17 Haziran 2025 Salı
DOLAR 39.47 ₺
EURO 45.67 ₺
STERLIN 53.44 ₺
G.ALTIN 4,288.24 ₺
BTC 107,101.71 $
ETH 2,577.95 $
BİST 9,339.59

    Çanakkale'de Vekil Gider'den Orman Yangını Uyarısı: 'Bir Kıvılcım Her Şeyi Yok Eder!'

    YerelÇanakkale 7
    Yayınlama: 17 Haziran 2025 Salı 14:20 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

    AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, artan orman yangınlarına dikkat çekerek, vatandaşları duyarlılığa çağırdı ve küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceğini vurguladı.

    Çanakkale'de Vekil Gider'den Orman Yangını Uyarısı: 'Bir Kıvılcım Her Şeyi Yok Eder!'

    Çanakkale'de son günlerde art arda yaşanan orman yangınları, yetkilileri ve vatandaşları alarma geçirdi. AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, bu kritik dönemde yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Gider, yangınların sadece ormanları değil, çiftçinin emeğini ve geçim kaynaklarını da tehdit ettiğini belirtti. Vatandaşların sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Gider, devletin tüm imkanlarıyla sahada olduğunu ancak en büyük güvencenin vatandaşların hassasiyeti olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıl yaşanan büyük yangın felaketini hatırlatan Gider, benzer acıların tekrar yaşanmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

    BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE - BHA

    AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, yaz aylarının ilk haftalarında kent genelinde art arda çıkan orman yangınlarına dikkat çekerek, vatandaşları sorumluluk ve duyarlılığa davet etti. “Devletimizin tüm imkânları sahada seferber edilmiş durumda; ancak esas sigorta, vatandaşın hassasiyetidir” diyen Gider, küçük bir ihmalkarlığın geri dönüşü zor felaketlere yol açabileceğini vurguladı.

    14 günde 11 yangın: Soruşturma açılan 6 şüpheli, ihmaller listesi uzuyor

    1–14 Haziran tarihleri arasında Çanakkale genelinde 11 farklı noktada orman yangını meydana geldi. Elektrik hatları, biçerdöver kıvılcımları, ot temizliği ve açık alanda ateş yakılması gibi insan kaynaklı ihlal ve ihmaller sonrasında 6 kişi hakkında “taksirle orman yangınına sebep olmak” tan sebebiyle adli işlem başlatıldı.

    Biga ve Ayvacık'tan uyarı niteliğinde yangınlar: Tarım alanları zam gördü, orman sınırına ulaşıldı

    Biga ilçesine bağlı Değirmencik-Kemer hattında çıkan yangın 4 hektar buğday tarlasını, Ayvacık Çamköy’de ise yaklaşık 10 hektar zeytinlik ve tarım arazisini küle çevirdi. Her iki yangında da alevler orman sınırına dayanırken, hızlı müdahaleyle daha büyük zararların önüne geçildi.

    Milletvekili Gider, “Bir kıvılcım tarım üretimini, çiftçimizin alın terini ve ekonomik geleceğini yok edebilir. Bu tabloyu kesinlikle hafife alamayız” dedi.

    Geçen yıl bin 300 hektarlık kayıp: Tarihi alan yangını hala hafızalarda

    Milletvekili Gider, geçtiğimiz yıl Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı’nda yaşanan ve 1.300 hektarlık orman dokusunu yok eden büyük yangını da hatırlatarak, “Tarihimize ve doğamıza gelen zarar sadece yerel değil, ulusal birer kayıptır” ifadelerini kullandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bölgede başlattığı güvenlik kuşağı çalışmaları ise kesintisiz sürdürülüyor.

    Çanakkale'de 2025 yangın sezonu başladı

    Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, 2025 yangın sezonuna yüksek hazırlıkla girdi. Bölgede 27 gözetleme kulesi, 30 hareketli kamera ve insansız hava araçları (İHA) ile 7/24 takip sağlanıyor. Havadan müdahale kapasitesi ise 4 uçak ve 3 helikopterle destekleniyor. Ayrıca, orman köylerinde beş yeni yangın su toplama havuzu devreye alınmak üzere.

    “Bir izmarit, bir kıvılcım ya da küçük bir dikkatsizlik”

    Gider, vatandaşlara şu güçlü çağrıyı yaptı:

    “Bir izmarit, bir kıvılcım ya da küçük bir dikkatsizlik; yalnızca bir çam ağacını değil, bir köyün geçimini, bir yaban keçisinin yuvasını, bir çocuğun oksijenini yakabiliyor. Orman yangınları, ekolojik dengeyi bozmakla kalmıyor; yaban hayatı habitatlarını yok ediyor, biyoçeşitliliği tehdit ediyor ve geri dönüşü güç bir hasara sebep oluyor. Bu toprakların yeşili, geçmişimizden geleceğe emanet. Emanete sahip çıkmak hepimizin milli görevi.”

    Zarar büyük

    İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün resmi verilerine göre, 2023 yılında 5.300 hektar orman alanı ile 3.520 dekar tarım arazisi yangınlardan zarar gördü. Ayrıca, 28 büyükbaş, 118 küçükbaş hayvan ve 579 arılı kovan yangınlarda kül oldu.

    Ormanlara girişler yasaklandı

    Çanakkale Valiliği, 1 Haziran – 30 Eylül tarihleri arasında ormanlık alanlara izinsiz girişleri yasakladı. Ayrıca biçerdöver ve diğer tarım makinelerinde kıvılcım önleyici aparat kullanımı zorunlu hale getirildi. Gider, “Alınan bu tedbirler sadece kolluk kuvvetlerinin gayretiyle değil, halkın gönüllü katkısıyla anlam kazanır” ifadelerini kullandı.

    Milletvekili Gider, devletimizin bu süreçte tüm kurum ve imkânlarıyla sahada olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:

    “Devletimiz, sadece karadan değil, havadan da en ileri teknolojiyle sahada. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın belirttiği gibi; 27 uçak, 105 helikopter ve 14 İHA ile ormanlarımız 24 saat gözetim altında. Bu araçlar, 4 bin 796 yangın havuzu ve göletten su alarak en kısa sürede müdahale kapasitesine sahip. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da her fırsatta altını çizdiği gibi; çevreye karşı duyarlılık sadece devletin değil, milletçe hepimizin müşterek sorumluluğudur. En gelişmiş sistemler, en ileri teknolojiler bile insan dikkati ve toplumsal bilinçle desteklendiğinde anlam kazanır. Bu nedenle en büyük temennimiz; alınan önlemlere hiç ihtiyaç duyulmayan, yangınsız bir sezon geçirmektir.”

    AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale'deki orman yangınlarına karşı vatandaşları uyardı. Gider, küçük bir kıvılcımın büyük felaketlere yol açabileceğini, ormanların yanı sıra tarım arazilerini ve çiftçilerin geçim kaynaklarını da yok edebileceğini vurguladı. Son iki haftada Çanakkale genelinde 11 yangın meydana geldiği, bu yangınların genellikle insan kaynaklı ihmaller sonucu çıktığı belirtildi. Gider, geçen yılki büyük Gelibolu yangınını hatırlatarak, doğaya ve tarihe verilen zararın ulusal bir kayıp olduğunu ifade etti. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nün 2025 yangın sezonuna hazırlıklı olduğu, gözetleme kuleleri, kameralar ve İHA'larla 7/24 takip yapıldığı aktarıldı. Gider, vatandaşlara ormanlara giriş yasağına uyma ve tarım makinelerinde kıvılcım önleyici aparat kullanma çağrısında bulundu.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code