26 Ağustos 2025 Salı
DOLAR 41.03 ₺
EURO 47.82 ₺
STERLIN 55.33 ₺
G.ALTIN 4,451.30 ₺
BTC 109,757.85 $
ETH 4,415.21 $
BİST 11,539.94

    Malatya'da Kuraklık Alarmı: Tarımsal Sulama Tehlikede!

    YerelMalatya 7
    Yayınlama: 26 Ağustos 2025 Salı 14:10 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

    Malatya'da uzun süren yağışsızlık ve yüksek sıcaklıklar, tarımsal sulamada büyük endişe yaratıyor. Barajlardaki su seviyesi kritik eşiğe ulaşırken, çiftçiler verim kaybı tehlikesiyle karşı karşıya.

    Malatya'da Kuraklık Alarmı: Tarımsal Sulama Tehlikede!

    Malatya'da tarımsal üretim için kritik bir dönemden geçiliyor. Yağışların yetersizliği ve artan sıcaklıklar, barajlardaki su seviyesini düşürerek tarımsal sulamayı tehlikeye sokuyor. Ziraat Mühendisleri Odası, sulama kanallarındaki kayıplara dikkat çekerek acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. Çat Barajı'ndaki kritik durum ve Sultan Suyu Barajı'ndaki deprem hasarı, sorunu daha da derinleştiriyor. Peki, Malatyalı çiftçileri bekleyen tehlikeler neler? Kuraklık, bölge ekonomisini nasıl etkileyecek? İşte, Malatya'daki tarımsal kuraklık riskine dair tüm detaylar...

    MALATYA-BHA

    Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek, ilkbahar döneminde Malatya’nın yeterli yağış aldığı için kıraç alanlarda ciddi bir verim kaybı olmadığını ancak 11-12 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai donun üretimi olumsuz etkilediğini söyledi. Çiçek, “Yaklaşık iki aydır yağış olmaması ve yüksek sıcaklıklar mevcut kuraklığı daha da olumsuz etkiledi. Özellikle sulama kanallarındaki kayıp ve kaçaklardan dolayı bitkilere zamanında yeterli miktarda su verilemedi. Bu da hem verim hem de kalite kayıplarına yol açtı” dedi.

    Adsız

    Bölgedeki barajlara da dikkat çeken Çiçek, tarımsal amaçlı kullanılan yaklaşık 10 baraj ve gölet bulunduğunu hatırlatarak, “En kritik durumda olan baraj Çat Barajı. Doluluk oranı ciddi risk altında. Sultan Suyu Barajı’nda ise deprem sonrası gövdede oluşan hasar nedeniyle depolama oranı yüzde 41 seviyesine düştü ve kısıtlı sulama yapılabiliyor” ifadelerini kullandı.

    Çiçek, tarımsal sulama kanallarındaki kayıp ve kaçakların büyük sorun oluşturduğunu vurgulayarak, “Ulusal çapta bir proje ile sulama kanallarının modernizasyonu ya da kapalı boru sistemine geçilmesi şart. Bu kayıplar önlenmeden suyu verimli kullanmak mümkün değil” dedi.

    Kuraklığın en sinsi doğal afet olduğuna dikkat çeken Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
    “Kuraklığın etkileri hemen görülmez, çok sonradan fark edilir. Bu nedenle insanlar geç tepki verir. İklim değişikliği ile birlikte önümüzdeki süreçte tarımsal kuraklık riski daha da artacak. Ancak bitki deseninde çeşitliliğe gidilmesi, adaptasyon sağlanması ve modern sulama yöntemleriyle bu risk kısmen yönetilebilir.”

    Malatya'da yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi ciddi şekilde tehdit ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, yağışsız geçen dönem ve yüksek sıcaklıkların sulama sorunlarını artırdığını belirtiyor. Barajlardaki doluluk oranının düşmesi ve sulama kanallarındaki kayıplar, verim kayıplarına yol açıyor. Çiçek, sulama kanallarının modernizasyonu veya kapalı boru sistemine geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, kuraklıkla mücadelede bitki deseninde çeşitliliğe gidilmesi ve modern sulama yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade ediyor. İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte tarımsal kuraklık riskinin artacağı öngörülüyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code