8 Mayıs 2025 Perşembe
DOLAR 38.63 ₺
EURO 43.56 ₺
STERLIN 51.38 ₺
G.ALTIN 4,108.29 ₺
BTC 97,912.23 $
ETH 1,824.18 $
BİST 9,279.21

    Türkiye'ye Yatırım Yağmuru! 14,1 Milyar Dolarlık Beklenti

    Ekonomi 14
    Yayınlama: 7 Mayıs 2025 Çarşamba 11:04 Kaynak: Birlik Haber Ajansı

    Türkiye, 2024'te 14,1 milyar dolarlık doğrudan yatırımla rekor kırmaya hazırlanıyor. İşte yatırımcıların gözdesi olan sektörler ve yatırımın detayları!

    Türkiye'ye Yatırım Yağmuru! 14,1 Milyar Dolarlık Beklenti

    Türkiye ekonomisi, uluslararası yatırımcıların radarında parlamaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi'nin son raporu, ülkenin 2024 yılında 14,1 milyar dolarlık doğrudan yatırım beklentisiyle dolu olduğunu ortaya koyuyor. Bu devasa yatırım, sadece ekonomik büyümeyi desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda 51 binden fazla yeni istihdam yaratacak. Özellikle yenilenebilir enerji ve otomotiv sektörlerindeki büyük ölçekli projeler, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynayacak. Almanya başta olmak üzere, Çin, Fransa ve ABD gibi ülkelerin Türkiye'ye olan güveni, ülkenin yatırım potansiyelini gözler önüne seriyor. Peki, bu yatırım hamlesi Türkiye'yi gelecekte nasıl bir ekonomik güç haline getirecek?

    ANKARA-BHA Türkiye, 2024 yılında duyurulan 383 uluslararası doğrudan yatırım (UDY) projesiyle 14,1 milyar dolarlık yatırım harcamasına ve 51 bin 402 kişilik istihdama ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi’nin proje bazlı yayımladığı kapsamlı rapor, Türkiye’nin uluslararası yatırımcılardan artan ilgisini rakamlarla ortaya koyuyor. Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi (2024–2028) ile uyumlu olarak hazırlanan çalışma, yatırımcıların ve politika yapıcıların karar alma süreçlerine veri temelli katkılar sunmayı hedefliyor. Raporda, sıfırdan kurulan yatırımlar, sektörel eğilimler, ülke bazlı yatırımcı dağılımı ve birleşme-satın alma faaliyetlerine dair detaylı analizler yer alıyor. Yenilenebilir enerji ve otomotiv öne çıkıyor Rapora göre, en fazla yatırım çeken sektör 1,85 milyar dolarlık sermaye harcamasıyla yenilenebilir enerji oldu. Otomotiv ana sanayi ve yan sanayi ise büyük ölçekli yatırımlarla dikkat çekerken, tarım-gıda, makine ve ekipman sektörleri proje sayısı açısından öne çıktı. Yazılım, tüketici elektroniği ve iş hizmetleri gibi alanlardaki yatırımlar ise Türkiye’nin dijital dönüşüm ve yüksek teknoloji potansiyeline yönelik güçlü uluslararası ilgiyi gözler önüne serdi. Proje faaliyet alanlarında ise imalat sektörü 214 projeyle lider konumda bulunurken, altyapı ve enerji üretimi yatırımları ikinci sırada yer aldı. Bilgi ve iletişim teknolojileri, Ar-Ge ve iş hizmetleri de sermaye harcamaları açısından ön sıralarda değerlendirildi. En büyük yatırımcı Almanya Ülke bazında Almanya, 67 proje ve 3,3 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’ye en fazla sermaye getiren ülke oldu. Almanya’yı Çin, Fransa ve ABD izlerken, bu ülkelerin hem yatırım hacimleri hem de proje sayıları Türkiye’ye olan güveni yansıtıyor. 2024 yılında ayrıca toplam 95 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirildi. 3,4 milyar dolarlık bu işlem hacmi yazılım, finans, sağlık, tarım-gıda ve makine sektörlerinde yoğunlaştı. Dağlıoğlu: Türkiye, yatırımın bağlantı noktası Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, rapora ilişkin değerlendirmesinde, “Türkiye’nin küresel yatırımcılar nezdinde dünyanın bağlantı noktası konumunu pekiştirdiğini görüyoruz,” dedi. Dağlıoğlu, yenilenebilir enerji ve otomotiv sektörlerinde yapılan 3,6 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu olduğunu vurgulayarak, “Nitelikli yatırımlar, ülkemizin yeşil dönüşüm ve dijital teknoloji alanlarında güçlü bir rota izlediğini gösteriyor,” ifadelerini kullandı.

    Türkiye, 2024'te 383 uluslararası doğrudan yatırım projesiyle 14,1 milyar dolarlık yatırım harcaması ve 51.402 kişilik istihdam yaratmayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji ve otomotiv sektörleri başı çekerken, Almanya en büyük yatırımcı ülke konumunda. Birleşme ve satın alma işlemleri de 3,4 milyar dolarlık hacme ulaştı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, Türkiye'nin yatırımın bağlantı noktası olduğunu vurguluyor.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code