Türkiye'de tuz tüketimi alarm veriyor! Günlük tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği miktarın çok üzerinde olduğu belirlendi. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, yüksek tuz tüketiminin yol açabileceği ciddi sağlık sorunlarına dikkat çekiyor. Hipertansiyon, damar sertliği ve böbrek taşları gibi rahatsızlıklar, kontrolsüz tuz kullanımının bir sonucu olabilir. Peki, böbreklerimizi korumak ve sağlıklı bir yaşam sürmek için neler yapmalıyız? Uzmanından önemli uyarılar ve pratik öneriler haberimizde!
Türkiye’de kişi başı günlük tuz tüketiminin 9,9 gram olduğunu ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu miktarın 5 gramın altına düşmesi gerektiğini vurgulayan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, vücuda alınan tuzun yaklaşık yüzde 99,5’i böbreklerden geri emildiğine dikkati çekti. "Fazla miktarda tuz tüketimi kaynaklı hipertansiyon, damar sertliği ve böbrek taşı gibi rahatsızlıklar bu organları olumsuz etkiliyor ve çeşitli hastalıkları beraberinde getiriyor" diyen Doç. Dr. Atasoyu, günlük tüketim miktarında bir çay kaşığının geçilmemesi çok önemli olduğunu söyledi.
TUZ ATMADAN ÖNCE YEMEĞİN TADINA BAKILMALI
Tadım yapılmadan yemeğe tuz atmanın çok yanlış bir yaşam tarzı örneği olduğunun altını çizen İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Kişinin yemeğin tuzu ile ilgili bir sorun olup olmadığı konusunda bir bilgisi yokken yemeğe tuz eklemesi, günlük yaşantısındaki, sorunu görmeden çözüm arayışına girmek gibi hatalı ve gereksiz reflekslerinden biri olabilir” dedi.
Gizli tuz alımından da bahseden Atasoyu, “Peynir çeşitleri, zeytinler, ketçap ve mayonez gibi hazır soslar, kavrulmuş kuru yemişler, hazır çorbalar, bulyonlar, konserve yiyecekler, turşu, sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri, cipsler, bisküviler, krakerler ve hazır ayranlar gibi gizli tuz içeren gıdaları tüketirken ölçülü olmakta fayda var” diye konuştu.
İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, ihtiyaçtan fazla tüketilen tuza karşı böbrekleri korumanın 7 yolu ile ilgili şunları kaydetti:
Haberde, Türkiye'deki yüksek tuz tüketimi ve bunun sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ele alınıyor. Doç. Dr. Atasoyu, günlük tuz tüketiminin azaltılması ve gizli tuz kaynaklarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, böbrek sağlığını korumak için yapılması gerekenler sıralanıyor: tuz tüketimini sınırlamak, dengeli beslenmek, yeterli su içmek, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak, diyabet ve hipertansiyonu kontrol altında tutmak ve sigaradan uzak durmak. Bu önlemlerle böbrek sağlığını korumak ve tuz tüketiminden kaynaklanan riskleri en aza indirmek mümkün.