5 Mayıs 2025 Pazartesi
DOLAR 38.58 ₺
EURO 43.72 ₺
STERLIN 51.36 ₺
G.ALTIN 4,119.46 ₺
BTC 93,982.07 $
ETH 1,790.41 $
BİST 9,112.19

    Verimlilik Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu: Sanayide Yeni Dönem Başlıyor!

    Gündem 16
    Yayınlama: 5 Mayıs 2025 Pazartesi 17:41 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 10. Verimlilik Proje Ödülleri Töreni'nde konuştu ve KOBİ'lere yeni destekler müjdesi verdi. KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı ile sanayide verimlilik artışı hedefleniyor.

    Verimlilik Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu: Sanayide Yeni Dönem Başlıyor!

    Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk sanayisinin verimliliğini artırmak ve küresel rekabet gücünü yükseltmek amacıyla önemli adımlar atmaya devam ediyor. 10. Verimlilik Proje Ödülleri töreninde konuşan Bakan Kacır, KOBİ'lere yönelik yeni destek programlarını duyurdu. Bu destekler, sanayinin dijital ve yeşil dönüşümünü hızlandırarak, sürdürülebilir ve yenilikçi üretim modellerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Bakan Kacır, verimliliğin Türkiye ekonomisi için bir kaldıraç görevi gördüğünü vurgulayarak, firmaların verimlilik odaklı dönüşümünü destekleyen çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı'nın yoğun ilgi gördüğünü ve sanayicilere yeni finansman imkanları sunulduğunu da sözlerine ekledi.

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ocak ayında başlatılan KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programının yoğun ilgi gördüğünü söyleyerek, “İlk başvuru döneminde 877 işletmenin 19,5 milyar liralık yatırım projesini KOSGEB eli ile destekleme kararı aldık. 30 Haziran’a kadar devam edecek ikinci başvuru döneminde KOBİ’lerimize; 20 milyon lira üst limitli ve 36 aya kadar finansman için 20 puana kadar geri ödemesiz kredi finansman desteği sunuyoruz.” dedi.

    Bakan Kacır, 10. Verimlilik Proje Ödülleri Töreni’ne katıldı. Kacır, burada yaptığı konuşmada, verimliliği bir iş kültürüne dönüştüren firmaların; sürdürülebilir, dirençli ve yenilikçi üretim modelleriyle küresel pazarlarda daha güçlü bir konum kazandığını söyledi. Kacır, verimliliği Türkiye ekonomisinin güçlü potansiyelini açığa çıkaran bir kaldıraç olarak gördüklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, son yıllarda firmaların verimlilik odaklı dönüşümünü hızlandıran çok sayıda adımı hayata geçirdiklerini belirten Kacır konuşmasında şu mesajları verdi:

    ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR: Yeşil ve dijital dönüşümü, verimliliğimizi ve rekabetçiliğimizi artırarak, istikrarlı büyüme trendimize ivme kazandıracak önemli fırsatlar olarak görüyoruz. Yeşil ve Dijital Dönüşüm Destek Programları kapsamında; uzun dönemli yol haritalarıyla firmalarımızın ikiz dönüşümünü hızlandırıyor, bu alanlardaki yatırımlarını öncelikli yatırımlar kapsamında destekliyoruz.

    TÜRKİYE SANAYİ KARBONSUZLAŞTIRMA YATIRIM PLATFORMU: Dünya Bankası iş birliğinde yürüttüğümüz “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ve "Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi" ile 700 milyon doların üzerinde finansmanı; sanayicilerimize, KOBİ'lerimize ve yeşil teknoloji girişimlerimize kazandırdık. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz 'Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu' kapsamında, sanayimizin yeşil dönüşüm yatırımlarına 2030 yılına dek 5 milyar avroluk uluslararası finansman sağlamak adına önemli bir adım attık.

    TÜBİTAK DESTEKLERİ: Son 22 yılda, TÜBİTAK eliyle; kaynak verimliliğinden, süreç iyileştirmeye, enerji verimliliğinden yalın üretime, üretim süreçlerinde verimlilik uygulamalarının geliştirilmesi başlıklarında 2 bin 600’ün üzerindeki projeye yaklaşık 12 Milyar lira destek sağladık. Firmalarımıza sunduğumuz dijital dönüşüm desteğini daha da güçlendirme adına "Dijital Avrupa Programı”na katıldık. Ülkemizden 5 konsorsiyum; “Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ağına dahil oldu.

    YÜZDE 70’E VARAN VERİMLİLİK ARTIŞI: Sanayimizin yalın ve dijital dönüşüm yolculuğuna rehberlik eden model fabrikalarımızın sayısını 10'a yükselttik. Bugüne kadar 600’ün üzerinde nitelikli proje, 2 bin 500’ün üzerinde eğitim gerçekleştiren model fabrikalarımızın sunduğu hizmetlerden yararlanan işletmelerimizde yüzde 70’lere varan verimlilik artışı elde ettik. Kurulum çalışmaları devam eden 6 yeni model fabrikayla, bu örnek tesislerin sayısını 16'e çıkaracağız.

    ÖRNEK GÖSTERİLEN PROJE: Model Fabrikaların kurumsal kapasitesini geliştirmeyi, sürdürülebilirliğini sağlamayı ve tanınırlığını artırmayı amaçlıyoruz. Böylece Türk sanayisinin verimlilik dönüşümüne öncülük eden yapılar olarak, Model Fabrika projesinin 2030 yılı itibarıyla alanında dünyada örnek gösterilen bir proje olmasını amaçlıyoruz.

