25 Aralık 2025 Perşembe
DOLAR 42.85 ₺
EURO 50.92 ₺
STERLIN 58.45 ₺
G.ALTIN 6,169.55 ₺
BTC 87,618.33 $
ETH 2,963.66 $
BİST 0.00

    MSB'den Kritik Açıklamalar: Türk Hava Sahası 7/24 Güvence Altında! Ege'den Terörle Mücadeleye Son Durum

    Gündem 33
    Yayınlama: 25 Aralık 2025 Perşembe 12:14 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

    Milli Savunma Bakanlığı, Türk hava sahasının çok katmanlı ve kesintisiz sistemlerle korunduğunu vurguladı. Ege'deki gerilimlerden, Libya'daki üzücü kazaya; terörle mücadeleden savunma sanayii atılımlarına kadar birçok kritik konuda önemli bilgiler paylaşıldı.

    MSB'den Kritik Açıklamalar: Türk Hava Sahası 7/24 Güvence Altında! Ege'den Terörle Mücadeleye Son Durum

    Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen son açıklamalar, Türkiye'nin savunma ve güvenlik stratejilerini tüm yönleriyle gözler önüne seriyor. Türk hava sahasının 7 gün 24 saat modern ve çok katmanlı sistemlerle titizlikle korunduğu vurgulanırken, Ege ve Doğu Akdeniz'deki hassas dengelere dair kritik mesajlar verildi. Bölgedeki gerilimi tırmandıran adımlara karşı Türkiye'nin uluslararası hukuka uygun, yapıcı diyalogdan yana tutumu yinelendi. Aynı zamanda, savunma sanayii devriminin öncüsü ASELSAN'ın global başarıları ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine katılacak yeni sistemler müjdelendi. Terörle mücadeledeki kararlılık ve sınır güvenliğindeki aralıksız çalışmalarla birlikte, Türkiye'nin bölgesel ve küresel barışa katkısı da ön plana çıktı.

    ANKARA - BHA

    Açıklamada, İsrail’in Türkiye’ye yönelik açıklamaları ile bölgede gerilimi artırabilecek söylemlerinin, sahadaki gerçekler ve uluslararası hukuk açısından bir karşılığı olmadığı ifade edildi. Türkiye’nin NATO müttefikliği temelinde Ege ve Doğu Akdeniz’de yapıcı diyalogdan yana olduğu belirtilirken, müttefiklik ruhuna aykırı adımların sahadaki durumu değiştiremeyeceğinin bilinmesi gerektiği kaydedildi. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliği ve haklarına ilişkin tutumunun net ve değişmez olduğu vurgulanan açıklamada, Türkiye’nin garantörlük yetkilerini bugüne kadar kullandığı gibi bundan sonra da kullanmaktan geri durmayacağı belirtildi. Ege ve Doğu Akdeniz’de gerilimi artıran tarafın Türkiye olmadığına dikkat çekilerek, dışlayıcı ve tek taraflı adımlar ile oldubitti yaratmaya yönelik yaklaşımların gerilimi tırmandırdığı ifade edildi. Türkiye’nin bölgenin bir çatışma alanı değil, iş birliği ve istikrar havzası olmasını istediği kaydedildi.

    Öte yandan Yunan basınında yer alan “hava sahası ihlali” iddialarına da değinilen açıklamada, bu iddiaların temelinde Yunanistan’ın kara suları ve hava sahası yaklaşımındaki, bugün ve tarihte örneği olmayan tutarsızlığın yer aldığı belirtildi. Türkiye’nin Ege’de gerçekleştirdiği uçuşların uluslararası hava sahasında yapıldığı vurgulanarak, Türkiye’nin Yunanistan ile tüm sorunları uluslararası hukuk, karşılıklı iyi niyet ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde diyalog ve müzakere yoluyla barışçıl yöntemlerle çözme eğiliminde olduğu ifade edildi.

    MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, ASELSAN’ın 50’nci yılı dolayısıyla düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuştu. Aktürk, 23 Aralık’ta Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ardından Libya’ya dönüş sırasında meydana gelen uçak kazasında şehit olan Libya Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, beraberindeki askeri heyet üyeleri ve uçuş ekibine rahmet dileyerek, Libya halkına başsağlığı temennisinde bulundu.

    ASELSAN’ın savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltmaya ve oyun değiştirici teknolojiler geliştirmeye odaklandığını belirten Aktürk, şirketin hava savunma sistemlerinden radarlara, elektronik harpten elektro-optik ve aviyonik sistemlere, komuta kontrol ve silah sistemlerine kadar geniş bir yelpazede ürettiği sistemlerle dünya çapında bir marka haline geldiğini söyledi. Cumhuriyet tarihinin en büyük savunma sanayi yatırımı olan Oğulbey Teknoloji Üssü’nü hayata geçiren ASELSAN’ın ürünlerinin bugün 95 ülkede 100 bini aşkın adette aktif olarak kullanıldığını belirten Aktürk, önümüzdeki dönemde muhtelif miktarda Alçak İrtifa Radarı ALP 100-G, Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-A, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi SİPER ile 35 milimetre Modernize Çekili Topun Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandırılmasının planlandığını aktardı.

