Bursa, daha güvenli bir kent olma yolunda önemli bir adım atıyor! Bursa Belediyeler Birliği'nin öncülüğünde düzenlenen 'Kamusal Alanlarda İş Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı', uzmanları, akademisyenleri ve belediye başkanlarını bir araya getirdi. Amaç, kamusal alanlardaki riskleri minimize etmek ve çalışan sağlığını ön planda tutarak halka daha kaliteli hizmet sunmak. Bu işbirliği, Bursa'nın geleceğine yönelik umut verici bir yatırım olarak değerlendiriliyor. Peki, bu çalıştaydan hangi somut sonuçlar bekleniyor ve Bursa'yı nasıl bir gelecek bekliyor? İşte detaylar...
Bursa Belediyeler Birliği, kamusal alanlardaki iş sağlığı ve iş güvenliği alanlarında, yeni yaklaşımlar ortaya koymak, belediyeler arasındaki iş birliğini ve kamusal verimliliği arttırmak için düzenlediği ‘Kamusal Alanlarda İş Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde, Bursa Belediyeler Birliği ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın ev sahipliğinde başladı. Çalıştaya; Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, birliğe üye belediye başkanları, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, uzmanlar ve çok sayıda davetli katıldı.
ÖNCE İNSAN VURGUSU
Kamusal alanlardaki çalışan sağlığı ve iş güvenliği alanındaki gelişmelerin halka daha nitelikli, hızlı hizmet olarak geri döneceğini hatırlatan Bursa Belediyeler Birliği ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Güvenli bir şehir, sadece duvarları sağlam yapılarla değil; insanı önceleyen bir yönetim anlayışıyla kurulur. İş sağlığı ve güvenliği, yalnızca sahada değil; zihniyette de inşa edilmesi gereken bir koruma alanıdır. Bu nedenle, iş sağlığı ve güvenliğine sadece yasal bir zorunluluk veya bireysel bir sorumluluk olarak değil, aynı zamanda toplumsal bir görev olarak bakılmalıdır. Bu çalıştayın temel hedefi bu farkındalığın artmasına katkı sağlamaktır” dedi.
ŞEHRE DEĞER KATACAK
Çalıştayda kamusal alanlarda karşılaşılan riskler, bu risklerin nasıl yönetilebileceği, mevcut uygulamaların ne ölçüde yeterli olduğu ve daha güvenli bir çalışma ortamı için hangi yeni adımların atılabileceği gibi pek çok konunun mercek altına alınacağına değinen Yılmaz, “Kamu kurumlarımızdan, üniversitelerimizden, sivil toplum kuruluşlarından ve sahada görev yapan iş sağlığı ve güvenliği alanında deneyimli akademisyenler, mühendisler, saha uygulayıcıları ve idari yetkililer çok önemli katkılar sağlayacaklar. Bu değerli çalıştaydan bizler için önemli tavsiye görüş ve önerilerin çıkacağına inanıyorum. Bu çalıştay, çalışan sağlığı ve iş güvenliği alanlarında bize rehber olacak. Emeği geçenleri kutluyor, hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
9 MASADA 150 UZMAN
Protokol konuşmalarının ardından; Kamusal Alanlarda Risk Yönetimi ve Güvenlik Standartları, İSG Eğitim ve Farkındalık Programları, Kamusal Alanlarda İş Kazaları ve Hukuki Süreçler, Altyapı Çalışmaları ve Güvenlik Yönetimi, Yüklenici/Hizmet Veren Kuruluşlar Çalışan Güvenliği ve İSG Yönetimi, İSG Teknolojileri ve Dijital Çözümler, Psikososyal Riskler, Meslek Hastalıkları ve Çalışan Sağlığı, Yangın Acil Durum Yönetimi ve Yangın Planlaması ile Çevresel Riskler ve Sürdürülebilir İSG Politikaları başlıklarında oluşturulan 9 farklı masada düzenlenen çalıştaya 150’nin üzerinde uzman katıldı. Çalıştay yarın da devam edecek.
Bursa Belediyeler Birliği'nin düzenlediği çalıştay, kamusal alanlarda iş sağlığı ve güvenliğinin önemine dikkat çekerek, belediyeler arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Çalıştayda risk yönetimi, eğitim programları, iş kazaları, altyapı güvenliği gibi çeşitli konular 9 farklı masada 150'den fazla uzman tarafından ele alındı. Elde edilen bulgular ve öneriler, Bursa'nın daha güvenli ve yaşanabilir bir kent haline gelmesine katkı sağlayacak. Çalıştay yarın da devam edecek ve sonuç raporu kamuoyuyla paylaşılacak.