    DİJİTAL VERİMLİLİK KÜTÜPHANESİ: Ülkemizde verimlilik alanının öncü bilimsel yayını olarak 1967 yılından beri kesintisiz şekilde üç ayda bir yayımladığımız Verimlilik Dergisi vasıtasıyla akademik çevrelerin ve sektör profesyonellerinin çalışmalarını geniş kitlelerle buluşturuyoruz. Verimlilik literatürüne değerli katkılar sunan, alanında yetkin uzmanların ve araştırmacıların bilimsel makalelerine ev sahipliği yapan bu dergiyle, entelektüel birikimimizi zenginleştiriyoruz.  Aynı zamanda, halihazırda 700’ü aşkın telif eseri bünyesinde barındıran sürekli zenginleştirdiğimiz Dijital Verimlilik Kütüphanesiyle bu alanda geniş bir literatürü uzmanların erişimine açtık.

    VERİMLİLİK PROJE ÖDÜLLERİ: 2014 yılından bu yana düzenlediğimiz “Verimlilik Proje Ödülleri” yarışması, verimliliği bir kültür hâline getirme hedefimizin, kurumlarımız arasında bilgi ve deneyim paylaşımını derinleştirme gayretimizin ve yeni verimlilik projelerini teşvik etme vizyonumuzun somut bir göstergesidir. 2024 yılında 57 ilden toplam 613 proje başvurusu, 70 ilden 474 bağımsız değerlendirici başvurusu ile yarışma tarihinin en yüksek katılım düzeyine ulaştık.

    SANAYİ VE TEKNOLOJİ STRATEJİ BELGESİ: Önümüzdeki beş yıla dair yol haritası niteliğindeki 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 26 Mart’ta ilan edildi. Strateji Belgemizde sanayi üretiminde ve teknolojide tam bağımsızlık hedefimizi ve Türkiye’yi yüksek teknolojili ürünlerin üretiminde ve ihracatında küresel ölçekte lider konuma taşıma vizyonumuzu ortaya koyduk. Strateji Belgemiz doğrultusunda hayata geçireceğimiz program ve projelerle; nükleer teknolojilerden kuantum sistemlerine, yarı iletkenlerden yapay zekâya, birçok stratejik alanda adımlar atarak, ülkemizi bilim ve teknolojide küresel ölçekte hak ettiği yere taşıyacağız.

    DÜŞÜK KARBONLU ÜRETİM: Dijitalleşme çağının sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için; fiber iletişim ve bulut bilişim altyapılarına yatırımlarımızı artıracak, yerli ve millî siber güvenlik uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Yeşil dönüşümü ve ekonomik büyümeyi birlikte gerçekleştirmek üzere; sanayimizi düşük karbonlu üretime yönlendirecek yatırımları artıracak, yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi alanlarında kabiliyetlerimizi genişleteceğiz.

    İHTİYAÇLARI ADRESLEYEN HAMLELER: KOBİ’lerimizin verimlilik ve ölçek büyütmede ihtiyaçlarını adresleyen hamlelerle; yerli üretimi ve yerel kalkınmayı harekete geçirecek destek programlarını artıracağız. İmalat sanayimizi kriz ve şoklara daha dirençli, küresel pazarlarda daha rekabetçi bir yapıya kavuşturacağız. Stratejik yönetişim mekanizmaları ve analitik sistemlerle sanayimizin verimliliğini yakından takip edeceğiz.

    SANAYİ VE TEKNOLOJİ KOLEJLERİ: Sektörel ve firma düzeyinde verimlilik artışına yönelik veriye dayalı, hedef odaklı ve uygulanabilir çözümler geliştireceğiz. Eğitim modeli, üretim ve eğitim paydaşlarının desteğiyle şekillendirilecek, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine fırsat sağlayacak Sanayi ve Teknoloji Kolejlerini Anadolu’nun dört bir yanında kuracağız.

    KOSGEB KAPASİTE GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI: Üretimin, istihdamın ve ihracatın öncüsü KOBİ’lerimizi büyütmek için bu yılın Ocak ayında başlattığımız KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı yoğun ilgi gördü. İlk başvuru döneminde 877 işletmenin 19,5 milyar liralık yatırım projesini KOSGEB eli ile destekleme kararı aldık. Geçtiğimiz hafta başlattığımız ve 30 Haziran’a kadar devam edecek ikinci başvuru döneminde KOBİ’lerimize; 20 milyon lira üst limitli ve 36 aya kadar finansman için 20 puana kadar geri ödemesiz kredi finansman desteği sunuyoruz.

    SANAYİCİYE YENİ DESTEKLER: Türk sanayinin elde ettiği kapasiteyi kaybetmesine, potansiyelini heba etmesine asla razı olmayız. Bu anlayışla önümüzdeki süreçte finansman ve istihdam başlıklarında sanayicimizi destekleyici yeni adımlar atmaya hazırlanıyoruz. 265 milyar doları yakalayan ihracatımızın lokomotifi Türk sanayinin yanında olmaya devam edeceğiz.

    10. Verimlilik Proje Ödülleri, sanayide verimliliği teşvik etme ve iyi uygulamaları yaygınlaştırma amacını taşıyor. Bakan Kacır'ın konuşmasında vurgulanan KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı, KOBİ'lerin kapasitelerini artırmalarına ve yatırım yapmalarına olanak tanıyacak. Ayrıca, yeşil ve dijital dönüşüm destek programları, sanayinin sürdürülebilir bir geleceğe hazırlanmasına katkı sağlayacak. TÜBİTAK destekleri, model fabrikalar ve dijital verimlilik kütüphanesi gibi inisiyatifler de sanayinin verimlilik ekosistemini güçlendirmeye yönelik önemli araçlar olarak öne çıkıyor. Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi ile belirlenen hedefler doğrultusunda, Türkiye'nin sanayi üretiminde ve teknolojide tam bağımsızlık vizyonuna ulaşılması hedefleniyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code