31 Ekim 2025 Cuma
DOLAR 42.05 ₺
EURO 48.58 ₺
STERLIN 55.29 ₺
G.ALTIN 5,436.51 ₺
BTC 109,580.51 $
ETH 3,843.68 $
BİST 10,971.52

    Ekonomi Alarm Veriyor: Yoksulluk Sınırı Asgari Ücretin 4 Katına Fırladı!

    Ekonomi 21
    Yayınlama: 31 Ekim 2025 Cuma 12:32 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

    Türk-İş'in son araştırması, yoksulluk sınırının asgari ücretin dört katını aştığını göstererek geçim sıkıntısını gözler önüne serdi. Aileler için hayatta kalmak artık lüks mü?

    Ekonomi Alarm Veriyor: Yoksulluk Sınırı Asgari Ücretin 4 Katına Fırladı!

    Türkiye'de ekonomik zorluklar her geçen gün derinleşiyor. Türk-İş'in açıkladığı son verilere göre, yoksulluk sınırı alarm veriyor. Asgari ücret, açlık sınırının dahi altında kalırken, vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Gıda fiyatlarındaki artışlar enflasyonu tetiklerken, hükümetin acil önlemler alması bekleniyor. Peki, bu tablo karşısında çalışanlar ve aileler nasıl geçinecek? Yoksullukla mücadelede yeni bir stratejiye ihtiyaç var mı? İşte, Türkiye'nin ekonomik gerçekleri ve çözüm önerileri...

    ANKARA-BHA

    ürk-İş’in her ay düzenli olarak yayımladığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” çalışanların geçim koşullarındaki bozulmayı bir kez daha gözler önüne serdi. Buna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için aylık 28 bin 411 TL harcama yapması gerekiyor.

    Gıda dışındaki kira, ulaşım, ısınma, eğitim ve sağlık gibi zorunlu harcamalar eklendiğinde bir hanenin aylık toplam ihtiyacı 92 bin 547 TL’ye ulaştı. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de 36 bin 984 TL olarak hesaplandı.

    Yoksulluk sınırı 92 bin 547 TL’ye çıktı Asgari ücretin dört katını aştı

    Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı

    Türk-İş verileri, 2025 yılı için geçerli olan 22 bin 104 TL’lik net asgari ücretin, açlık sınırının ancak yüzde 77’sini karşılayabildiğini ortaya koydu. Başka bir deyişle, asgari ücretli bir işçi yalnızca gıda giderlerini bile tam anlamıyla karşılayamıyor.

    Gıda fiyatları resmi enflasyonu solladı

    Türk-İş’in “mutfak enflasyonu” verilerine göre ekim ayında gıda fiyatları bir önceki aya göre %1,58, son 12 ayda ise %39,06 oranında arttı. Yıllık ortalama artış oranı ise %40,22 olarak açıklandı.

    Et ve balık grubunda fiyatlar aylık bazda %3’ü aşarken, süt ve süt ürünlerinde artış oranı %2,4 seviyesinde gerçekleşti. Yaz sezonunun bitmesiyle sebze ve meyve fiyatlarında da yeniden yukarı yönlü hareket gözlendi.

    Yalnızca kahvaltılık, süt ve et ürünlerinde yaşanan artışlar, bir ailenin aylık gıda harcamasını yaklaşık 400 TL yükseltti.

    Yoksulluk sınırı 92 bin 547 TL’ye çıktı Asgari ücretin dört katını aştı

    Türk-İş’ten hükümete çağrı

    Yaklaşan asgari ücret tespit görüşmeleri öncesinde Türk-İş, hükümete “insan onuruna yakışır bir ücret politikası” çağrısı yaptı. Açıklamada, “Çalışanların gelirleri artık barınma, beslenme ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak. Ücret politikaları yeniden gözden geçirilmelidir” ifadeleri yer aldı.

    Türk-İş'in 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması', dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gereken aylık harcamanın 28 bin TL'yi aştığını ortaya koydu. Gıda dışı harcamalarla birlikte yoksulluk sınırı 92 bin TL'ye ulaşarak asgari ücretin çok üzerine çıktı. Mutfak enflasyonu gıda fiyatlarını artırırken, asgari ücretli çalışanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Türk-İş, hükümete 'insan onuruna yakışır bir ücret politikası' çağrısında bulundu ve ücretlerin yeniden gözden geçirilmesini talep etti.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code