25 Nisan 2025 Cuma
DOLAR 38.42 ₺
EURO 43.81 ₺
STERLIN 51.29 ₺
G.ALTIN 4,056.21 ₺
BTC 93,717.92 $
ETH 1,768.76 $
BİST 9,432.55

    Deprem Gerçeği: Modüler İnşaatla 3 Yılda 1 Milyon Konut Mümkün mü?

    Ekonomi 21
    Yayınlama: 25 Nisan 2025 Cuma 12:12 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı

    Consera Kurucusu Melih Şimşek, modüler inşaat teknikleriyle 3 yılda 1 milyon konut üretilebileceğini belirtiyor. Peki, bu mümkün mü ve kentsel dönüşüme nasıl bir katkı sağlayacak?

    Deprem Gerçeği: Modüler İnşaatla 3 Yılda 1 Milyon Konut Mümkün mü?

    İstanbul'da deprem riski altındaki milyonlarca konut için umut ışığı doğdu! Uzmanlar, modüler inşaat teknikleriyle kentsel dönüşümün hızlandırılabileceğini ve 3 yılda 1 milyon konut üretilebileceğini savunuyor. Bu iddialı hedef, olası bir deprem felaketine karşı hazırlıksız yakalanma korkusunu taşıyan İstanbullular için ne anlama geliyor? Modüler inşaat nedir, avantajları nelerdir ve bu yöntemle gerçekten kısa sürede güvenli konutlar inşa etmek mümkün mü? İşte kentsel dönüşümde devrim yaratabilecek bu yeni yaklaşımın tüm detayları...

    İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerimizin hızla olası depremlere hazırlanması gerekiyor. Niteliksiz yapıların yıkılıp yerlerine deprem dirençli yapıların inşa edilmesini amaçlayan kentsel dönüşüm süreçlerinde hızla hareket edilmesi büyük önem taşıyor.

    Kentsel dönüşüm süreçlerinde, modüler inşaat tekniklerinin hızlı ve güvenli bir çözüm sunduğunun altını çizen Consera Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, “Geleneksel yapılara göre 7-8 kat daha dayanıklı olan ve 2-3 katı hızlı tamamlanan çelik yapılar, depreme karşı hem hızlı hem de güvenli bir çözüm sunuyor, ülkemizin olası depremlere hazırlanabilmesi için hızlı inşaat yapabilmek çok değerli. Modüler inşaat teknikleriyle 3 yılda 1 milyon konut üretmek mümkün” dedi.

     23 Nisan’da Marmara Denizi’nde meydana gelen 6, 2 şiddetindeki deprem ve artçıları ülkemizi deprem gerçeğiyle bir kez daha yüz yüze getirdi. Resmî açıklamalara göre; İstanbul'da 1,5 milyon riskli bina bulunuyor ve bu yapıların yüzde 30'unun acilen dönüştürülmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılmasıyla yaklaşan deprem tehlikesine karşı önlem almak ve 3 yılda 1 milyon konut üretmek mümkün. 

    Modüler inşaat, kentsel dönüşümde ülkemize ciddi bir zaman kazandırabilir

    Modüler inşaat, geleneksel yöntemlerden farklı olarak, 2 veya 3 boyutlu modüllerin fabrikalarda üretilip şantiyede birleştirilmesini içeriyor. Bu yöntem, inşaat sürecini hızlandırırken iş gücü ihtiyacını da azaltıyor. Modüler teknikler, inşaatın planlama, tasarım ve montaj aşamalarını eş zamanlı yürüterek, geleneksel yöntemlere göre süreci yüzde 40'a varan oranda kısaltıyor. Bu da modüler inşaatın kentsel dönüşüm anlamında ülkemize ciddi bir zaman kazandırabileceğini gösteriyor. 

    Çelik taşıyıcılı yapılar, endüstriyel ortamda yüzde 100 denetimle üretildiklerinden insan hatalarına karşı çok daha fazla güvenilirler. Fabrikalarda, iklim koşullarından bağımsız üretildiklerinden 2-3 kat daha hızlı inşa edilebiliyorlar. 

    İstanbul’da deprem riski taşıyan yaklaşık 3 milyon 800 bin konut bulunuyor

    Consera Kurucusu ve Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, “İstanbul’da 2000 öncesi konut sayısı 4 milyon 500 bindi, şu anda 6 milyon 384 bin. Bakanlık verisine göre, bugüne dek kentsel dönüşüm yöntemiyle sadece 695 bin konutun dönüşümü sağlandı yani 2000 öncesi yapıların yüzde 16’sı yeni yönetmeliklere göre inşa edildi. 2000 sonrası inşa edilen tüm yapıların deprem dirençli olduğunu varsayarsak (kuşkusuz ki bu sadece bir varsayım), İstanbul’da hâlâ yüksek sayıda deprem riski taşıyan konut var demektir.” diyor.

    Senede 300 bin konut üretebilmek için 2 milyon ton yapısal çelik gerekiyor

    Depremlerde yıkılmayacak yapıların inşa edilmesinin can ve mal kayıplarını önlemesinin yanında büyük ekonomik kayıpların da önüne geçeceğinin altını çizen Şimşek, “Bir senede 300 bin konut üretebilmek için 2 milyon ton yapısal çelik gerekiyor. Ülkemizin kapasitesi ise 50 milyon ton. Bu üretim için 72 bin adet insan gücüne ihtiyaç var. 2023 verilerine baktığımızda resmi rakamlara göre 3,5 milyon iş arayan bulunmakta. Bu üretim için ise 6 adet TOGG Fabrikası kapalı alanına denk gelen bir fabrika kurmalıyız. Kısacası, tüm bu şartları yerine getirebilirsek üç yılda 1 milyon modüler konut üretebileceğimizi söyleyebilirim.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

    “Prof. Dr. Naci Görür: Deprem dinamiğine uygun yapılar tasarlayarak depremin etkilerini azaltabiliriz”

    Geçtiğimiz dönemde, depreme karşı dirençli yapılara yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirdikleri “Çelik Mikrofon” YouTube kanalında Prof. Dr. Naci Görür’ü ağırladıklarını belirten Melih Şimşek, “Prof. Dr. Naci Görür programda; ‘dünyanın nabzı’ olarak nitelediği depremlerin kaçınılmaz olduğunu belirterek, insanları depremin değil, göçen binaların öldürdüğüne dikkat çekiyor ve ekliyor: “Yeni bina yapımında kat sayısını azaltmak ve hafif malzeme kullanmak önemli.” dedi.

    Haberimizde, İstanbul'daki yüksek deprem riski ve kentsel dönüşümün önemi vurgulanıyor. Consera Kurucusu Melih Şimşek'in modüler inşaatla 3 yılda 1 milyon konut üretilebileceği iddiası detaylı bir şekilde inceleniyor. Modüler inşaatın geleneksel yöntemlere göre avantajları, maliyeti ve uygulanabilirliği uzman görüşleriyle ele alınıyor. Ayrıca, yapısal çelik kullanımının deprem direnci üzerindeki etkisi ve Prof. Dr. Naci Görür'ün deprem bilincini artırmaya yönelik açıklamalarına da yer veriliyor. Bu haber, İstanbul'da yaşayan ve deprem riski taşıyan konutlarda oturan herkes için önemli bilgiler içeriyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code