26 Eylül 2025 Cuma
DOLAR 41.58 ₺
EURO 48.62 ₺
STERLIN 55.62 ₺
G.ALTIN 5,013.24 ₺
BTC 112,562.20 $
ETH 4,091.69 $
BİST 11,291.81

    OSB'lerde Kira Artışı Yavaşladı: Yatırımcılar İçin Yeni Denge Dönemi Mi?

    Ekonomi 24
    Yayınlama: 15 Mayıs 2025 Perşembe 09:51 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı

    TSKB Gayrimenkul'ün araştırmasına göre OSB'lerdeki kira ve arsa değer artışları yavaşladı, geri dönüş süreleri kısalıyor. Detaylar haberimizde!

    OSB'lerde Kira Artışı Yavaşladı: Yatırımcılar İçin Yeni Denge Dönemi Mi?

    Organize sanayi bölgeleri (OSB), Türkiye ekonomisinin ve şehirlerin gelişiminde kritik bir rol oynuyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin son araştırması, OSB'lerdeki arsa ve kira değerlerindeki artış hızının yavaşladığını ortaya koydu. Bu durum, yatırımcılar için yeni bir denge döneminin başlangıcını işaret ediyor olabilir mi? Hangi illerde kira gelirleri satış fiyatlarına göre daha hızlı artıyor? Tekirdağ'da doluluk oranları neden yükseldi? Tüm bu soruların yanıtları ve daha fazlası haberimizde.

    Türkiye ekonomisinde ve illerin kalkınmasında önemli bir rol üstlenen organize sanayi bölgeleri (OSB) hakkında kapsamlı bir araştırmaya imza atan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş., 2024 yılında OSB’lerde arsa ve kira değer artışlarının önceki yıllara göre yavaşladığını ve geri dönüş sürelerinin kısaldığını ortaya koydu.

    İstanbul, Sakarya ve Ankara gibi illerde kira gelirlerinin satış fiyatlarına göre daha yüksek orandaki artışı, geri dönüş sürelerinin kısalmasında etkili olurken; Tekirdağ ve Samsun’da bu sürede artış görüldü. Kira artışında Marmara Bölgesi’nde İstanbul, Kocaeli ve Bursa öne çıkarken, Anadolu kentlerinde kira bedellerindeki artışın yıllık enflasyon oranının altında kaldığı tespit edildi. Türkiye genelinde OSB’lerde doluluk oranlarının büyük ölçüde %90’ın üzerinde seyretmesi dikkat çekerken, Tekirdağ geçen yıla kıyasla doluluk oranını en fazla artıran il oldu.

    TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş., organize sanayi bölgeleri (OSB) özelindeki kapsamlı araştırmalarına 2024 yılında da devam etti. Türkiye ekonomisi ve kent gelişiminde yönlendirici bir rol üstlenen, birçok firmaya ev sahipliği yapan OSB’leri inceleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş., 2024 verilerine dayanan çalışmasında 18 ildeki 31 OSB’yi detaylı şekilde analiz etti.

    Çalışmada, sanayi yapılarına yönelik talebin 2024 yılında da sürdüğü tespit edilirken, arsa ve kira değerlerindeki artışın önceki yıllara kıyasla doygunluk seviyesine ulaştığı gözlemlendi. 2018 yılında başlayan “OSB’lerde tamamen veya kısmen bedelsiz arsa tahsisi” uygulamasının, nisan ayında yayımlanan yönetmelikle 2029 yılına kadar uzatılması sektörel açıdan önemli bir gelişme olarak öne çıktı. E-ticaret faaliyetlerinin etkisiyle depolama alanlarına yönelik yüksek talep de dikkat çeken bir diğer bulgu oldu. 2020-2023 yılları arasında OSB’lerde arsa satış ve fabrika kira değerlerinde gözlemlenen hızlı artış, 2024 yılı itibarıyla yavaşladı. Marmara Bölgesi başta olmak üzere son yıllarda yoğun talep gören bölgelerde kira artışlarının 2024’te enflasyon oranının altında gerçekleştiği, özellikle Sakarya’da önceki yılın aksine en düşük kira artışlarının yaşandığı tespit edildi. Anadolu kentlerinde de kira artışları önceki yıla göre ivme kaybederken, fabrika kira bedellerinin yıllık enflasyon oranının altında arttığı belirlendi.

