16 Haziran 2025 Pazartesi
DOLAR 39.49 ₺
EURO 45.68 ₺
STERLIN 53.59 ₺
G.ALTIN 4,357.13 ₺
BTC 105,393.50 $
ETH 2,531.74 $
BİST 9,311.88
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

TÜRKPATENT'e Patent Başvuruları Yağmuru: İlk Çeyrekte Rekor Artış!

Gündem 26
Yayınlama: 10 Mayıs 2025 Cumartesi 13:33 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

TÜRKPATENT'e 2025'in ilk çeyreğinde 3 bin 169 patent başvurusu yapıldı! Yerli başvurularda dikkat çekici artış yaşandı.

TÜRKPATENT'e Patent Başvuruları Yağmuru: İlk Çeyrekte Rekor Artış!

Türkiye'nin patent arenasında hareketli günler yaşanıyor! TÜRKPATENT'e yapılan patent başvurularında gözle görülür bir artış kaydedildi. 2025 yılının ilk çeyreği, özellikle yerli patent başvurularındaki yükselişle dikkat çekiyor. Bu durum, Türk mühendislerinin ve mucitlerinin inovasyon potansiyelini açıkça ortaya koyuyor. Peki, bu artışın arkasında yatan sebepler neler? TÜRKPATENT'in bu yükselişteki rolü ne?

ANKARA-BHA Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) 2025 yılının ilk çeyreğinde 1464’ü yerli, 1705’i yabancı olmak üzere toplam 3 bin 169 patent başvurusu yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise toplam başvuru sayısı 3 bin 302 olmuştu. TÜRKPATENT verilerine göre, 2025’in ocak-mart döneminde yerli patent başvuruları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,1 artarak 1464’e yükseldi. 2024’ün ilk çeyreğinde bu sayı 1393 olarak kaydedilmişti. Yerli başvuruların aylık dağılımı ise ocakta 402, şubatta 549 ve martta 513 olarak gerçekleşti. Yabancı patent başvuruları ise bu dönemde yüzde 10,7 oranında azalarak 1705’e geriledi. 2024’ün aynı döneminde yabancı başvuru sayısı 1909 olmuştu. Mart ayında yapılan yabancı patent başvuru sayısı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 azalarak 586 oldu. Almanya’dan en fazla yabancı başvuru Mart ayı verilerine göre, yabancı başvuruların ülkelere göre dağılımında Almanya 106 başvuruyla ilk sırada yer aldı. Almanya’yı 74 başvuruyla ABD, 63 ile İtalya, 39 ile İsviçre ve 37 ile Fransa izledi. Ocak-mart döneminde en fazla yabancı başvuru sırasıyla 342 ile Almanya, 256 ile ABD ve 145 ile İtalya’dan geldi. İstanbul zirvede, Ankara takipte İllere göre yerli patent başvurularında İstanbul, 204 başvuruyla mart ayında en fazla başvuru yapılan şehir oldu. Başkent Ankara’dan 97 başvuru yapılırken, onu 31 ile İzmir, 16 ile Bursa, 12 ile Düzce takip etti. İlk çeyrek verilerine göre İstanbul’dan 570, Ankara’dan 267 ve İzmir’den 86 başvuru yapıldı. 2 bin 651 patent tescil edildi TÜRKPATENT, yılın ilk üç ayında toplam 2 bin 651 patentin tescilini gerçekleştirdi. Bu tescillerin 681’i yerli, 1970’i ise yabancı başvurulardan oluştu. Aynı dönemde 29 bin 547 marka ve 12 bin 247 tasarım tescili de yapıldı. Coğrafi işaret başvurularında artış 2025’in ilk çeyreğinde coğrafi işaret başvuruları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,6 artarak 103’e çıktı. Geçen yıl bu sayı 82 olarak kayıtlara geçmişti. Ancak tescil edilen coğrafi işaret sayısı geçen yılın altında kalarak 36 olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye’de tescilli toplam coğrafi işaret sayısı 1718’e ulaştı.

TÜRKPATENT'e yapılan patent başvuruları, Türkiye'deki inovasyon ekosisteminin canlılığını gösteriyor. 2025'in ilk çeyreğinde toplam 3 bin 169 patent başvurusu yapılırken, yerli başvurulardaki %5,1'lik artış dikkat çekti. En fazla başvuru İstanbul'dan gelirken, Ankara ikinci sırada yer aldı. Ayrıca, coğrafi işaret başvurularında da %25,6'lık bir artış yaşandı. Bu veriler, Türkiye'nin fikri mülkiyet alanındaki potansiyelini ve bu alana yapılan yatırımların önemini vurguluyor.

BENZER HABER
İlk Yorumu Sen Yaz
code