    Milli savunma sanayisinin ürettiği harp araç-gereç ve mühimmatla Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücünü artırmaya yönelik çalışmalara da değinen Aktürk, son bir hafta içinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına muhtelif miktarda zırhlı yük ve personel taşıyıcı araç ile Dragoneye-2 termal kameranın muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlanarak envantere alındığını, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ tarafından da başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere dost ve müttefik ülkelere muhtelif adet ve çapta silah ile mühimmat teslimatının gerçekleştirildiğini bildirdi.

    Terörle mücadele faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Türkiye’nin varlığına yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı 7 gün 24 saat görev yaptığını vurguladı. Son bir haftada barınma alanlarından kaçan 4 PKK’lı teröristin daha teslim olduğunu belirten Aktürk, sınır içinde ve ötesinde arazi arama-tarama ile mağara, sığınak, barınak ve mayın ile el yapımı patlayıcı tespit ve imha çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Münbiç’te imha edilen 5 kilometrelik tünel ile birlikte Suriye harekât alanlarında imha edilen tünel uzunluğunun 737 kilometreye ulaştığını ifade etti.

    Hudut güvenliği kapsamında kademeli güvenlik sistemi ve teknoloji destekli tedbirlerle yasa dışı geçişler ile kaçakçılıkla mücadelenin kesintisiz devam ettiğini aktaran Aktürk, hafta boyunca 1’i terör örgütü mensubu olmak üzere 123 kişinin yakalandığını, 331 kişinin ise sınırı geçemeden engellendiğini açıkladı. Bu yıl içinde yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışırken yakalananların sayısının 9 bin 806’ya, engellenenlerin sayısının ise 65 bin 608’e ulaştığını belirten Aktürk, Hakkari hudut hattında yapılan arama-tarama faaliyetlerinde yaklaşık 24 kilogram uyuşturucu maddenin ele geçirildiğini de kaydetti.

    Eğitim ve tatbikat faaliyetlerine de değinen Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin modern harp yeteneklerini geliştirmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. 15 Aralık’ta başlayan ve İstanbul’da icra edilen, SAT timleri ile Pakistan İkbal timlerinin yer aldığı Türkiye-Pakistan Ayyıldız Tatbikatı’nın sona ereceğini belirten Aktürk, NATO Güvence Tedbirleri kapsamında 24 Aralık’ta Polonya, bugün ise Romanya hava sahasında Havadan İhbar Kontrol Uçağı’nın görev yaptığını aktardı. Ayrıca Mehteran Birlik Komutanlığı ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bandolarının, Şehitleri Anma Günü kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde konser verdiğini ifade etti.

    Personel ve öğrenci teminine ilişkin bilgiler de paylaşan Aktürk, Milli Savunma Bakanlığında istihdam edilmek üzere başlatılan “2025 Yılı Sürekli İşçi Temini” başvurularının yarın sona ereceğini hatırlattı. 26 Aralık 2025-25 Ocak 2026 tarihleri arasında Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ve Milli Savunma Üniversitesine memur ve sözleşmeli personel temini başvurularının alınacağını belirten Aktürk, Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvurularının ise 5-29 Ocak 2026 tarihleri arasında yapılacağını kaydetti.

    Aktürk, Ankara’ya gelişinin 106’ncı yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile şehadetlerinin 95’inci yıl dönümünde Asteğmen Kubilay, Bekçi Hasan ve Şevki Beyler başta olmak üzere tüm şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını belirterek, Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfının 26’ncı kuruluş yıl dönümünü de kutladı.

    Milli Savunma Bakanlığı (MSB), son basın bilgilendirme toplantısında geniş bir yelpazede güvenlik ve savunma konularına değindi. Bakanlık, Türk hava sahasının modern ve çok katmanlı savunma sistemleriyle kesintisiz olarak 7 gün 24 saat korunduğunu güçlü bir şekilde belirtti. Ege ve Doğu Akdeniz'deki gerilimlere ilişkin olarak, İsrail ve Yunanistan'ın Türkiye'ye yönelik iddialarının uluslararası hukuk ve sahadaki gerçeklerle bağdaşmadığı ifade edildi. Türkiye'nin NATO müttefikliği temelinde diyalogdan yana olduğu, ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hak ve güvenliğinden asla taviz vermeyeceği vurgulandı. Toplantıda ayrıca, ASELSAN'ın 50. yıl dönümü kutlanırken, şirketin savunma sanayii dışa bağımlılığını azaltma ve yeni teknolojiler geliştirme misyonuyla dünya çapında bir marka haline geldiği belirtildi. Gelecekte Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılacak Alçak İrtifa Radarları, HİSAR-A, SİPER ve modernize top sistemleri hakkında bilgiler verildi. Terörle mücadeledeki kararlı duruş ve hudut güvenliğine yönelik teknoloji destekli tedbirler de detaylandırıldı; Suriye'de imha edilen tünellerin toplam uzunluğunun 737 kilometreye ulaştığı açıklandı. Eğitim tatbikatları, personel temini ve şehitleri anma gibi konularla birlikte, MSB'nin kapsamlı güvenlik yaklaşımı bir kez daha ortaya konuldu.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code