1 Mayıs 2024 Çarşamba
DOLAR 32.53 ₺
EURO 34.81 ₺
STERLIN 40.71 ₺
ALTIN 2,418.25 ₺
BTC 57,462.83 $
ETH 2,930.64 $
BİST 10,045.74

Dışişleri Bakanlığı AB Zirvesi Sonuçlarına Tepki Verdi!

Dünya 6
Yayınlama: 18 Nisan 2024 Perşembe 15:30 Kaynak: İGF Haber Ajansı Editör: Ahmet Yılmaz

Dışişleri Bakanlığı, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi'nde alınan kararların AB'nin stratejik vizyon eksikliğine işaret ettiğini belirterek Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki kararlılığını vurguladı. Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorununun ilişkilendirilmesini kabul etmeyen Türkiye, iş birliğinin sınırlanmasını reddetti.

Dışişleri Bakanlığı AB Zirvesi Sonuçlarına Tepki Verdi!

Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen son açıklama, AB Zirvesi kararlarına sert bir tepki niteliği taşıyor. Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki kararlı duruşu ve Kıbrıs sorununa bakış açısı belirginleşiyor. Detaylar haberimizde!

Dışişleri Bakanlığı, AB Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi Sonuçları hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda kararlılığını koruduğuna dikkati çekilerek, iş birliğinin seçici bir anlayışla, bazı alanlarla sınırlanmasını reddetti.

ANKARA (İGFA) - Dışişleri Bakanlığı, Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nin sonuçları hakkında bir açıklama yayınladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 17-18 Nisan 2024 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi’nde ülkemize ilişkin kabul edilen kararlar, AB’nin ülkemize ve küresel gelişmelere dair stratejik vizyon eksikliğinin yeni bir örneği olduğunun altı çizildi.

"Zirve Sonuçlarında ülkemizle işbirliği ve karşılıklı fayda sağlamaya yönelik bir ilişki geliştirilmesinin AB’nin stratejik menfaatine olduğu vurgulanmaktadır" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"AB Komisyonu Başkan Yardımcısı/AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan AB-Türkiye ilişkilerine dair Ortak Bildirimde yer alan tavsiyelere ilişkin somut bir karar alınamaması ciddi bir tutarsızlıktır. Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanmasıyla Kıbrıs sorununun ilintilendirilmesi tarafımızdan hiçbir zaman kabul görmeyecektir. Çok yönlü Türkiye-AB ilişkilerini Kıbrıs meselesine indirgeyen anlayıştan vazgeçilmesi gerekmektedir. Böylesi bir zihniyet, Kıbrıs sorununa veya diğer bölgesel ve küresel meselelere olumlu ve yapıcı bir katkı sunamaz. Aday ülke Türkiye, AB üyeliği konusunda kararlılığını korumaktadır. Bununla beraber, işbirliğimizin seçici bir anlayışla, bazı alanlarla sınırlanmasını reddediyoruz. AB ile diyaloğumuzu, mütekabiliyet çerçevesinde, AB'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağız."

Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı açıklamada, AB Liderler Zirvesi sonuçlarının Türkiye-AB ilişkilerindeki ilerlemeye engel teşkil ettiği vurgulanmıştır. Türkiye'nin stratejik önemine rağmen kararların yetersizliği eleştirilirken, AB ile diyaloğun sınırlanmasına karşı çıkıldığı belirtilmiştir. Aday ülke Türkiye'nin AB'ye kararlılığını sürdürdüğü ve iş birliğinin ancak karşılıklı fayda temelinde gelişeceği vurgulanmıştır.

İlk Yorumu Sen Yaz
code