Türkiye'nin geleceği için kritik bir öneme sahip olan sivil toplumun rolü, İHH İnsani Yardım Vakfı'nın düzenlediği çalıştayda derinlemesine incelendi. Yayınlanan sonuç raporu, farklı düşünce geleneklerinden gelen kanaat önderlerini, akademisyenleri ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirerek önemli bir mutabakat zemini oluşturdu. Raporda, terörsüz bir Türkiye için silahsızlanmanın önemi, toplumsal barış dilinin inşası ve STK'ların aktif sorumluluk üstlenmesi gibi kritik konulara dikkat çekiliyor. Bu rapor, Kürt meselesine dair sivil toplum merkezli çözüm arayışlarının hafızası ve yol haritası olma niteliği taşıyor. Peki, raporda hangi somut çözüm önerileri yer alıyor? Sivil toplumun bu süreçteki rolü nasıl şekillenecek?
İSTANBUL - BHA
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından düzenlenen “Türkiye’de ‘Yeni Süreçte’ Hassasiyetler, Riskler, Fırsatlar ve Sivil Toplumun Rolü Çalıştayı”nın sonuç raporu yayınlandı. Raporda, çalıştayda konuşulan konular, 14 başlık altında bir araya getirildi.
“Türkiye’de ‘Yeni Süreçte’ Hassasiyetler, Riskler, Fırsatlar ve Sivil Toplumun Rolü Çalıştayı, İHH İnsani Diplomasi Birimi tarafından 24 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlendi. Çalıştayda, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gazeteciler, akademisyenler ve siyasetçiler 3 farklı oturumda “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin görüş ve önerilerini paylaştı. İHH, düzenlenen çalıştayın sonuç raporunu kamuoyu ile paylaştı.
Sonuç raporunun girişinde, “Söz konusu çalıştayda, farklı düşünce geleneklerinden gelen kanaat önderleri, akademisyenler, gazeteciler, aktivistler ve sivil toplum temsilcileri bir araya gelmiş; mevcut sürecin hassasiyetlerini, barındırdığı riskleri ve sunduğu fırsatları masaya yatırmıştır. Katılımcılar arasında önemli bir mutabakat zemini oluşmuş; özellikle silahsızlanmanın bir ön koşul olduğu, toplumsal barış dilinin inşa edilmesi gerektiği, STK’ların bu süreçte aktif sorumluluk üstlenmeleri gerektiği hususunda görüş birliği sağlanmıştır. Tüm bu görüşlerin derlenerek bir araya getirildiği bu rapor, çalıştayın sonuç raporu niteliğindedir” ifadelerine yer verildi.
İHH’dan yapılan açıklamada, “Bu rapor, yalnızca mevcut durumu tasvir etmekle kalmayıp; aynı zamanda geleceğe dair çözüm odaklı bir vizyon da sunmaktadır. Bu bağlamda, “Türkiye'de 'Yeni Süreçte' Hassasiyetler, Riskler, Fırsatlar ve Sivil Toplumun Rolü Çalıştayı” sonuç raporu, Kürt meselesine dair sivil toplum merkezli çözüm arayışlarının hem hafızası hem de yol haritası olmayı amaçlamaktadır” denildi.
Açıklamada ayrıca, sonuç raporunun Kürt meselesine dair sivil toplum merkezli çözüm arayışlarının hem hafızası hem de yol haritası olmayı amaçladığı ifade edildi. Çalıştayın sonuç raporuna vakfın internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.
İHH İnsani Yardım Vakfı'nın düzenlediği "Türkiye’de ‘Yeni Süreçte’ Hassasiyetler, Riskler, Fırsatlar ve Sivil Toplumun Rolü Çalıştayı"nın sonuç raporu yayınlandı. Raporda, farklı kesimlerden katılımcıların görüşleri doğrultusunda, silahsızlanmanın önemi, toplumsal barışın inşası ve STK'ların aktif rolü vurgulanıyor. İHH, bu raporla Kürt meselesine dair sivil toplum merkezli çözüm arayışlarına katkıda bulunmayı ve geleceğe yönelik bir yol haritası sunmayı amaçlıyor. Raporun tamamına İHH'nın internet sitesinden erişilebilir.