1 Temmuz 2025 Salı
DOLAR 39.83 ₺
EURO 46.90 ₺
STERLIN 54.68 ₺
G.ALTIN 4,276.42 ₺
BTC 107,334.32 $
ETH 2,493.78 $
BİST 10,080.35

    Nükleer Zirve: Ankara Sanayi Odası'nda Enerji Devrimi!

    YerelAnkara 8
    Yayınlama: 1 Temmuz 2025 Salı 13:56 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

    Ankara Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen 11. Nükleer Santraller Zirvesi, Türkiye'nin enerji geleceğine ışık tuttu. Zirvede, nükleer enerjideki son gelişmeler ve stratejik ortaklıklar masaya yatırıldı.

    Nükleer Zirve: Ankara Sanayi Odası'nda Enerji Devrimi!

    Ankara Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleşen 11. Nükleer Santraller Zirvesi, Türkiye'nin enerji sektöründe yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor. Zirvede, Akkuyu Nükleer Güç Santrali başta olmak üzere, Türkiye'nin nükleer enerji hedefleri ve bölgesel iş birliği olanakları ele alındı. Uzmanlar, nükleer enerjinin Türkiye'nin 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda kritik bir rol oynayacağını vurgularken, yerli sanayinin bu alandaki potansiyeli de değerlendirildi. Zirve, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı ve teknolojik gelişimine önemli katkılar sağlamayı hedefliyor. Peki, bu zirve Türkiye'nin enerji geleceğini nasıl şekillendirecek? İşte detaylar...

    ANKAR-BHA

    Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Nükleer Sanayi Derneği (NSD) tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın destekleriyle hayata geçirilen 11. Nükleer Santraller Zirvesi –NPPES, İstanbul’da başladı.

    NPPES’in açılışına, ASO Başkanı Seyit Ardıç, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Hasan Mandal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür Vekili Salih Sarı, ASO Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt, Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi, Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Nükleer Enerji Teknoloji Kurumu (SNPTC) Başkan Yardımcısı Ma Mingjun, ASO Genel Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Cabbar, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Dinçer ile nükleer santraller sektöründen ulusal ve uluslararası çok sayıda ziyaretçi katıldı.

    “Nükleer santraller zirvesi, stratejik ortaklıklar kurulmasını sağlıyor”

    ASO Başkanı Seyit Ardıç, 11. Nükleer Santraller Zirvesi’ne katılarak Türkiye’nin sürdürülebilir ve güvenilir enerji çözümlerine katkı sunan herkese teşekkür ederek sözlerine başladı.

    Yerli ve yabancı yatırımcıların bir araya geldiği fuar ve zirvenin; bilgi paylaşımı, iş birliği geliştirme ve inovatif çözümlerin tanıtıldığı verimli bir platform olduğunu ifade eden Başkan Ardıç, “Nükleer Santraller Zirvesi, teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi ve yeni projelerin hayata geçirilmesi için stratejik ortaklıklar kurulmasına da imkan sağlıyor” diye konuştu.

    “Türkiye, bölgesel bir teknoloji ve tedarik merkezi haline gelmeyi hedefliyor”

    Türkiye’nin 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda geliştirdiği Ulusal Enerji Planı, nükleer enerjinin bu yolculuktaki stratejik önemini açıkça ortaya koyduğunu belirten Başkan Ardıç, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ardından Sinop ve Trakya’da planlanan projelerle birlikte, ülkemiz 2040 yılına kadar 20.000 megavat nükleer kurulu güce ulaşmayı hedeflemektedir. Bu hedef sadece enerji üretim kapasitesinin artırılmasını değil, aynı zamanda yüksek teknolojiye dayalı üretimin, sanayi kümelenmelerinin ve yerli mühendislik kabiliyetinin gelişimini de içermektedir. Türkiye, bu stratejik yatırımlarla küresel enerji dönüşümünün bir parçası olmanın ötesine geçerek, bölgesel bir teknoloji ve tedarik merkezi haline gelmeyi hedeflemektedir. Özellikle SMR olarak adlandırdığımız Küçük Modüler Reaktörler, nükleer enerjide esneklik, güvenlik ve maliyet avantajı sağlayarak geleceğin enerji sistemlerinde kritik bir rol oynamaktadır. Daha düşük başlangıç yatırımı, daha kısa inşa süresi ve şebeke uyumluluğu gibi avantajlarıyla SMR teknolojileri, ülkemizin enerji arz güvenliği ve teknoloji üretimi açısından önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu alanda da yerli sanayimizin etkin rol almasını sağlamak büyük önem taşımaktadır” dedi.

    “NÜKSAK-2 ile yerli sanayi altyapısı kurmayı amaçlıyoruz”

