Bodrum'un kalbinde asırlardır mahzun bir şekilde bekleyen Fetih Camii'nin sır perdesi aralanıyor. Kanuni Sultan Süleyman'ın mirası olan bu cami, neden hala ibadete kapalı? Geçmişte birçok devlet büyüğü caminin yeniden açılması için çabaladı, ancak gizli bir el buna engel oldu. Vakıf şartlarına rağmen, caminin açılması neden engelleniyor? Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün son girişimleri umut ışığı olurken, Bodrum halkı caminin yeniden ezan sesleriyle yankılanacağı günü bekliyor.

MUĞLA-BHA

502 yıl evvel Kanuni Sultan Süleyman Han tarafından fethedilen Bodrum, Anadolu'nun en batı ucundaki tarihi bir şehir. Turizm ile ünlenmiş olsa da Bodrum mandalinası ile meşhur. Turizmin gelmesi ile artık mandalina üretimi SOS vermeye başladı bile.

Kanuni Sultan Süleyman Han Bodrum'u fethettiğinde, Bodrum Kalesi içindeki virane haldeki kiliseyi imar ettirerek, "KILIÇ HAKKI" olarak Camiye çevirir. İsmi de "Fetih Camii" olur.

Fetih Camii yüzyıllar boyu Bodrum Semalarını, minaresinden okunan Ezan ile şereflendirir.

Haydut Fransız devletinin işgali sırasında yıkılınca, Fetih Camiinin makus tarihi içler acısı bir hale bürünür. Fetih Camiinin kapısına kilit vurulur.

Geçmiş dönemlerde Turizm Bakanlığı yapan Nabi Avcı başta olmak üzere, halihazır AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, TBMM Başkanı Prof. Dr Numan Kurtulmuş, kapısına kilit vurulan Fetih Camii'nin yeniden bağımsızlığına kavuşması için yaptıkları çabalar havada kalır.

Ne hikmetse, gizli bir el veya eller, masum ve mahsun Fetih Camii'nin açılmasına müsaade etmediler.

Eski Kültür Ve Turizm Bakanı İsmail Kahraman, Fetih Camii'nin açılması için en fazla çabayı gösterenlerin başında yer aldı. İsmail Kahraman Fetih Camii'ne minare yaptırdı. Ancak tam bu sırada yine o gizli eller alttan alta yürüttükleri çalışmalarını ayyuka ederek, alenen karşı çıktılar. Sözde sivil toplum örgütü altında yuvarlanan bu örgütler her fırsatta, bu toprakların Fatihi, Kanuni Sultan Süleyman Han'ın vakfiyesi ve Kılıç Hakkı olan Fetih Camii'nin simalarından ezan sesinin okunmasını istemediler.

Maalesef ahlaksızca oynanan oyunlar neticesinde yıkılan REFAHYOL ile birlikte, Fetih Camii'nin zincirlerinin kırılma hayali Sultan düştü.

Halbuki Vakıf kuralında en belirgin husus; vakfedilen mülkün, vakfediliş şartlarını harfiyen yerine getirilmesi olmasına rağmen bugün vebal ilgili kurumlarla birlikte hepimizin boynunadır. Bir avuç kesim, milyonların sesinden ve arzusundan daha etkili olmaya devam etmektedir.

Bugüne kadar hassasiyet ve vicdan sahibi bir çok sivil toplum kuruluşu, dernekler, Fetih Camii'nin yeniden açılması için çaba sarf etmiş olsalar da, hiçbir sonuç elde edilemedi.

Ne Diyanet İşleri Başkanlığı, ne Muğla İl Müftülüğü, ne Bodrum İlçe Müftülüğü hiçbir girişimde bulunmadığı gibi, gelen talepleri de hep göz ardı eder yaklaşım içine girdiler.

Hatta öyle ki, Bodrum Kalesinin girişinde bilet gişeleri olması sebebi ile, Fetih Camii açılsa bile, cemaatinin olmayacağı gibi, saçma sapan gerekçeler öne sürüldü. Halbuki buradaki konu, ne bilet gişesidir, ne de cemaat eksikliğidir. Buradaki asıl konu; bir vakfiyenin, nizama uygun olarak hizmetine devam etmesinin yanında, Bodrum Kalesinin en tepesinden Ezan seslerinin semaya yeniden yükselmesi meselesidir.

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, geçtiğimiz günlerde konuyla bizzat ilgileneceğini beyan etmesi, Bodrum'da heyecana sebep oldu. Vakıflar Genel Müdürü Sayın Sinan Aksu'nun konuyu bizzat takip etmesi için Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Mücahit Vural'a talimat verdiği gelen bilgiler arasında.

Bodrum'un kalbinde mahsun ve masum bir şekilde duran Kale Fetih Camii eskiden olduğu gibi hür bir şekilde minaresinden okunacak Ezan sesini bekliyor.

Bodrum Fetih Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethin ardından kiliseden camiye dönüştürülmüştür. Ancak Fransız işgali sırasında yıkılan cami, o tarihten bu yana kapalıdır. Çeşitli girişimlere rağmen, caminin açılmasına engel olunmuştur. Vakıflar Genel Müdürü'nün konuya dahil olmasıyla birlikte, caminin yeniden ibadete açılması ve ezan seslerinin duyulması umudu yeniden canlanmıştır. Bodrum halkı, Fetih Camii'nin eski ihtişamına kavuşacağı günü beklemektedir.