Kırıkkale'de otelcilik sektörü alarm veriyor. Ankara'ya yakınlığı, günübirlik kiralama sisteminin yaygınlaşması ve artan yasal prosedürler otel işletmecilerini zor durumda bırakıyor. Düşük doluluk oranları ve yüksek maliyetler nedeniyle birçok otel ayakta kalmakta zorlanıyor. Sektör temsilcileri, yetkililerden destek beklerken, yıl sonuna kadar bazı otellerin kapanabileceği endişesini taşıyor. Kırıkkale'nin turizm potansiyelini olumsuz etkileyen bu durumun önüne geçilmesi için acil çözümler aranıyor.
Kırıkkale’de son dönemlerde otelcilik sektörü ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Kentte faaliyet gösteren otellerin büyük bölümü düşük doluluk oranlarıyla hizmet verirken, bazı işletmeler kapanma kararı aldı.
Otel sahipleri, Kırıkkale’nin Ankara’ya yakın olmasının konaklama tercihlerinde olumsuz etki yarattığını belirtiyor. Şehre gelen birçok vatandaş, konaklamak için Ankara’daki otelleri tercih ediyor. Bunun yanında Yenişehir bölgesinde yaygınlaşan 1+1 günübirlik kiralama sistemi, otel sektörünü zor durumda bırakıyor.
Her ne kadar Maliye ve Emniyet birimleri bu tür günübirlik kiralamalara sıcak bakmasa da, yapılan denetimlere rağmen sistemin devam ettiği ifade ediliyor. Fiyatlarının düşük olması, apart daireleri otellere karşı daha cazip hale getiriyor.
Otel sahipleri ayrıca, geçtiğimiz yıl Bolu’da yaşanan otel yangınının ardından Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan yeni denetimlerin de sektör üzerindeki yükü artırdığını dile getirdi. Bakanlığın yangın merdiveni yönetmeliklerinde yaptığı değişiklikler nedeniyle Kırıkkale şehir merkezinde, özellikle Yenidoğan Mahallesi Mimar Sinan Caddesi üzerindeki bazı oteller yeni merdiven sistemleri kurmak zorunda kaldı.
Bu durumun çevre estetiği açısından rahatsız edici bir görüntü oluşturduğunu belirten işletme sahipleri, Kırıkkale genelinde yaklaşık 9 otelin bulunduğunu ve bunların ortalama %30 kapasiteyle çalıştığını söyledi.
Hem günübirlik apart kiralamalar hem de yeni yasal prosedürler karşısında sıkışan otel işletmecileri, yıl sonuna kadar bazı otellerin kepenk kapatabileceğini ifade etti.
Kırıkkale'deki otel sektörünün yaşadığı sıkıntılar detaylı bir şekilde incelendi. Ankara'ya yakın olmanın getirdiği rekabet, günübirlik apart kiralama sisteminin yaygınlaşması ve Turizm Bakanlığı'nın yeni denetimlerinin sektör üzerindeki baskıyı artırdığı belirtiliyor. Özellikle yangın merdiveni yönetmeliklerindeki değişiklikler nedeniyle bazı oteller ek maliyetlerle karşı karşıya kaldı. İşletme sahipleri, doluluk oranlarının düşük seyretmesi ve artan maliyetler nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını ifade ediyor. Kırıkkale'deki otel sektörünün geleceği belirsizliğini korurken, yetkililerden ve ilgili kurumlardan destek bekliyorlar.