24 Haziran 2025 Salı
DOLAR 39.62 ₺
EURO 46.06 ₺
STERLIN 54.00 ₺
G.ALTIN 4,224.25 ₺
BTC 105,589.10 $
ETH 2,417.49 $
BİST 9,448.90

    Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Devrimi! Ordu'dan Dünyaya Yenilik

    YerelOrdu 6
    Yayınlama: 24 Haziran 2025 Salı 12:30 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

    Ordu'da fındık kabuğundan aktif karbon üretimi başlıyor! Savunma sanayinden tıbba kadar birçok alanda kullanılabilecek bu yenilik, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak.

    Fındık Kabuğundan Aktif Karbon Devrimi! Ordu'dan Dünyaya Yenilik

    Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde hayata geçirilen bu proje, fındık kabuğunu değerlendirerek hem ekonomik bir değer yaratıyor hem de çevreci bir çözüm sunuyor. Dünyada ilk kez gerçekleştirilecek bu üretim, Türkiye'yi aktif karbon pazarında önemli bir oyuncu haline getirecek. Tesisin kurulmasıyla birlikte, bölge ekonomisi canlanacak ve yeni istihdam olanakları doğacak. Fındık üreticileri için ek gelir kaynağı oluşturacak bu proje, aynı zamanda Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de katkı sağlayacak. Ordu'nun bu yenilikçi adımı, diğer bölgeler için de örnek teşkil edecek.

    ORDU-BHA

    Karadeniz’in önemli geçim kaynağı fındıktan dünyada ilk defa aktif karbon üretilecek. Ordu’da üretimine başlanılacak aktif karbon savunma sanayinden tıbba, tekstilden gıda sektörüne geniş bir alanda hammadde olarak kullanılacak.

    Ordu’da ilkleri yaşatan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, sanayi alanında da bir ilke imza attı. Ordu’da üretimi yapılan ve sadece meyvesi kullanılan fındığın kabuğunu da değerlendirmek isteyen Başkan Güler dünyada ilk defa fındık kabuğundan aktif karbon üretimi ile sanayide yeni dönem başlattı.

    Aktif karbonun üretimi için Ordu’nun Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’nde Aktif Karbon Üretim Tesisi kuruldu. Çalışmaların hızla devam ettiği tesiste yurt dışından gelen teknik ekip ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ekipleri makinelerin kurulum çalışmalarında sona yaklaştı.

    Bölge ekonomisine güç katacak

    Tesiste fındık kabuğu işlenerek aktif karbona dönüştürülecek. Ordu’da sadece yakacak olarak kullanılan fındık kabuğu aktif karbon olarak pek çok alanda kullanılacak. Zehirli gazları süzme, su arıtma, hava temizleme gibi onlarca sektörün ihtiyacı aktif karbon artık Ordu’dan temin edilecek.

    Aktif karbonun Ordu’da üretilmesi hem Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak hem de bölge ekonomisine güç katacak.

    Ordu'da kurulan Aktif Karbon Üretim Tesisi ile fındık kabukları, yüksek katma değerli bir ürüne dönüştürülerek ülke ekonomisine kazandırılacak. Savunma sanayi, tıp, tekstil ve gıda gibi çeşitli sektörlerde hammadde olarak kullanılan aktif karbon, artık Ordu'dan temin edilebilecek. Bu sayede Türkiye'nin dışa bağımlılığı azalırken, bölge ekonomisi de önemli ölçüde güçlenecek. Projenin, fındık üreticileri için yeni bir gelir kapısı açmasının yanı sıra, çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlaması bekleniyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin bu öncü projesi, Türkiye'nin sanayi ve teknoloji alanındaki atılımlarına önemli bir örnek teşkil ediyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code