Haberde.Net - Türkiye Gündemi, Dünyadan Haberler
⌂
Anasayfa ›Gündem
Gündem

Gaziantep'ten Mesnevi'ye Işık Tutan Yeni Eser: İlk 18 Beytin Şerhi Yayınlandı!

Gaziantep Kültür A.Ş., Mevlana'nın Mesnevi'sinin ilk 18 beytini Dr. Aysoy'un anlatımıyla kitaplaştırdı. Eser, tasavvufi bir yolculuğa davet ediyor.

Yayınlama: 06.11.2025 - 12:47 Kaynak: Piha Haber Ajansı Okunma: 41
Paylaş:

Gaziantep'in kültürel mirasına önemli bir katkı daha! Gaziantep Kültür A.Ş., Klasik Türk irfan geleneğini günümüzle buluşturmayı hedefleyerek, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin Mesnevi'sinin ilk 18 beytine dair derinlikli bir şerhi yayınladı. Dr. Mahmut Nedim Aysoy'un etkileyici anlatımıyla zenginleşen sohbet dizisi, Gazikültür Yayınları tarafından kitaplaştırıldı. Bu değerli eser, Mesnevi'nin manevi derinliklerini keşfetmek isteyen herkes için benzersiz bir kaynak sunuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bu önemli kültür hizmeti, şehrin ilim ve irfan geleneğini yaşatma çabalarının bir göstergesi.

Klasik Türk irfan geleneğini günümüz insanıyla buluşturan bu değerli sohbet dizisi, Mevlana Celaleddin-i Rumî’nin Mesnevî adlı eserinin ilk 18 beytinin derin anlam dünyasına odaklandı. Programlarda Dr. Aysoy’un sade, fakat derinlikli anlatımıyla ele alınan her beyit; hem tasavvufî bir perspektiften hem de insanın iç yolculuğuna ışık tutan evrensel bir dille yorumlandı.

Bu kapsamda sohbetlerin kayıtları, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür Yayınları tarafından deşifre edilerek “Mesnevi Sohbetleri – Mesnevi’nin İlk 18 Beytinin Şerhi” adıyla kitaplaştırıldı. Eser, hem Mesnevi’ye dair akademik bir kaynak hem de gönül dünyasına rehberlik eden bir başvuru kitabı olma özelliğini taşıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, kitap hakkında şunları aktardı:

“Gaziantep, tarih boyunca yalnızca ticaretin ve üretimin değil, aynı zamanda ilmin ve irfanın da şehri olmuştur. Bizler GBB Kültür A.Ş. olarak bu geleneği yaşatmak, kültürün derinliklerinde yatan manevi değerleri günümüz insanıyla yeniden buluşturmak amacıyla Mesnevi Sohbetlerini başlattık ve devam ettiriyoruz. Mesnevi’nin ilk 18 beyti, insanın yaratılış gayesinden ayrılığın acısına, vuslat arzusundan nefis terbiyesine kadar uzanan bir iç yolculuğun özüdür. Dr. Mahmut Nedim Aysoy’un büyük bir titizlikle yürüttüğü bu şerhler, Gaziantep’in kültürel hayatında yeni bir dönüm noktası olmuştur.”

Prof. Dr. Yakar, Mesnevi Sohbetlerinin gördüğü yoğun ilgiden memnuniyet duyduklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu programlar, bir edebiyat veya felsefe etkinliği olmanın ötesinde insanın kendini tanıma ve anlam arayışına katkı sunan bir irfan mektebidir. Sohbetlerde ele alınan her beyit, okurların hem aklına hem kalbine dokunmuştur. Bu birikimin Gazikültür Yayınları aracılığıyla kitaplaşması, kültürel mirasın kalıcılığı açısından büyük önem taşımaktadır. 2026-2027 döneminde de Mesnevi Sohbetlerini sürdürecek, Mesnevi’nin sonraki beyitlerini aynı titizlikle şerh etmeye devam edeceğiz.”

Gaziantep Kültür A.Ş.'nin "Mesnevi Sohbetleri – Mesnevi’nin İlk 18 Beytinin Şerhi" adlı yeni yayını, Klasik Türk irfan geleneğini günümüz insanıyla buluşturmayı amaçlıyor. Dr. Aysoy'un anlatımıyla Mesnevi'nin ilk 18 beyti tasavvufi bir bakış açısıyla yorumlanıyor ve insanın iç yolculuğuna ışık tutuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, eserin Gaziantep'in kültürel hayatında yeni bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Yakar, Mesnevi Sohbetlerinin devam edeceğini ve sonraki beyitlerin de aynı titizlikle şerh edileceğini vurguladı.

Son Haberler

Süper Lig’de günün sonuçları: Fenerbahçe’den galibiyet, Galatasaray deplasmanda kazandı

17.10.2026 - 23:18

Galatasaray deplasmanda kazandı: Deniz Gül 88. dakikada attı

17.10.2026 - 18:52

Ütüyü Buzdolabına Koymak Hastalığın Net Bir İşareti!

17.10.2026 - 18:41

Kristal Piksel 2026 Video Oyun Ödülleri Sahiplerini Buldu

17.10.2026 - 18:33

Türk Telekom Küresel Arenadaki Güçlü Konumunu Pekiştiriyor

17.10.2026 - 18:32

Türkiye Bisiklet Federasyonu Yönetimi Güven Tazeledi

17.10.2026 - 18:29

Sütaş, Süt ve Süt Ürünlerinde “Türkiye’nin En Güvenilir Markası”

17.10.2026 - 18:28

Potada derbi heyecanı: Beşiktaş, Galatasaray’ı ağırlayacak

17.10.2026 - 17:35

Bakan Çiftçi’den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

17.10.2026 - 17:32

Ankara’nın meşhur ayazı kolonyaya dönüştürüldü

17.10.2026 - 16:47
Son Makaleler

Onların Sessiz Çığlıklarına Kulak Verelim

Değişen Dengeler ve Stratejik Zorunluluk

8 Mart'ta Kutlayacak Ne Var?

Kategoriler
Bilim Dünya Eğitim Ekonomi Gezi Gündem Kültür & Sanat Magazin Sağlık Siyaset Sponsor İçerik Spor Teknoloji Yaşam Yerel