    Geri dönüş sürelerinde ise ülke genelinde ortalama bazda kısmi bir düşüş yaşandı; bu süre 2023 yılında 17,5 yıl iken 2024’te 17,0 yıla geriledi. İstanbul, Sakarya ve Ankara’da kira değerlerinin, enflasyon oranının altındaki artışlara rağmen, satış fiyatlarına oranla daha fazla artması, bu illerde geri dönüş süresini kısaltan temel faktör oldu. Buna karşılık Tekirdağ ve Samsun illerinde geri dönüş sürelerinde artış gözlendi.

    Arsa değer artışlarında İstanbul, Sakarya, Samsun, Afyonkarahisar, Kayseri, Gaziantep, Adana ve Ankara gibi illerde enflasyonun üzerinde artışlar kaydedilirken, bu artışların temel nedeni güçlü talep oldu. Malatya’daki yüksek artış ise piyasanın henüz stabilize olmamasına bağlandı.

    Diğer illerde arsa değer artışları enflasyonun altında gerçekleşti. 2023 yılında değer artışlarının yüksek olduğu Manisa, Eskişehir, Antalya ve İzmir’de ise fiyatların doygunluk seviyesine ulaştığı görüldü. OSB’lerin büyük çoğunluğunda doluluk oranları %90’ın üzerinde gerçekleşti. Marmara Bölgesi’nde doluluk oranları geçen yılki seviyeyi korurken, Tekirdağ bu oranı en fazla artıran il oldu. Yeni gelişme sahalarında veya yeni kurulan OSB’lerde daha düşük doluluk oranlarına rastlansa da bu durum, doğrudan talep eksikliği olarak değerlendirilmedi. Genel olarak, kira ve arsa satış fiyatlarındaki artışın enflasyon oranının altında seyretmesi, doluluk oranlarında büyük değişiklikler yaşanmadığını gösterdi.

    Enflasyonun altında artış ve kısalan geri dönüş süreleri yeni dengeyi işaret ediyor

    Son yıllarda sanayi yapılarına olan talebin yükselmesinin değerlerde ivmeli artışlara neden olduğunu ifade eden TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “2020-2023 arasında çok hızlı bir yükseliş gösteren kira ve arsa fiyatlarında, 2024 yılı itibarıyla bir denge sürecine girildiğini gözlemliyoruz. Enflasyonun altında seyreden artış oranları ve kısalan geri dönüş süreleri, piyasada yeni bir denge dönemine işaret ediyor” dedi. Yatırım kararlarında organize sanayi bölgelerinin önemli bir rol oynadığına işaret eden Maya, “OSB’ler sadece sanayi üretiminin değil, aynı zamanda lojistik, istihdam ve kentleşme stratejilerinin de temel bileşeni konumunda. Bu nedenle bu bölgelerdeki fiyat hareketlerini takip etmek hem yatırımcılar hem de kamu politikaları açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.

    Kira değer artışı %36’da dengelendi

    OSB’lerdeki yıllık ortalama kira değer artışını hesapladıklarını ve ortalama artış oranının %36 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Makbule Yönel Maya, “Özellikle Marmara gibi doygun pazarlarda artış hızının yavaşladığını net biçimde görüyoruz” dedi.

    TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş., organize sanayi bölgelerinde ortalama geri dönüş süresinin 2023 yılında 17,5 yıl iken 2024’te 17,0 yıla gerilediğini belirledi. Süredeki kısalmanın, kira gelirlerinin satış fiyatlarına kıyasla hızlı artmasından kaynaklandığını vurgulayan Maya, “Yatırımcılar açısından geri dönüş süresindeki düşüş, cazibenin korunduğunu, kârlılık beklentisinin sürdüğünü gösteriyor” dedi.

