İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED), Sağlık Bakanlığı'nın MHRS sistemindeki son güncellemeye dair önemli bir bilgilendirme yayınladı. Dernek, bazı medya organlarında yer alan 'zorunlu sevk zinciri' iddialarının gerçeği yansıtmadığını ve vatandaşların hastanelerden doğrudan randevu alma haklarının devam ettiğini açıkladı. İSTAHED yetkilileri, bu tür yanlış bilgilendirmelerin aile hekimlerini gereksiz yere hedef haline getirdiğini ve sistemin yükünün aile hekimlerine yüklendiğini belirtti. Açıklamada, aile hekimlerinin birinci basamak sağlık hizmetlerini sunmakla yükümlü olduğu ve hastane randevusu oluşturmanın veya sistemdeki aksaklıkları gidermenin onların görevi olmadığı vurgulandı. Dernek, sağlık okuryazarlığının artırılması ve angaryalardan arındırılmış bir aile hekimliği sistemiyle planlı bir sevk zincirine geçilmesinin kalıcı çözüm olacağını ifade etti.
Dernek, uygulamanın medyada “zorunlu sevk zinciri” olarak yanlış yorumlandığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı’nın yeni sisteminde, hastanelerden randevu alamayan vatandaşlara MHRS üzerinden “Aile hekiminize başvurun, sizin adınıza hastaneden randevu oluşturabilir” mesajı gönderiliyor. Ancak İSTAHED, bu uygulamanın bir sevk zinciri olmadığını, vatandaşların hastaneye doğrudan randevu alma hakkının devam ettiğini vurguladı.
“AİLE HEKİMLERİ HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR”
İSTAHED Yönetim Kurulu, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bazı medya organlarında, aile hekimine başvurmadan hastaneye gidilemeyeceği şeklinde yanlış bir algı oluşturuldu. Bu, gerçeği yansıtmıyor. Aile hekimlerinin görevi, birinci basamak sağlık hizmetlerini sunmaktır. Vatandaş adına hastane randevusu almak veya sistemdeki aksaklıkları çözmek bizim sorumluluğumuz değildir. Biz hastayı muayene eder, gerekirse ilgili branşa yönlendiririz.”
“SİSTEMİN YÜKÜ AİLE HEKİMLERİNE YÜKLENİYOR”
Dernek, uygulamanın amacının sevk zinciri değil, MHRS’deki yetersizlikleri aile hekimlerine yüklemek olduğunu ifade etti:
“Sağlık okuryazarlığının artırıldığı, angaryalardan arındırılmış bir aile hekimliği sistemiyle planlı bir sevk zincirine geçmek kalıcı çözümdür. Yanlış bilgilendirmelerle hastane başvuruları azaltılamaz.”
İSTAHED, MHRS sistemindeki son güncelleme ile ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Yapılan açıklamada, uygulamanın 'zorunlu sevk zinciri' olarak yorumlanmasının yanlış olduğu ve vatandaşların hastanelerden doğrudan randevu alma haklarının devam ettiği vurgulandı. Dernek, aile hekimlerinin görevinin birinci basamak sağlık hizmetlerini sunmak olduğunu ve hastane randevusu oluşturmak veya sistemdeki aksaklıkları gidermenin onların sorumluluğu olmadığını belirtti. İSTAHED, sistemin yükünün aile hekimlerine yüklenmemesi gerektiğini ve sağlık okuryazarlığının artırılmasıyla planlı bir sevk zincirine geçilmesinin kalıcı çözüm olacağını savundu.