İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Silivri bölgesinde hayati bir çevre projesine imza atıyor. Marmara Denizi'ni tehdit eden atık su sorununa kökten çözüm getirecek olan Çanta Atık Su Toplama Kolektör Hattı Projesi ile bölgedeki atık sular doğrudan arıtma tesisine yönlendirilecek. Bu sayede denize atık su deşarjı tamamen engellenecek, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirlenmesinin de önüne geçilecek. Proje kapsamında yapılacak altyapı çalışmaları ile çevre koruma daha da güçlenecek. Peki, bu dev yatırım Silivri ve Marmara Denizi için ne anlama geliyor? Tüm detaylar haberimizde...
Marmara Denizi’ni korumayı amaçlayan Çanta Atık Su Toplama Kolektör Hattı Projesi sayesinde, bölgedeki atık sular doğrudan Çanta İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisine ulaştırılacak. Bu sayede Marmara Denizi’ne atık su deşarjı engellenecek, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirlenmesinin de önüne geçilecek.
ALTYAPI HATTI İLE ÇEVRE KORUMA GÜÇLENİYOR
Proje kapsamında, toplam 6.620 metre uzunluğunda atık su hattı planlandı. Bu hat sayesinde, Çanta Deresi ile Marmara Denizi’ne kontrolsüz atık su akışı tamamen engellenecek. Proje dahilinde 50 metrelik E-5 karayolu geçişi için 1.400 mm çapında betonarme borularla, 12 metre derinlikten atık su kolektörü imalatı açık kazı yöntemiyle gerçekleştirilecek.
ÇALIŞMALAR İKİ ETAP HALİNDE YÜRÜTÜLECEK
İSKİ tarafından başlatılan, "Çanta Atık Su Toplama Kolektör Hattı Projesi’ kapsamında geçici trafik düzenlemeleri de yapılacak. Çalışmalar iki etap halinde yürütülecek. Birinci etapta Tekirdağ yönü, ikinci etapta İstanbul yönü trafiğe geçici olarak kapatılacak. Yol yönlendirme ve şerit daraltmaları yapılarak trafik akışı kontrollü olarak sağlanacak.
Çalışmanın ilk etabı kapsamında;
-Silivri, Çanta Sancaktepe Mahallesi Çanta Mevkii D-110 Karayolu Geçişi Kınalı Kavşağı Necip Fazıl Kısakürek Caddesi, Tekirdağ istikameti, 30 Mayıs’a kadar trafiğe kapalı olacak. Bu süreçte trafik akışı tek şerit olarak İstanbul istikametinden sağlanacak.
-Çerkezköy Tekirdağ Kavşağı 30 Haziran'a kadar trafiğe kapalı olacak. Trafik akışı alternatif güzergahlardan sağlanacak.
İSKİ'nin Silivri'deki çevre yatırımı, Çanta Atık Su Toplama Kolektör Hattı Projesi ile Marmara Denizi'ni koruma altına almayı hedefliyor. 6.620 metre uzunluğundaki atık su hattı ile Çanta Deresi ve Marmara Denizi'ne kontrolsüz atık su akışı engellenecek. Proje kapsamında E-5 karayolu geçişi de dahil olmak üzere önemli altyapı çalışmaları yapılacak. Çalışmalar iki etap halinde yürütülecek ve geçici trafik düzenlemeleri uygulanacak. İSKİ'nin bu adımı, bölgedeki çevre sorunlarına karşı önemli bir çözüm sunarken, Marmara Denizi'nin geleceği için umut vadediyor.