    Arsa değer artışı %43 olarak kaydedildi

    OSB’lerde yıllık ortalama arsa değer artışının %43 olduğunu ifade eden Makbule Yönel Maya, “Talebin yoğunlaştığı bölgelerde, örneğin Samsun’da %64 ve Ankara’da %58 oranında artış yaşandığını gözlemledik. Arsa satış fiyatlarında genel olarak dengelenmiş bir seyir hakim olsa da, talep gören illerde artışların sürdüğünü görüyoruz. Türkiye genelinde OSB’lerin doluluk oranlarının %92’ye ulaşması talebin önemli bir göstergesi. İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir ve Gaziantep gibi şehirlerde yer alan OSB’lerde bu oranın %100’e ulaştığını görüyoruz. Özellikle Marmara Bölgesi’nde yüksek oranlar, sanayi altyapısının gücünü ve yatırım iştahını ortaya koyuyor” ifadesini kullandı.

    YILLIK KİRA DEĞER ARTIŞI

    İstanbul

    41%

    Kocaeli

    39%

    Bursa

    37%

    Sakarya

    25%

    Tekirdağ

    29%

    Samsun

    40%

    İzmir

    31%

    Antalya

    41%

    Afyonkarahisar

    49%

    Denizli

    19%

    Manisa

    27%

    Ankara

    28%

    Kayseri

    23%

    Konya

    27%

    Eskişehir

    15%

    Malatya

    127%

    Gaziantep

    29%

    Adana

    29%

    GERİ DÖNÜŞ SÜRELERİ

    İstanbul

    16,50

    Kocaeli

    14,00

    Bursa

    14,50

    Sakarya

    13,50

    Tekirdağ

    16,50

    Samsun

    17,00

    İzmir

    18,50

    Antalya

    18,00

    Afyonkarahisar

    18,50

    Denizli

    20,00

    Manisa

    18,25

    Ankara

    17,00

    Kayseri

    18,00

    Konya

    18,00

    Eskişehir

    18,50

    Malatya

    15,00

    Gaziantep

    17,00

    Adana

    17,00

    YILLIK ARSA DEĞER ARTIŞI

    İstanbul

    51%

    Kocaeli

    41%

    Bursa

    28%

    Sakarya

    54%

    Tekirdağ

    33%

    Samsun

    64%

    İzmir

    23%

    Antalya

    34%

    Afyonkarahisar

    70%

    Denizli

    27%

    Manisa

    23%

    Ankara

    58%

    Kayseri

    46%

    Konya

    25%

    Eskişehir

    24%

    Malatya

    69%

    Gaziantep

    53%

    Adana

    52%

    DOLULUK ORANLARI

    İstanbul

    İkitelli OSB

    95%

    Dudullu OSB

    100%

    Tuzla OSB

    98%

    Kocaeli

    Gebze OSB

    98%

    Dilovası OSB

    65%

    TOSB

    100%

    Bursa

    Nilüfer OSB

    98%

    Bursa OSB

    100%

    Kestel OSB

    90%

    Kayapa OSB

    80%

    Sakarya

    1. OSB

    100%

    2. OSB

    98%

    Tekirdağ

    Çerkezköy OSB

    99%

    Velimeşe OSB

    65%

    1. Ergene OSB

    85%

    2. Ergene OSB

    65%

    Samsun

    Merkez OSB

    100%

    İzmir

    Aliağa OSB

    95%

    Çiğli OSB

    100%

    Kemalpaşa OSB

    65%

    Antalya

    Antalya OSB

    100%

    Afyonkarahisar

    Afyonkarahisar OSB

    100%

    Denizli

    Denizli OSB

    98%

    Manisa

    Manisa OSB

    100%

    Ankara

    Ankara ASO 1. OSB

    100%

    Kayseri

    Kayseri OSB

    98%

    Konya

    Konya OSB

    100%

    Eskişehir

    Eskişehir OSB

    100%

    Malatya

    Malatya OSB

    100%

    Gaziantep

    Gaziantep OSB

    95%

    Adana

    Hacı Sabancı OSB

    100%

    TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.'nin 2024 OSB raporu, arsa ve kira değerlerindeki artışların önceki yıllara göre doygunluğa ulaştığını gösteriyor. Özellikle Marmara Bölgesi'nde kira artışları enflasyonun altında kalırken, geri dönüş süreleri kısalıyor. Ülke genelinde OSB doluluk oranları yüksek seyrederken, Tekirdağ doluluk oranını en çok artıran il oldu. Uzmanlar, bu gelişmelerin piyasada yeni bir denge dönemine işaret ettiğini belirtiyor ve yatırım kararlarında OSB'lerin stratejik önemine vurgu yapıyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code