlar arasındaki deneyim tutarlılığını sağlayan Great Place To Work® For All™ kriterleri ile yürütüldü. Derin analizler ve güvenilirliği yüksek sonuçlar için ise makine öğrenmesi algoritmalarından faydalanıldı.

    Organizasyonlara, gelecek stratejilerini oluşturmaları için önemli içgörüler sunan raporun 2025 yılı sonuçlarında en öne çıkan konularından biri de iş dünyasının yeni meydan okumasının "Psikolojik Esenlik" olması. Raporda, "duygusal ve psikolojik olarak sağlıklı bir iş ortamı", "yöneticilerin çalışana değer vermesi" ve "iş-özel hayat dengesi" çalışan önceliğinde ilk üç sırada yer alıyor. Türkiye ve dünyada yaygınlaşan ticari, politik ve toplumsal belirsizliklerin ve bunların iş dünyasına yansımasının bir sonucu olan bu beklenti dönüşümü, organizasyonların "Yüksek Güven Kültürü"ne yatırım yapmalarını elzem kılıyor.

    İşverenler "psikolojik güvenlik" ile "psikolojik esenlik" farkını anlamalı

    Türkiye'nin En İyi İşverenleri Analiz Raporu, psikolojik güvenlik ve psikolojik esenlik kavramlarının farkını anlamanın önemine de işaret ediyor. Çalışanların fikirlerini rahatça ifade edebildikleri, kendilerini güvende hissettikleri bir çalışma ortamını işaret eden "psikolojik güvenlik" kavramı "psikolojik esenlik" beklentisi ile bir adım öteye taşınmış. Çalışanlar artık iş yerlerinde şeffaflık, önemseme, etik ve destekleyici yönetim yaklaşımı, organizasyon için sosyal iletişim gibi çok çeşitli psikososyal faktörlere de önem veriyor.

    İşverenler, elbette psikolojik güveni sağlayarak çalışanların psikolojik esenliğini dolaylı olarak koruyabilir, ancak ikisini birbirinden ayırt etmek ve her biri için ayrı stratejiler geliştirmek önemli. Burada özellikle yönetimin yetkinliği, dürüstlüğü ve vizyonu (Güvenilirlik), çalışanlara gösterilen değer ve destek (Saygı) ve adil ücret, fırsat eşitliği ve tarafsızlık (Hakkaniyet) alanları büyük öneme sahip. Dinlemek, empati kurmak, verilen sözleri tutmak, şeffaf olmak ve çalışanları karar süreçlerine dahil etmek, psikolojik esenliği besleyen ve sonuçta daha kârlı, üretken, yenilikçi ve dayanıklı organizasyonların inşasında kritik öneme sahip faktörler olarak öne çıkıyor.

    En İyi İşverenler, çalışanını güvende hissettiriyor

    2024 yılı raporu ile 2025 yılı raporu karşılaştırıldığında, Türkiye'deki lider şirketlerin, çalışanları elde tutma ve yetenekleri çekme konusunda psikolojik esenliğin stratejik önemini kavradıkları ve bu konuda iyi bir performans sergiledikleri görülüyor. Türkiye geneli için ise hala yüksek seviyede güvensiz bir iş ortamı olduğunu söylemek mümkün. Psikolojik güvenlik konusunda listede yer alan şirketlerde yüzde 77 gibi yüksek bir olumlu yanıt oranı yakalanırken standart şirketlerde bu oran yüzde 52. Bu olumlu gelişmeye rağmen listedeki şirketlerde hakkaniyet algısı ve tüm jenerasyonların farklılaşan beklentilerine yanıt verme gibi konularda iyileştirme ihtiyacının devam ettiği göze çarpıyor. Rapor, Türkiye'nin En İyi İşverenleri'nin öne çıkan uygulama ve stratejilerinden örnekler kendilerini geliştirmek isteyen organizasyonlara ilham alabilecekleri somut öneriler de sunuyor.

    Kıdemler arasındaki algı farkına dikkat

    Raporun ortaya koyduğu bir diğer önemli konu psikolojik esenlik kavramına dair farklı yönetim seviyelerinde farklı algılarının olması. Üst düzey yöneticiler sürekli olarak en yüksek psikolojik esenlik seviyelerini bildirirken ön saha çalışanları ve yöneticileri, organizasyon içinde en düşük psikolojik esenlik algısını deneyimleme eğiliminde. Bu da psikolojik refah için çok daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

    Yüksek güven kültürü, kazandırıyor

    Rapor, yüksek güvene sahip iş yerlerinin sadece çalışanlar için daha iyi yerler olmakla kalmayıp, aynı zamanda finansal olarak da daha başarılı olduklarını teyit ediyor. Çünkü organizasyonlarda oluşturulan yüksek güven kültürü sayesinde inovasyon tetikleniyor, iş birliği artıyor, çeviklik destekleniyor, bu da hem marka itibarına hem de finansal başarı ve borsa performansına olumlu yansıyor.

    Eyüp Toprak: "Güven sağlamanın temel adımı, çalışana kulak vermek."

