Türkiye'nin ulaşım ağında tarihi bir dönüşüm yaşanıyor! Son 23 yılda hayata geçirilen devasa tünel projeleri, ülkenin dört bir yanını birbirine bağlayarak seyahat sürelerini kısaltıyor ve ekonomik kalkınmaya ivme kazandırıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun açıklamaları, bu alandaki başarıyı gözler önüne seriyor. Peki, bu tüneller sayesinde neler değişti? Hangi bölgeler arası ulaşım kolaylaştı? Avrupa'nın en uzun çift tüplü tüneli hangisi? İşte detaylar...
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2002 yılı sonunda 50 kilometre uzunluğunda 83 adet tünel olduğunu belirterek "23 yılda 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa ettik. Toplam tünel sayımız 513'e, uzunluk ise 790 kilometreye çıktı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hayata geçirilen tünel projelerine ilişkin açıklamada bulundu. Uraloğlu, son 23 yılda ulaşımda fiziki engellerin birer birer ortadan kaldırıldığını ve bu dönemde yapılan yapılarla ülkenin dört bir yanının yeniden birbirine bağlandığını söyledi.
"23 Yılda 740 Kilometre Uzunluğunda 430 Yeni Tünel İnşa Ettik"
Bakan Uraloğlu, 2002 yılı sonunda 83 adet tünel olduğunu ve bunların toplam uzunluğunun 50 kilometre olduğunu belirterek "23 yılda 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa ettik. Toplam tünel sayımız 513'e, uzunluk ise 790 kilometreye çıktı. Eğer bu tüneller arka arkaya sıralansaydı, İstanbul'dan Kayseri'ye kadar kesintisiz bir şekilde tünelle ulaşmak mümkün olurdu." dedi.
"Zigana Tüneli Avrupa'nın En Uzun Çift Tüplü Karayolu Tüneli Oldu"
Tünellerle; vadileri aştıklarını, şehirleri birleştirdiklerini belirten Uraloğlu, Türkiye'nin yalnızca ulaşımdaki fiziksel engelleri değil, mühendislik sınırlarını da aştığını vurguladı. Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Dünyada ilkleri başardık, uluslararası arenada ödüller aldık. Zigana Tüneli 14,5 kilometrelik uzunluğuyla Avrupa'nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli oldu. Kuzey Marmara Otoyolu bünyesindeki 10 tünel ise dünyanın en geniş kesit alanına sahip tünelleri." ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, Ovit, Eğribel, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal, Cankurtaran ve Sabuncubeli gibi tüneller ile ulaşımı kolaylaştırdıklarını, daha güvenli hale getirdiklerini ve bölgedeki trafik akışını hızlandırarak ekonomik faaliyetlerin önünü açtıklarına da dikkati çekti.
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, 2002 yılından bu yana Türkiye'de 740 kilometre uzunluğunda 430 yeni tünel inşa edildi. Toplam tünel sayısı 513'e, uzunluk ise 790 kilometreye ulaştı. Zigana Tüneli Avrupa'nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli unvanını alırken, Kuzey Marmara Otoyolu'ndaki tüneller dünyanın en geniş kesit alanına sahip. Ovit, Eğribel, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal, Cankurtaran ve Sabuncubeli gibi tüneller ulaşımı kolaylaştırarak bölgedeki ekonomik faaliyetleri canlandırdı.