18 Ağustos 2025 Pazartesi
DOLAR 40.88 ₺
EURO 47.73 ₺
STERLIN 55.30 ₺
G.ALTIN 4,382.14 ₺
BTC 116,220.33 $
ETH 4,365.11 $
BİST 10,925.00

    Diz Ağrısına Dikkat! Kireçlenme Sessizce İlerliyor

    YerelBurdur 11
    Yayınlama: 14 Haziran 2025 Cumartesi 01:17 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

    50 yaş üstü birçok kişiyi etkileyen diz kireçlenmesi yaşam kalitesini düşürüyor. Uzmanlar erken tanı ve tedavinin önemini vurguluyor!

    Diz Ağrısına Dikkat! Kireçlenme Sessizce İlerliyor

    Türkiye'de milyonlarca insanı etkileyen diz kireçlenmesi, yaşlılığın kaçınılmaz bir sonucu mu? Uzmanlar, genç yaşta geçirilen travmalar, fazla kilo ve genetik yatkınlığın da bu hastalığı tetikleyebileceğini belirtiyor. Diz ağrılarınızı hafife almayın! Erken tanı ve tedavi ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Oktay Nar, diz kireçlenmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Detaylar haberimizde!

    BURDUR-BHA

    Türkiye’de özellikle 50 yaş üzerindeki bireylerde sıkça görülen diz kireçlenmesi (osteoartrit), yaşam kalitesini sessizce düşüren yaygın bir rahatsızlık olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekerken, diz kireçlenmesinin yalnızca yaşlanmanın doğal bir sonucu olmadığını, genç yaşlarda geçirilen travmalar, fazla kilo ve genetik yatkınlık gibi faktörlerin de hastalığı tetikleyebileceğini söylüyor.

    Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Oktay Nar, diz kireçlenmesinin yalnızca yaşlanmanın doğal bir sonucu olmadığını, genç yaşlarda geçirilen travmalar, fazla kilo ve genetik yatkınlık gibi faktörlerin de hastalığı tetikleyebileceğini belirtti.

    “Osteoartrit, eklem kıkırdağının zamanla aşınması ve yapısının bozulması sonucu gelişir” diyen Op. Dr. Özgür Oktay Nar, “Sinsi ilerleyen bir hastalık ve çoğu zaman geç fark edilir. Genellikle dizdeki ağrı, sertlik ve şişlik, hareket kısıtlılığına yol açar” diye konuştu.

    Op. Dr. Özgür Oktay Nar, özellikle merdiven çıkarken ya da çömelirken artan diz ağrısının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Op. Dr. Nar, “Hastalar genellikle diz ağrısını ‘yaşlılık belirtisi’ ya da ‘geçici bir yorgunluk’ olarak değerlendiriyor. Ancak bu yaklaşım, hastalığın ilerlemesine ve eklemlerin daha fazla yıpranmasına yol açıyor” dedi.

    Diz osteoartritinde tedavi yöntemlerinin hastalığın evresine göre değiştiğini vurgulayan Nar, erken evrede ilaç tedavisi, egzersiz ve kilo kontrolüyle şikâyetlerin hafifletilebildiğini dile getirdi. Op. Dr. Özgür Oktay Nar, ileri evrelerde ise eklem içi enjeksiyonlar ya da protez cerrahisinin gündeme geldiğini kaydetti.

    Burdur'dan bildiriyoruz: Diz kireçlenmesi (osteoartrit), özellikle 50 yaş üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Hastalığın sinsi ilerleyişi ve belirtilerinin genellikle yaşlılığa bağlanması, erken tanıyı zorlaştırmaktadır. Op. Dr. Özgür Oktay Nar, merdiven çıkarken veya çömelirken artan diz ağrısının önemsenmesi gerektiğini vurguluyor. Tedavi yöntemleri hastalığın evresine göre değişirken, erken evrede ilaç tedavisi, egzersiz ve kilo kontrolü ile şikayetler hafifletilebilirken, ileri evrelerde eklem içi enjeksiyonlar veya protez cerrahisi gerekebilir.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code