7 Kasım 2025 Cuma
DOLAR 42.21 ₺
EURO 48.77 ₺
STERLIN 55.40 ₺
G.ALTIN 5,442.07 ₺
BTC 103,226.65 $
ETH 3,399.26 $
BİST 10,927.79

    Tahran Susuzlukla Yüzleşiyor: Su Kısıtlamaları ve Tahliye Tehlikesi!

    Dünya 20
    Yayınlama: 7 Kasım 2025 Cuma 10:13 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

    İran Cumhurbaşkanı'ndan kritik uyarı: Tahran'da su krizi derinleşiyor! Yağış olmazsa, tahliye kaçınılmaz olabilir.

    Tahran Susuzlukla Yüzleşiyor: Su Kısıtlamaları ve Tahliye Tehlikesi!

    Tahran'da su krizi alarm veriyor! Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları, başkentin susuzlukla mücadelede kritik bir döneme girdiğini gösteriyor. Barajlardaki su seviyesi son yüzyılın en düşük seviyesine gerilerken, yetkililer yağış olmaması durumunda su kısıtlamalarına başlanacağını duyurdu. Hatta, durumun daha da kötüleşmesi halinde Tahran'ın tahliyesi bile gündeme gelebilir. Uzmanlar, kuraklığın ülke genelinde ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, su kaynaklarının daha etkin yönetilmesi ve tasarrufun önemini vurguluyor. Peki, Tahran'ı bekleyen bu su krizi ne gibi sonuçlar doğuracak ve çözüm için hangi adımlar atılacak?

    İRAN-BHA

    İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkenin batısındaki Senendec kentinde katıldığı bir toplantıda, başkent Tahran’daki su krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Pezeşkiyan, yağış olmaması durumunda gelecek aydan itibaren su kısıtlamalarına başlanacağını, yetersiz su temini halinde ise Tahran’ı tahliye etmek zorunda kalabileceklerini belirtti.

    Cumhurbaşkanı, ülke genelinde kuraklığın ve su kaynaklarının yetersizliğinin ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, su ve enerji kullanımında tasarruf ve daha etkin bir yönetim ihtiyacını vurguladı.

    Su krizinin hızla çözülmemesi halinde halka su ulaştırmanın imkânsız hale gelecek

    Tahran’a su, başta Emir Kebir Barajı olmak üzere Lar, Mamlu, Emir Kebir, Talikan ve Latyan barajlarından sağlanıyor. Meteoroloji verilerine göre, Tahran’da bu yıl mevsim normallerine göre yağışlar yaklaşık yüzde 40 azaldı. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında neredeyse hiç yağış düşmemesi baraj rezervlerinde ciddi düşüşe yol açtı.

    Tahran Eyaleti Su İdaresi, 20 Temmuz’da baraj rezervlerinin son yüzyılın en düşük seviyesine indiği uyarısını yapmış, yaz boyunca kentte zaman zaman su kesintilerine gidilmişti. Tahran Su İdaresi Genel Müdürü Behzad Parsa da 3 Kasım’da yaptığı açıklamada, mevcut rezervlerin şehre en fazla iki hafta daha su sağlayabileceğini belirtmişti.

    Pezeşkiyan, su krizinin hızla çözülmemesi halinde halka su ulaştırmanın imkânsız hale geleceğini ifade etti.

    Tahran'daki su krizi giderek derinleşiyor. İran Cumhurbaşkanı, yağış olmaması halinde su kısıtlamalarının başlayabileceğini, hatta Tahran'ın tahliye edilebileceğini açıkladı. Barajlardaki su seviyesi kritik seviyelerde ve meteoroloji verileri de umut vermiyor. Uzmanlar, su ve enerji kullanımında tasarrufun ve daha etkin bir yönetimin şart olduğunu belirtiyor. Krizin çözülememesi halinde halka su ulaştırmanın imkansız hale gelebileceği uyarısı yapılıyor. Tahran'ı bekleyen bu zorlu süreçte çözüm arayışları hız kesmeden devam ediyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code