18 Temmuz 2025 Cuma
DOLAR 40.38 ₺
EURO 46.97 ₺
STERLIN 54.21 ₺
G.ALTIN 4,347.96 ₺
BTC 120,127.76 $
ETH 3,603.54 $
BİST 10,366.16

    Lipödem Gerçeği: Kadınların Bilmediği Tehlike! Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

    Yaşam 14
    Yayınlama: 18 Temmuz 2025 Cuma 17:17 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı

    Kadınların sessiz problemi lipödem, obeziteyle karıştırılıyor! Diyet ve egzersize rağmen geçmeyen ağrılı yağ birikimi yaşam kalitesini düşürüyor. Uzmanlar uyarıyor!

    Lipödem Gerçeği: Kadınların Bilmediği Tehlike! Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

    Lipödem, özellikle kadınları etkileyen, çoğu zaman fark edilmeyen bir sağlık sorunudur. Obezite ile sıkça karıştırılması tanıyı geciktirebilir. Peki, lipödem nedir ve belirtileri nelerdir? Diyet ve egzersize rağmen bacak, kalça ve basen bölgesindeki yağlanma geçmiyorsa, lipödemden şüphelenmek gerekir. Erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle bu hastalığın ilerlemesi kontrol altına alınabilir ve yaşam kalitesi artırılabilir. İşte, lipödem hakkında bilmeniz gerekenler ve uzmanların önemli uyarıları!

    Lipödemin sıkça obeziteyle karıştırıldığını belirten Nev Sağlık Grubu Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Op. Dr. Fahri Hayri Atlı, “Bu hastalıkta diyet yapılmasına rağmen alt ekstremitelerdeki (bacak, kalça, basen) yağ birikimi azalmıyor. Ağrı, hassasiyet ve kolay morarma gibi belirtiler de tabloyu destekliyor. Vücudun üst kısmı normalken, alt kısmın belirgin şekilde daha büyük olması önemli bir işarettir” dedi.

    Nev Sağlık Grubu Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Op. Dr. Fahri Hayri Atlı, kadınlarda yaygın görülen ve çoğu zaman fark edilmeyen lipödem hastalığına dikkat çekti.

    “Alt karın, kalça, basen, kol ve bacaklarda anormal ve ağrılı yağ birikimiyle seyreden lipödem hastalığı, kadınların yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürüyor. Erken tanı ve doğru tedaviyle ilerlemesi kontrol altına alınabiliyor” diyen Atlı, lipödem ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

    “Diyet ve egzersizle geçmeyen yağ birikimi varsa dikkat!”

    Op. Dr. Fahri Hayri Atlı, lipödemin, özellikle alt karın, kalça, basen, kol ve bacaklarda anormal yağ birikimiyle kendini gösterdiğini belirterek, hastalığın kronik, ilerleyici ve ağrılı bir bağ dokusu bozukluğu olduğunu söyledi.

    Atlı, “Lipödem hastalığı, genellikle ergenlik döneminde başlar. Neredeyse tamamen kadınlarda görülür ve genetik geçişli bir rahatsızlıktır. Kötü beslenme ve hormonal bozukluklarla birlikte ilerleme gösterebilir” dedi.

    “Lipödem zayıf bireylerde de görülebilir”

    Obezitenin lipödem riskini artırdığını ancak yalnızca kilolu bireylerde görülmediğini vurgulayan Atlı, “Lipödem, zayıf hastalarda da ortaya çıkabilir. Hastalar diyet yapsalar bile bu ağrılı yağ birikimi azalmamaktadır” diye konuştu.

    Dr. Atlı, “Genellikle hastaların gövdesi, el ve ayakları bu hastalıktan etkilenmezken; üst ve alt beden arasında belirgin bir uyumsuzluk göze çarpar. Üst beden daha küçükken, alt beden daha geniş bir yapıdadır. Bacaklarda elle hissedilen yumru şeklinde topaklanmalar oluşur. Bu bölgelerde ağrı, hassasiyet ve kolay morarma sıkça görülür” dedi.

    “Erken tanı ve doğru tedavi yaşam kalitesini artırıyor”

    Op. Dr. Fahri Hayri Atlı, lipödemin tanı sürecinde hastanın öyküsü (anamnez) ve klinik muayenenin önemli rol oynadığını belirtti.

    Atlı, “Tedavide, hastanın yeme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve egzersiz programına dahil edilmesi büyük önem taşır. Bunun yanında, bacaklarda biriken yağ dokusunu parçalamaya yönelik ESWT (şok dalga tedavisi), pnömatik kompresyon cihazı ve lenfatik manuel masaj gibi yöntemler, lipödem tedavisinde etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış ve öncelikli kullanılan tedavi yöntemleridir” açıklamasında bulundu.

    Nev Sağlık Grubu Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Op. Dr. Fahri Hayri Atlı, lipödemin kadınlarda sıkça görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu vurguluyor. Hastalık, alt karın, kalça, basen, kol ve bacaklarda anormal ve ağrılı yağ birikimiyle karakterizedir. Ergenlik döneminde başlayabilen ve genetik yatkınlıkla ilişkili olan lipödem, zayıf bireylerde de görülebilir. Tanı sürecinde hastanın öyküsü ve klinik muayene önemlidir. Tedavide ise yeme alışkanlıklarının düzenlenmesi, egzersiz programları, ESWT (şok dalga tedavisi), pnömatik kompresyon cihazı ve lenfatik manuel masaj gibi yöntemler kullanılmaktadır. Erken tanı ve uygun tedavi ile lipödemin ilerlemesi durdurulabilir ve hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde artırılabilir.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code