15 Mayıs 2024 Çarşamba
DOLAR 32.34 ₺
EURO 34.99 ₺
STERLIN 40.44 ₺
ALTIN 2,449.99 ₺
BTC 61,655.29 $
ETH 2,894.75 $
BİST 10,173.42

Glütensiz Beslenmenin Sağlıklı Olduğuna İlişkin Algı Yanıltıcı Mı?

Sağlık 2
Yayınlama: 28 Nisan 2024 Pazar 16:14 Kaynak: İGF Haber Ajansı Editör: Ahmet Yılmaz

Son yıllarda medyada glütensiz ürünlerin sağlıklı olduğuna dair oluşturulan algının gerçeği yansıtmadığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit'e göre, glütensiz ürünler genellikle işlenmiş unlardan yapılmaktadır. Glutenin çölyak hastalarında olumsuz etkilere yol açtığını belirten Yiğit, glütensiz diyetlerin uygulanmasının beslenmeye göre daha zor olduğunu vurgulamaktadır.

Glütensiz Beslenmenin Sağlıklı Olduğuna İlişkin Algı Yanıltıcı Mı?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, medyada glütensiz ürünlerin sağlıklı olduğuna dair oluşturulan algının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Yiğit'e göre, çölyak hastaları dışında sağlıklı bireyler için glütensiz ürünlerin tercih edilmesi gereksiz bir pazarlama stratejisi olabilir. Detaylar için okumaya devam edin.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glütensiz beslenme konusunda bilgi verdi.

İSTANBUL (İGFA) - Son yıllarda glütensiz paketli ürünlerin ve glutensiz unların sağlıklı olduğuna dair medyada oluşturulan algının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Bu daha çok bir pazarlama stratejisidir. Çünkü glutensiz ürünlerin çoğu işlenmiş unlardan yapılır. Glütensiz buğday unu normal unlara göre daha çok işlenmiştir.” dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glutenin; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir bitkisel protein olduğunu ifade ederek, “Çölyak hastalarında gluten ince bağırsaklarda alerjik bir etki gösterir ve bağırsakların doğal yapısının bozulmasına sebep olur. Gluten bu bireylerde karın ağrısı, ishal, kabızlık, baş ağrısı gibi semptomlara sebep olur. Bu nedenle bu hastalar hayat boyu glutensiz diyet uygularlar.” dedi.

GLÜTENSİZ DİYETİ UYGULAMAK BESLENMEYE GÖRE DAHA ZOR

Yapılan son araştırmaların irritabl bağırsak sendromu, otizm, fibromiyalji gibi otoimmün hastalıklarda, glutensiz diyetlerin olumlu sonuçlar gösterebildiğini belirttiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Günümüz şartlarında glutensiz bir diyeti uygulamak maddi ve sosyal açıdan normal beslenmeye göre daha zordur. Çünkü sağlıklı ürüne ulaşmak ekstra bir çaba gerektirir. Eğer glutensiz bir diyet uyguluyorsanız, patates, pirinç, glutensiz unlar yerine posa içeriği yüksek ve içeriğinde doğal olarak gluten bulunmayan karabuğday, amarant, kinoa gibi tahıllar ve kurubaklagiller ve unlarını (nohut unu gibi) tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır.” diye konuştu.

Yiğit, glütensiz ürünlerin çoğunun işlenmiş unlardan yapıldığını belirterek, "Glütensiz buğday unu normal unlara göre daha çok işlenmiştir, B vitaminleri, folik asit ve posadan daha fakirdir. Üstelik glisemik indeksleri yani kan şekerini yükseltme hızları beyaz una göre daha yüksektir. Ayrıca glütensiz ürünlerin tatlarını güzelleştirmek için daha fazla şeker ve yağ ilave edilebilmektedir. Bu nedenle bu ürünleri satın alırken özellikle etiketleri dikkatli incelenmelidir" dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, glütensiz bir diyet uygulamanın maddi ve sosyal açıdan normal beslenmeye göre daha zor olduğunu ifade etmektedir. Glütensiz buğday ununun normal una göre daha işlenmiş olduğunu ve besin değerinin daha düşük olduğunu belirten Yiğit, glütensiz ürün alırken dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır. Glütensiz diyet uygulayanlar için doğal tahılların ve besinlerin tercih edilmesi sağlıklı bir alternatif olabilir.

İlk Yorumu Sen Yaz
code