25 Temmuz 2025 Cuma
DOLAR 40.56 ₺
EURO 47.61 ₺
STERLIN 54.44 ₺
G.ALTIN 4,341.59 ₺
BTC 117,154.26 $
ETH 3,682.70 $
BİST 10,642.60

    Ulaştırma Bakanı: 'Kalkınma Yolu Projesi'ne Suriye de Dahil Edilecek'

    Gündem 12
    Yayınlama: 25 Şubat 2025 Salı 14:32 Kaynak: Piha Haber Ajansı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kalkınma Yolu Projesi'nin dünyanın ticaret yükünü 25 güne kadar düşüreceğini belirtirken, Suriye'nin de bu projeye dahil edilmesi düşünülüyor.

    Ulaştırma Bakanı: 'Kalkınma Yolu Projesi'ne Suriye de Dahil Edilecek'

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 'Kalkınma Yolu Projesi' ile dünyanın ticaret yükünü hızlı ve verimli taşımayı hedefliyor. Suriye'nin kalkınması için yapılan çalışmalar dikkat çekerken, bakanın projedeki stratejik önemi vurguluyor.

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ulaştırmanın tüm modlarında hayata geçirdikleri projeleri ve vizyonu paylaştı.

    İstanbul'da düzenlenen "Ulaşım ve Altyapıda Türkiye Yüzyılı Zirvesi"ne katılan Bakan Uraloğlu, Orta Koridor ve Zengezur Koridoru, Asya, Avrupa ve Afrika arasında ticaretin ana arterlerini oluştururken, 5G teknolojisiyle ülkemizi dijital dönüşümün bağlantı noktası haline getirdiklerini söyledi.

    Kalkınma Yolu Projesi'nin çok ciddi bir proje olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, "Dünyanın artan ticaret yükünün taşınması gerekiyor. Çin'den çıkan bir yük Londra'ya kadar eğer Süveyş Kanalı'ndan geçerse 35 günlük bir seyahat süresi var. Ümit Burnu'nu dolanan gemilerin yolculuğu 45 gün sürüyor. Kalkınma Yolu ile bu süre 25 güne düşüyor. Basra'daki Fav Limanı'ndan yola çıkan bir yük, 1200 kilometrelik Irak sınırından geçip ülkemizde yaptığı 2090 kilometrelik seyirle Avrupa'ya gidecek. Bu yol aynı zamanda Karadeniz, Akdeniz ve Ege'ye bağlanacak. Bu tür yollar sadece yükün taşındığı koridor değil, stratejik anlamda da geçtiği ülkelerin güçleneceği yapılardır" diye konuştu.

    SURİYE'Yİ DE BAĞLAMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

    "Biz Kalkınma Yolu Koridoruna Suriye'yi de bağlarız diye düşünüyoruz" diyen Bakan Uraloğlu, "Suriye'nin kalkınması için ne gerekiyorsa yapacağız. Halep ve Şam Havalimanlarına bir heyet göndererek gerekli incelemeleri yaptık. Suriye'yi İstanbul'a bağlamış olmamız dünyaya da bağlamış olmamız demektir. Savaş sırasında yaklaşık 32 tane önemli köprü tahrip edildi. Onların tamiratıyla, yenilenmesiyle ilgili de arkadaşlarımız geçtiğimiz günlerde oradaydı. 3 tane liman var. Bunlarla ilgili ne yapabiliriz onun gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.

    Bakan Uraloğlu, karayolu, demiryolu, havacılık ve denizcilikte hayata geçirdikleri yatırımlar sayesinde Türkiye’yi küresel ticaretin merkezi yapıyor, transit geçişler ve lojistik ağlarla ulaşımda yeni bir çağ başlattıklarını belirterek, Türkiye'yi ulaşımın her alanında daha ileriye taşımak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerinin sözlerine ekledi.

    Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarıyla 'Kalkınma Yolu Projesi'nin önemi bir kez daha anlaşıldı. Suriye'nin de bu projeye dahil edilmesiyle birlikte bölgesel ekonomik entegrasyonun güçlenmesi ve ticaretin canlanması hedefleniyor. Türkiye'nin ulaştırma sektöründeki ilerlemesi küresel ölçekte dikkat çekerken, gelecek dönemde bölgesel ve uluslararası ticaret açısından yeni imkanların kapısı aralanıyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code