    Türkiye'nin En İyi İşverenleri™ 2025 Araştırması Analiz Raporu'nun, iş dünyasındaki dönüşümü anlamak ve buna uygun stratejiler geliştirmek için değerli bir kaynak olduğunu belirten Great Place To Work® CEO'su Eyüp Toprak şöyle konuştu: "Great Place To Work® olarak her fırsatta güven kültürünün altını çiziyoruz. Çünkü güven kültürü, kârlı, üretken, yenilikçi ve dayanıklı bir organizasyon olmanın anahtarı. Güven sağlamanın temel adımı ise çalışana kulak vermek. Bu özellikle belirsizlik dönemlerinde çok önemli. Çünkü çalışanlar, yöneticilerinin kendilerini dinlediğini ve endişelerini ciddiye aldığını hissettiğinde, ekip arkadaşlarına ve organizasyona olan bağlılıkları artıyor, değişimlere, daha kolay uyum sağlıyor ve olumsuzluklara karşı daha dirençli oluyor. Türkiye'nin En İyi İşverenleri™ araştırmamız ve sertifikasyon sürecimiz ile biz çalışanların sesinin duyulmasını sağlıyoruz. Böylece organizasyonlar çalışan gözünden kendini değerlendirme ve yol haritasını buna göre belirleme fırsatı buluyor. Yapay zekanın yükselişi ve tüm dünyadaki sosyal, ekonomik politik çalkantılar ile mevcut düzen sürekli değiştirirken, Güven, Hakkaniyet, Saygı, Gurur ve Takım Ruhu üzerine kültür inşa edebilen organizasyonlar geleceğe daha sağlam ve güvenli adımlarla ilerliyor. Bu sayede iş dünyasındaki dönüşümde başı çeken öncü kurumlar arasında yer alıyor ve hatta diğerlerine ilham oluyorlar. Birbirinden vizyoner şirketlerle çalışmaktan, geleceğin iş dünyasının şekillenmesine katkı sunmaktan büyük gurur duyuyoruz."

    Sıralamalar ise şöyle gerçekleşti; 

    Great Place To Work® Türkiye’nin En İyi İşverenleri™ 2025

    10-49 Çalışan Sayısı Kategorisi

    1. ÇORLU SANAYİ VE TİCARET ODASI     
    2. GARANTİLİ TEKNOLOJİ İLETİŞİM HİZ. LTD. ŞTİ.     
    3. IFF FORWARDING     
    4. SPINTEKS TEKSTİL     
    5. BROTHERS & PARTNERS     
    6. BAR OTOMOTİV     
    7. MINDDX DİJİTAL DÖNÜŞÜM TEKNOLOJİLERİ     
    8. DAS AKADEMIE     
    9. RICH PRODUCTS TÜRKİYE  
    10. VEGA SİGROTA  
    11. BI TECHNOLOGY  
    12. TERA YATIRIM BANKASI  
    13. GLOBAL TURİZM  
    14. MYNET  
    15. DOĞA HR DANIŞMANLIK  
    16. VERA LOJİSTİK A.Ş.  
    17. SIDRA DENİZCİLİK  
    18. DUST EVENT  
    19. WAYTOSAY  
    20. GUSTO  
    21. DAVINCI ENERJİ  
    22. UNIVERSAL HUKUK BÜROSU  
    23. CLOCKWORK  
    24. BOOSMART  
    25. 51 DIGITAL  
    26. KOMTAŞ BİLGİ YÖNETİMİ VE DANIŞMANLIK  
    27. FENIX MOBILE  
    28. VİZ NET BİLİŞİM  
    29. BREW INTERACTIVE  
    30. TEKLİFİMGELSİN  
    31. İSEN & KAHVECİ AVUKATLIK BÜROSU  
    32. TATİLCİKUŞ SEYAHAT ACENTESİ  
    33. DIGITALL OCEAN  
    34. MIOREC İNSAN KAYNAKLARI A.Ş.  
    35. TREND MICRO  
    36. DTF TÜRKİYE  
    37. DAMALINK  
    38. SCHAEFFLER TÜRKİYE  
    39. SECHARD BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
    40. AGE DIGITAL  
    41. WASK INC.  
    42. EXPERIAN  
    43. SAPIO GROUP  
    44. BS GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ  
    45. VYGON TÜRKİYE  
    46. LAYHER

     50-99 Çalışan Sayısı Kategorisi

    1. ONES TECHNOLOGY     
    2. SECURE FUTURE     
    3. DIGITALLENCY     
    4. NORTHER GLOBAL LOJİSTİK     
    5. BENTEGO     
    6. REMAX TÜRKİYE     
    7. WORIMEX     
    8. ETHICA SİGORTA     
    9. AKLEASE  
    10. SYSMEX TURKİYE  
    11. ALIGN TECHNOLOGY  
    12. PHARMINAL İLAÇ  
    13. TECHNOGYM  
    14. SMARTPULSE TEKNOLOJİ  
    15. ASTELLAS  
    16. PASHA BANK TÜRKİYE  
    17. BIESSE TURKEY  
    18. ARKEM KİMYA  
    19. YM IDIS MÜHENDİSLİK  
    20. GALATA WIND ENERJİ A.Ş.  
    21. ALLIANZ TRADE TÜRKİYE  
    22. SOMERSET MASLAK İSTANBUL  
    23. GENMAR SANAYİ ÜRÜNLERİ  
    24. ISM MAKİNE ELEKTRİK  
    25. TRUKKER