    ASO Başkanı Seyit Ardıç, Ankara Sanayi Odası olarak bu dönüşümün bir parçası olmayı görev bildiklerini söyledi. Türkiye’de ilk kez kurulan nükleer sanayi kümelenmesi NÜKSAK ile sanayicileri hazırlamaya başladıklarını ifade eden Başkan Ardıç, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Kümelenme Destek Programı kapsamında yürüttüğümüz NÜKSAK ile özellikle Akkuyu projesinin yerelleştirilmesine katkıda bulunuyoruz. Firmalarımıza uluslararası nükleer standartlara ulaşmaları için destek oluyoruz. 75 öncü sanayicimizin katılımı ile ilk fazını tamamladığımız NÜKSAK, nükleer enerji alanında çok önemli tecrübeler edinmemizi sağlıyor. Türkiye’de ilk kez nükleer kalite paslanmaz çelik Ar-Ge çalışması, ürünlerin uluslararası sertifikasyonu ve kritik iş anlaşmaları bu proje ile hayata geçirildi. NÜKSAK’ın, Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından verilen imalatçı onay belgesi süreçlerindeki destekleriyle birçok firmamız Akkuyu’da iş yapma fırsatı buldu. Bu başarıyı daha ileri taşımak adına başlattığımız NÜKSAK-2 ile yeni bir döneme giriyoruz. Artık hedefimiz daha fazla firmayı bu stratejik sektöre kazandırmak, nükleer alandaki bilgilendirme ve rehberlik çalışmalarımızı artırarak ekosistemi büyütmektir. NÜKSAK-2 ile birlikte sadece üretim değil, teknolojiye dayalı güçlü bir yerli sanayi altyapısı kurmayı amaçlıyoruz.

    “Yerli sanayimizin nükleer enerji alanına entegrasyonu için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”

    Ankara Sanayi Odası olarak; yerli sanayinin nükleer enerji alanına entegrasyonu, tedarik zincirinde daha etkin rol alması ve teknoloji transferinin sağlanması için tüm üyeler ile iş birliği içinde olduklarını söyleyen Başkan Ardıç, sözlerini şöyle tamamladı:

    “Nükleer Santralleri Zirvesi, işte bu vizyonun sahaya yansıdığı en somut platformlardan biridir. Sanayimizin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için nükleer enerjinin kritik önemini çok iyi biliyoruz ve sektördeki tüm paydaşlarla iş birliğimizi daha da güçlendirerek çalışmaya devam edeceğiz. Sözlerime son verirken, Nükleer Santraller Zirvesi’nin ülkemizin enerji geleceğine katkı sunacağına, yeni iş birliklerine kapı aralayacağına olan inancımla, Bu vizyon doğrultusunda çalışan ve bugün burada olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.”

    “İTÜ olarak ‘Ulusal Araştırma Altyapısı’ başvurusu hazırlıyoruz”

    İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Hasan Mandal Hasan Mandal ise konuşmasında şunlara dikkat çekti: “Nükleer enerji karbon azaltımı ve endüstriyel dayanıklılık hedefleyen bölgeler için sürdürülebilir ve güvenilir enerji politikasının temel taşı olarak öne çıkıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca yayımlanan 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi, “Nükleer Teknoloji Geliştirme Parkı” kurulmasını öngören vizyoner bir hedefi barındırıyor. Bu iddialı girişim, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin akademik liderliğinde hayata geçirilecek. Biz bunu yalnızca bir altyapı projesi olarak değil; dışa bağımlı bir alıcı değil, bilgi ve çözüm üreten, ihraç eden ulusal bir taahhüt olarak görüyoruz. İTÜ olarak nükleer inovasyon ekosistemini daha da güçlendirecek “Ulusal Araştırma Altyapısı” başvurusu hazırlıyoruz.”

    “Çevresel taahütlerimizi yerine getirmek için enerji stratetijimizi kararlılıkla uyguluyoruz”

    Programın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdür Vekili Salih Sarı şunları söyledi: “Türkiye olarak, büyüyen ekonomimiz ve artan nüfusumuzla birlikte her yıl yaklaşık yüzde 4 oranında artan elektrik talebimizi karşılamak, dışa bağımlılığımızı azaltmak ve çevresel taahhütlerimizi yerine getirmek için dört ayaklı bir enerji stratejisini kararlılıkla uyguluyoruz. Bunlar; yenilenebilir enerji yatırımları, enerji verimliliğinin artırılması, yerli doğal gaz kaynaklarımızın geliştirilmesi ve elbette, nükleer enerjiye geçiştir.”

    Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Alikaan Çiftçi ise şunlara değindi: “Türkiye’nin nükleer enerji yolculuğu artık sadece bir üretim meselesi değil; aynı zamanda uluslararası itibarı, teknolojiye dayalı kalkınmayı ve bölgesel etki alanını şekillendiren çok katmanlı bir stratejiye dönüştü. Akkuyu NGS sadece bir başlangıç. Önümüzde, nükleer teknolojinin yeni ufku olan SMR dönemi bulunuyor.”

    Açılış konuşmalarının ardından ASO Başkanı Seyit Ardıç, NPPES’e katılan ASO ve NÜKSAK üyesi firmaların standlarını ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi aldı.

    11. Nükleer Santraller Zirvesi, Ankara Sanayi Odası ve Nükleer Sanayi Derneği iş birliğiyle gerçekleşti. Zirveye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, sanayiciler, akademisyenler ve uluslararası uzmanlar katıldı. ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye'nin nükleer enerji alanında bölgesel bir teknoloji ve tedarik merkezi olma hedefini vurguladı. Zirvede, Küçük Modüler Reaktörler (SMR) gibi yeni teknolojilerin potansiyeli değerlendirilirken, yerli sanayinin nükleer enerji sektörüne entegrasyonu için NÜKSAK gibi projelerin önemi vurgulandı. İTÜ Rektörü Hasan Mandal ise Nükleer Teknoloji Geliştirme Parkı kurulması vizyonunu paylaştı. Zirve, Türkiye'nin enerji stratejisinde nükleer enerjinin giderek artan rolünü teyit etti.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code