4 Temmuz 2025 Cuma
DOLAR 39.85 ₺
EURO 47.00 ₺
STERLIN 54.44 ₺
G.ALTIN 4,269.36 ₺
BTC 109,519.51 $
ETH 2,590.88 $
BİST 10,275.75

    Hamilelikte Diş Tedavisi: Nelere Dikkat Etmeli? Uzmanından Önemli Açıklamalar!

    Yaşam 18
    Yayınlama: 4 Temmuz 2025 Cuma 12:42 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı

    Gebelikte diş tedavisi yaptırmak riskli mi? Uzmanlar, anne adaylarını yakından ilgilendiren önemli uyarılarda bulundu!

    Hamilelikte Diş Tedavisi: Nelere Dikkat Etmeli? Uzmanından Önemli Açıklamalar!

    Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir. Bu süreçte anne ve bebek sağlığına gösterilen özenin yanı sıra, ağız ve diş sağlığı da büyük önem taşır. Hormonal değişiklikler, diş eti hastalıklarına ve çürüklere davetiye çıkarabilir. Ancak hamilelikte diş tedavisi yaptırmanın riskli olduğu düşüncesi yaygın bir yanılgıdır. Uzmanlar, doğru zamanda ve uygun yöntemlerle yapılan diş tedavilerinin anne ve bebek için faydalı olduğunu belirtiyor. Peki, hamilelikte diş tedavisi ne zaman yapılmalı ve nelere dikkat edilmeli? İşte, Nev Sağlık Grubu Diş Hastalıkları bölümünden Dt. Ayşe Göknur Turguter'in önemli açıklamaları...

    “Hamilelik süreci hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından özenli bir bakım gerektirirken, çoğu zaman göz ardı edilen ağız ve diş sağlığı da bu dönemde büyük önem taşıyor. “Gebelikte hormonal değişimlere bağlı olarak diş eti hastalıkları, çürükler ve diş eti kanamaları sık görülürken, bu süreçte uygulanacak diş tedavilerinin hem zamanlaması hem de kullanılan yöntemler açısından dikkatle planlanması gerekiyor” diyen Nev Sağlık Grubu Diş Hastalıkları bölümünden Dt. Ayşe Göknur Turguter, gebelikte diş sağlığı ve tedavileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

    Hamilelik süreci hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından özenli bir bakım gerektirirken, çoğu zaman göz ardı edilen ağız ve diş sağlığı da bu dönemde büyük önem taşıyor.

    “Hamilelikte yaşanan fiziksel değişimlerin yanı sıra ağız ve diş sağlığı da bu süreçten etkilenebiliyor. Gebelik sırasında artan hormonal seviyeler, diş eti hastalıklarına ve ağız içi problemlere zemin hazırlarken, anne adaylarının güvenli ve zamanında yapılacak diş tedavileri konusunda bilinçli olması büyük önem taşıyor” diyen Nev Sağlık Grubu Diş Hastalıkları bölümünden Dt. Ayşe Göknur Turguter, gebelikte diş sağlığı ve tedavileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

    Turguter, “Hamilelik, kadınların hem fiziksel hem de hormonal olarak büyük değişim yaşadığı, oldukça özel bir süreçtir. Bu dönemde anne adaylarının bağışıklık sistemi farklı çalışır, vücutta birçok sistemin dengesi değişir. Bu değişimlerden biri de ağız ve diş sağlığı üzerindedir. Özellikle gebelikte artan östrojen ve progesteron hormonları, diş eti iltihaplarına, diş eti kanamalarına, hassasiyetlere ve çürük oluşumuna zemin hazırlayabilir. Ancak ne yazık ki anne adayları diş tedavisinin hamilelikte riskli olduğunu düşünerek bu süreçte tedavilerini ertelemekte ya da tamamen görmezden gelebilmektedir. Oysa uzmanlara göre gebelikte doğru zamanda ve uygun yöntemle yapılan diş tedavileri hem anne hem de bebek sağlığı için oldukça faydalıdır” dedi.

    “İlk üç ay da diş tedavisi yapılmasını kesinlikle önermiyoruz”

    Turguter, “Eğer bir gebelik planlıyorsanız, mutlaka gebelik öncesi diş muayenesi yaptırmalı ve gerekli diş tedavilerinizi yaptırmalısınız. Gebelikte diş tedavilerini 3 döneme ayırıyoruz. İlk üç ay da diş tedavisi yapılmasını kesinlikle önermiyoruz” dedi.

    “Tedavi için en uygun zaman: 2. trimester”

    Turguter, “Eğer gerekli bir tedavi varsa, ikinci trimesterde yani üçüncü ile altıncı aylar arasında diş çekimi, kanal tedavisi, dolgu gibi tedaviler yapılabilir. Üçüncü trimesterde yani altıncı ile dokuzuncu aylarda herhangi diş tedavisi acil olmadıkça tavsiye etmiyoruz. Gebeliğin özellikle ilk dönemlerinde kusmalar, hormonal değişimler ve beslenme alışkanlıkları değişmesi sebebiyle diş etlerinde hassasiyet ve kanama olabilir. Bu yüzden gebeler, dişlerini günde en az 2 defa mutlaka fırçalamalıdır. Diş ipini ihmal etmemelidir. Diş etlerinde kanama meydana gelebilir eğer düzenli ağız bakımı yapılmazsa hamilelik gingivitisi oluşur. Hamilelik gingivitisi 2. ayda başlayarak 8. ayda pik yapar” açıklamalarında bulundu.

    Nev Sağlık Grubu Diş Hastalıkları bölümünden Dt. Ayşe Göknur Turguter, hamilelikte diş sağlığına dair önemli bilgiler verdi. Gebelikte hormonal değişikliklerin diş eti hastalıklarına ve çürüklere zemin hazırlayabileceğini belirten Turguter, hamilelik öncesi diş muayenesinin önemine dikkat çekti. İlk üç ayda diş tedavisi önermediklerini vurgulayan Turguter, ikinci trimesterin (3-6 aylar arası) diş tedavileri için en uygun zaman olduğunu ifade etti. Ayrıca, hamilelikte düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımının önemini de vurguladı. Hamilelik gingivitisi riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Turguter, anne adaylarının diş sağlığı konusunda bilinçli olmasının hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin sağlığı için kritik olduğunu sözlerine ekledi.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code