13 Nisan 2026 Pazartesi
DOLAR 44.72 ₺
EURO 52.48 ₺
STERLIN 60.32 ₺
G.ALTIN 6,804.30 ₺
BTC 71,013.14 $
ETH 2,193.28 $
BİST 0.00

    Körlüğe Giden Sinsi Tehlike Glokom: Türkiye'deki Yüz Binlerce Hasta İçin Umut Veren FLIGHT Teknolojisi Geliyor!

    Yaşam 246
    Yayınlama: 12 Mart 2026 Perşembe 14:03 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı

    Türkiye'de yüz binlerce kişinin görme kaybı riskiyle karşı karşıya olduğu glokom hastalığı için tıp dünyasından sevindirici bir haber geldi! Prof. Dr. Ümit Aykan, kesisiz, ağrısız ve yüksek konforlu FLIGHT teknolojisinin yakında ülkemizde uygulanmaya başlanacağını müjdeledi.

    Körlüğe Giden Sinsi Tehlike Glokom: Türkiye'deki Yüz Binlerce Hasta İçin Umut Veren FLIGHT Teknolojisi Geliyor!

    Türkiye'de yüz binlerce kişinin sessizce körlüğe doğru ilerlediği korkunç bir gerçekle yüzleşiyoruz: Glokom, yani halk arasında bilinen adıyla göz tansiyonu. Belirti vermeden ilerlemesiyle tehlike saçan bu hastalık, erken tanı konulmadığında geri dönüşü olmayan görme kayıplarına yol açıyor. Ancak tıp dünyası, bu sinsi düşmana karşı savaşta yeni bir umut ışığı yakıyor. Dünyagöz Hastaneler Grubu'ndan Prof. Dr. Ümit Aykan, glokom tedavisinde çığır açan FLIGHT teknolojisinin yakında Türkiye'de uygulanmaya başlanacağının müjdesini verdi. Kesisiz, ağrısız ve yüksek hasta konforu sunan bu devrim niteliğindeki yöntemle, göz sağlığında yeni bir dönemin kapıları aralanıyor.

    Dünyada körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alan glokom hastalığına farkındalığı artırmak amacıyla 8-14 Mart tarihleri Dünya Glokom Haftası olarak kabul ediliyor.

    Dünyagöz Hastaneler Grubu Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ümit Aykan ile bir araya gelerek glokom hastalığının tehlikesini ve modern tedavi yöntemlerini konuştuk. Prof. Dr. Aykan glokom tedavisi için Türkiye’de yakında uygulanmaya başlanacak olan FLIGHT teknolojisinin müjdesini verdi.

    Çoğu zaman belirti vermeden ilerleyen ve halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomla ilgili araştırmalara göre dünya genelinde 80 milyonun üzerinde insan bu hastalıktan muzdarip. Türkiye’de ise yaklaşık 500 bin kişi glokomlu hasta var ancak belirti vermemesinden kaynaklı bu sayının yaklaşık 4 katı hasta olduğu tahmin ediliyor.

    Dünya genelinde kalıcı görme kaybı nedenleri arasında ikinci sırada yer alan glokom hastalığı hakkında, geç tanı konulduğunda geri dönüşün olamayacağını belirten Prof. Dr. Aykan, hastalığın belirtileri konusunda toplumun dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

    “Sabahları belirginleşen baş ağrıları, ışıkların etrafında halkalar görme ve ani bulanık görme gibi belirtiler yaşanabilir. 40 yaş üstü bireyler, ailesinde glokom öyküsü olanlar ve diyabet hastaları glokom açısından riskli gruptadır. Bu gruptakilerin çok daha dikkatli olması, rutin muayeneleri ihmal etmemesi gerekiyor.”

    FLIGHT Teknolojisi Yakında Türkiye’de

    Mevcut tedavilerde kullanılan damlaların uyum sorunları ve geleneksel cerrahilerin taşıdığı riskler, bilim dünyasını daha az invaziv (minimal müdahaleli) yöntemlere yöneltti. 2025 yılında Avrupa Katarakt ve Refraktif Cerrahi Derneği’nin düzenlediği kongrede ilk kez dünyaya tanıtılan ve büyük heyecan uyandıran FLIGHT (Görüntü Kılavuzlu Trabekülotomi Tekniği) tekniği, bu arayışın en gelişmiş sonucu olarak kabul ediliyor. Prof. Dr. Aykan, bu yeni teknolojinin dünya ile eş zamanlı olarak yakın bir tarihte ülkemizde de uygulanacağının müjdesini vererek, Türkiye’nin oftalmoloji alanındaki gelişmiş rolüne vurgu yaptı.

    Yüksek hasta konforu

    “FLIGHT yönteminin klinik sonuçları son derece umut vericidir. Geleneksel yöntemlere göre en büyük farkı herhangi bir implant kullanmadan göz içi basıncını düşürebilmemizdir. Aynı şekilde kesi gerektirmemesi ve cerrahi travmanın minimumda tutulması, komplikasyon risklerini ciddi oranda düşürmektedir. Tedavinin, diğer bir avantajı ise sunduğu yüksek hasta konforudur. İşlem sonrası hastalar, günlük aktivitelerine hızla dönebilmektedir. Bu teknolojiyle glokom tedavisinde kesisiz, ağrısız ve yüksek hassasiyetli yeni bir dönemin kapılarını aralıyoruz."

    10 Saniyede Hızlı ve Güvenli İşlem

    FLIGHT teknolojisinin oldukça hızlı ve güvenli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aykan, “Damla anestezi altında yapılan işlem süresi sadece 10-15 saniye sürmektedir. Görüntüleme sisteminin yüksek çözünürlüğü sayesinde tedavi edilecek alan mikron düzeyde hassasiyet ile belirlenebiliyor. Bu ileri teknolojik altyapı, müdahalenin hem güvenliğini hem de başarısını en üst seviyeye taşıyor” şeklinde konuştu.

    Kaynak: (KAHA) Kapsül Haber Ajansı

    Glokom, dünya genelinde ve Türkiye'de görme kaybının en önemli nedenlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Sinsi ilerleyişi nedeniyle 'sessiz hırsız' olarak da adlandırılan bu hastalık, ülkemizde tahmini 2 milyona yakın kişiyi etkilemekte, ancak teşhis konulmuş hasta sayısı yarım milyon civarında seyretmektedir. Dünyagöz Hastaneler Grubu Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ümit Aykan, glokomun erken teşhisinin önemine dikkat çekerek, özellikle 40 yaş üstü bireyleri, ailesinde glokom öyküsü olanları ve diyabet hastalarını düzenli göz muayenelerine davet etmektedir. Sabah baş ağrıları, ışıkların etrafında halkalar görme gibi belirtilerin hastalığın habercisi olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Aykan, tıp dünyasındaki en son gelişmeyi de duyurdu. Geleneksel tedavi yöntemlerinin zorluklarını ortadan kaldıran, minimal invaziv ve yüksek hasta konforu sunan FLIGHT (Görüntü Kılavuzlu Trabekülotomi Tekniği) teknolojisi, dünya ile eş zamanlı olarak çok yakında Türkiye'de de uygulanmaya başlanacak. Sadece 10-15 saniye süren, kesi gerektirmeyen bu yeni yöntem, glokom tedavisinde bir dönüm noktası niteliğinde olup, yüz binlerce hastaya umut ışığı olmaktadır.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code