     100-249 Çalışan Sayısı Kategorisi

    1. SERVIER İLAÇ VE ARAŞTIRMA A.Ş.     
    2. ANKA BİLİM KOLEJİ     
    3. ESAS GAYRİMENKUL     
    4. LILLY TÜRKİYE     
    5. PERNOD RICHARD     
    6. ALLIANZ PARTNERS TÜRKİYE     
    7. FORINVEST     
    8. PLAN-S     
    9. HEWLETT PACKARD TEKNOLOJİ ÇÖZÜMLERİ LTD.  
    10. EKİN SMART CITY TEKNOLOJİ  
    11. LI & FUNG TÜRKİYE  
    12. LİMA LOJİSTİK  
    13. YEPAŞ  
    14. TAKEDA  
    15. DOCPLANNER  
    16. MDP GROUP  
    17. LİMAK ÇİMENTO  
    18. INGAGE  
    19. TD SYNNEX TÜRKİYE  
    20. FERSAN FERMANTASYON  
    21. VIESSMANN  
    22. GALATA TAŞIMACILIK  
    23. TERRA PİZZA  
    24. MET KAĞITÇILIK  
    25. NUMESYS İLERİ MÜHENDİSLİK A.Ş.  
    26. SİPAY  
    27. ENOCTA  
    28. TIMAC AGRO AVRASYA  
    29. INTEGRA SİGORTA  
    30. MOBİLİZ  
    31. DİVAN GAZİANTEP  
    32. IDEASOFT

    250-499 Çalışan Sayısı Kategorisi

    1. ABBVIE     
    2. MAGNA SEATING     
    3. PLUXEE TÜRKİYE     
    4. ORGANİK KİMYA     
    5. RAY SİGORTA A.Ş.     
    6. CODEWAY     
    7. TOM     
    8. BEŞTEPE KOLEJİ     
    9. TEKNASYON  
    10. FLORA FOOD GROUP  
    11. ALBARAKA TECH GLOBAL  
    12. YEO TEKNOLOJİ, ENERJİ VE ENDÜSTRİ  
    13. ÇAYELİ BAKIR İŞLETMELERİ  
    14. BOEHRINGER INGELHEIM  
    15. CMA CGM TÜRKİYE

    500-999 Çalışan Sayısı Kategorisi

    1. ESBAŞ     
    2. ASTRA ZENECA TÜRKİYE     
    3. ARCHITECHT BİLİŞİM SİSTEMLERİ & PAZARLAMA A.Ş.     
    4. GEDİK YATIRIM     
    5. MİKROGRUP     
    6. MEDTRONIC     
    7. DHL GLOBAL FORWARDING, FREIGHT     
    8. SAHİBİNDEN.COM     
    9. KKB KREDİ KAYIT BÜROSU A.Ş.  
    10. DAGİ GİYİM SANAYİ  
    11. FLORMAR  
    12. KINAY TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK A.Ş.

    1000 + Çalışan Sayısı Kategorisi

    1. DHL SUPPLY CHAIN     
    2. ALLIANZ TÜRKİYE     
    3. ASSISTT     
    4. HILTON     
    5. FPS TURKEY AMBALAJ SANAYİ VE TİC. A.Ş.     
    6. TUI HOTELS & RESORTS TÜRKİYE     
    7. MEDICAL POINT     
    8. ENERJİSA ÜRETİM     
    9. ETİYA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ  
    10. MEGASARAY HOTELS GROUP  
    11. MARRIOTT INTERNATIONAL  
    12. ETB GROUP  
    13. MCDONALD’S TÜRKİYE  
    14. TELEPERFORMANCE  
    15. İPEKYOL GROUP  
    16. DHL EXSPRESS  
    17. VIENNALIFE EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.  
    18. PENTİ  
    19. RÖNESANS HOLDİNG  
    20. FUZUL

    Great Place To Work®'ün araştırması, çalışanların psikolojik esenliğinin işverenler için artık kritik bir öncelik olduğunu vurguluyor. Çalışanlar, kendilerini güvende hissettikleri, değer gördükleri ve iş-özel hayat dengesini kurabildikleri ortamlarda çalışmak istiyor. Yüksek güven kültürüne sahip şirketler, bu beklentileri karşılayarak hem çalışan memnuniyetini artırıyor hem de finansal başarılarını perçinliyor. Araştırma sonuçları, şirketlerin psikolojik güvenliği sağlamanın yanı sıra, çalışanların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarına yönelik stratejiler geliştirmesi gerektiğini gösteriyor. Bu dönüşüm, iş dünyasının geleceğini şekillendirecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code