Türkiye, yaş meyve sebze sektöründe ihracat hedeflerini yükseltiyor ve gözünü 4 milyar doların üzerine dikiyor. Bu iddialı hedef, ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlamayı amaçlarken, Türk ürünlerinin dünya pazarındaki yerini daha da sağlamlaştırıyor. Sektör temsilcileri, Almanya'da düzenlenen Fruit Logistica Fuarı'nda uluslararası alıcılarla bir araya gelerek bu büyük hedefe ulaşmak için kritik görüşmeler gerçekleştirdi. 2025 yılında kaydedilen %9'luk büyüme ile 3,7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan sektör, 2026 için çıtayı daha da yukarı taşıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin bu başarıdaki kilit rolünü ve Türkiye'nin ihracat stratejilerini detaylarıyla keşfedin!
Türkiye’ye 2025 yılında 3,7 milyar dolar döviz kazandıran yaş meyve sebze sektörü 4 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için ihracatta güçlü olduğu pazarlardan Almanya’da Fruit Logistica Fuarı’nda yerini aldı. Sektörün 2026 yılında ihracat hedefi 4 milyar doları aşmak.
151 ülkeden 90.000’in üzerinde ziyaretçinin ağırlandığı fuara meyve, sebze, makine, lojistik vb. tüm paydaşlar dahil olmak üzere 63 Türk firması katılım gösterdi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 4-6 Şubat 2026 tarihleri arasında Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen Fruit Logistica Fuarına info stand ile katılım sağladı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yaş meyve sebze sektörünün dünyadaki en büyük buluşma noktası olan Fruit Logistica Fuarı’nda dünyanın her tarafından gelen ithalatçılara Türkiye’nin yaş meyve sebze sektöründeki üretim gücünü anlattıklarını dile getirdi.
En çok ihracat yapılan 20 ülkenin 10’u AB ülkesi
Fruit Logistica Fuarı’nda mevcut müşterileri ile görüşme imkânı bulma yanında potansiyel alıcıları ile görüşmeler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Uçak, “Avrupa Birliği bizim en önemli pazarlarımız arasında yer alıyor, en çok ihracat yaptığımız 20 ülkenin 10 tanesi AB ülkesi. Almanya’ya 2025 yılında 288 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Romanya 290 milyon dolarlık ihracatla Almanya’nın önünde yer aldı. Bu ülkeleri Polonya, Bulgaristan ve Hollanda takip etti. 2025 yılında ihracatımızı yüzde 9’luk artışla 3,4 milyar dolardan 3,7 milyar dolara çıkardık. 2026 yılında ihracatta hedefimiz 4 milyar doları aşmak” şeklinde konuştu.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği standını T.C. Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, T.C. Berlin Ticaret Başmüşaviri Devran Ayık ve T.C. Berlin Ticaret Müşaviri Mehmet Sefa Saral ziyaret etti. Fruit Logistica Fuarı’nda; Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Yönetim Kurulu Üyeleri Sadık Demircan ve Vural Güleç, EYMSİB Yaş Meyve Sebze Komitesi Başkanı Makbule Çiftçi, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının artması için mesai verdiler.
Kaynak: (KAHA) Kapsül Haber Ajansı
Türkiye'nin yaş meyve sebze sektörü, 2025 yılında ulaştığı 3,7 milyar dolarlık ihracat rakamının ardından, 2026 yılı için 4 milyar doları aşan iddialı bir hedef belirledi. Bu önemli hedef doğrultusunda, sektörün en büyük buluşma noktalarından biri olan Almanya'daki Fruit Logistica Fuarı'nda Türkiye, güçlü bir temsil ile yer aldı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği önderliğinde 63 Türk firmasının katılımıyla gerçekleşen fuarda, dünyanın dört bir yanından gelen ithalatçılara Türk yaş meyve sebze ürünlerinin kalitesi ve üretim gücü aktarıldı. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'nin ihracatında kilit rol oynadığı, Almanya, Romanya, Polonya gibi ülkelerin en büyük alıcılar arasında yer aldığı vurgulandı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak liderliğindeki heyet, potansiyel alıcılarla verimli görüşmeler yaparak sektörün gelecekteki büyüme potansiyelini gözler önüne serdi. Bu çabalar, Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatındaki liderliğini pekiştirmeye ve ülke ekonomisine döviz kazandırmaya devam etme kararlılığını gösteriyor.