Manisa, 31 Mayıs'ta önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Aktiffelsefe Kültür Derneği'nin gelenekselleşen Felsefe ve Sağlık Sempozyumu, bu yıl beşinci kez düzenleniyor. Sağlık alanındaki güncel sorunlara farklı bir perspektif sunmayı amaçlayan sempozyum, 'Sağlık Felsefesi' yaklaşımıyla çözüm arayışlarına odaklanacak. Sempozyumda, tıp etiği, varoluşsal sorgulamalar ve iyilik halinin farklı boyutları gibi çeşitli konular ele alınacak. Katılımcılar, alanında uzman isimlerin sunumlarıyla sağlık ve felsefe arasındaki derin ilişkiyi keşfetme fırsatı bulacaklar. Bu sempozyum, sağlık çalışanları, felsefeciler ve konuya ilgi duyan herkes için kaçırılmaması gereken bir etkinlik.
Aktiffelsefe Kültür Derneği tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Felsefe ve Sağlık Sempozyumu, 31 Mayıs’ta Manisa'da gerçekleşecek.
Sağlık alanındaki çıkmazların, 'Sağlık Felsefesi' bakışıyla aşılabileceğini vurgulayan sempozyuma yine Manisa Ayşe Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi ev sahipliği yapıyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Celal Bayar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nin geleneksel destek ve iş birliği ile gerçekleşecek olan 5.Felsefe ve Sağlık Sempozyumu programında, "tıp" yerine "sağlık" kelimesi seçilerek sağlık konusunun tıp mesleği ile sınırlı olmadığı gerçeğinin ele alınması hedefleniyor.
Sempozyumun konu başlıkları, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden “Sağlık ve Kaliteli Yaşam” teması çerçevesince belirlenmiştir. Sağlık alanında yaşanan problemlerin, sağlık hizmetleri ya da tıp metodolojisindeki işleyişiyle değil, Sağlık felsefesi çalışılarak çözüleceği düşüncesiyle hazırlanan sempozyuma katılım için https://www.felsefevesaglik.org/ sitesinden kayıt yapılması gerekiyor.
Sabah 09.30’da başlayacak sempozyumun programı ise şöyle:
09.30-11.30 Panel: "Gelecek İçin Tıp Etiği"
- Konumlandırılmış Fakat Anlamlandırılmamış ve Kullanılmayan Bir Meslek Etiği Tüzüğü: Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi (1960) - Prof. Dr. Çağatay Üstün (Ege Ü. Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Etik ABD)
- Tekno- Bilimsel Gelişmelerin Gölgesinde Değişen Hekimlik Değerleri - Doç. Dr. Cemal H. Güvercin (Dokuz Eylül Ü. Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Etik ABD)
- Tıbbi Uygulamalarda Etik Değerler Değişiyor mu?: Yapay Zekânın Kliniğe Girişi - Arş.Gör.Dr. Seçil Özçiftçi (Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Tarihi ve Etik ABD)
12:00 - 12:45 Konferans: "Varoluşunu Unutan Varlık"
Prof. Dr. A. Kadir Çüçen (Bursa Uludağ Ü., Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Böl.)
12:45 - 13:30 Konferans: "Sağlığın Tıbbileştirilmesi"
Doç. Dr. Selin Atalay (İzmir Bakırçay Ü., İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü)
15:00- 17:00 Panel: "İyilik Halinin Farklı Görünümleri"
- İyilik Halinin Sosyolojik Dinamikleri - Prof. Dr. Derya Şaşman Kaylı (Manisa Celal Bayar Ü., Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü)
- Antik Dünyada Sağlık ve İyi Yaşam - Prof. Dr. Aylin Çankaya (Manisa Celal Bayar Ü., İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü)
- Sağlıklı Olma Hastalığı -Prof.Dr.Mehmet Ulukütük (Bursa Teknik Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü)
17:30- 18:30 Panel: "Sağlık Felsefesi için Yeni Ufuklar"
Felsefe ve Sağlık İlişkisi - Oya Uysal (Aktiffelsefe Kültür Derneği Başkanı) Paternalist Yaklaşım Modeli Güncel Sağlık Sorunlarına Bir Çözüm Olabilir mi?
Dr. Mahmut Şansal
18:45 - 19:45 Bildiriler Oturumu
5. Felsefe ve Sağlık Sempozyumu, Manisa Ayşe Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi'nde gerçekleşecek olup, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nden 'Sağlık ve Kaliteli Yaşam' teması çerçevesinde şekillendirildi. Sempozyum programında, 'Gelecek İçin Tıp Etiği', 'Varoluşunu Unutan Varlık', 'Sağlığın Tıbbileştirilmesi' ve 'İyilik Halinin Farklı Görünümleri' gibi paneller yer alacak. Ayrıca, 'Sağlık Felsefesi için Yeni Ufuklar' başlıklı bir oturum da düzenlenecek. Sempozyuma katılım için https://www.felsefevesaglik.org/ adresinden kayıt yaptırılabilir. Etkinlik, sağlık ve felsefe arasındaki bağlantıyı derinlemesine incelemek isteyenler için önemli bir platform sunuyor.