1 Mayıs 2025 Perşembe
DOLAR 38.46 ₺
EURO 43.56 ₺
STERLIN 51.31 ₺
G.ALTIN 3,964.83 ₺
BTC 95,349.10 $
ETH 1,813.99 $
BİST 9,078.43

    Yeşil Hidrojen Hamlesi: Türkiye'de Yeni Ekosistem Kuruluyor!

    Ekonomi 16
    Yayınlama: 1 Mayıs 2025 Perşembe 13:28 Kaynak: Kapsül Haber Ajansı

    H2DER Başkanı Yusuf Günay, yeşil hidrojenin enerji arz güvenliği ve cari açıkla mücadeledeki kritik rolünü vurgularken, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini artırma çağrısı yaptı.

    Yeşil Hidrojen Hamlesi: Türkiye'de Yeni Ekosistem Kuruluyor!

    Türkiye, yeşil hidrojen alanında önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER), sektörün önünü açacak stratejiler geliştirmek ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmek için çalışmalara hız verdi. Başkan Yusuf Günay, Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleriyle yapılan görüşmelerin Türkiye'nin potansiyelini ortaya çıkaracağını belirtiyor. Peki, Türkiye'nin bu yeni enerji ekosistemindeki rolü ne olacak? Yeşil hidrojen üretim sanayi bölgeleri nerelerde kurulacak? İşte detaylar...

    Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay, gerek cari açık gerekse enerji arz güvenliği konularında, yeşil hidrojenin önem ve değerini bir kez daha vurguladı.

    2.kez başkanlığa seçilen Günay, yeni dönemin ilk Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısında, başta Almanya olmak üzere AB ülkeleri ve yakın coğrafyada yaşananları değerlendirdi.

    ‘Hidrojende uluslararası iş birliğini geliştiriyoruz ’

    EPDK Kurucu Başkanı Yusuf Günay, ‘net sıfır’ hedefinde enerjideki dönüşümün önemini  “AB ülkelerinin 2030’a dek 10 milyon ton üretme, 10 milyon ton da ithal etme kararı, karbon emisyonunda toplamda yüzde 23’lük azalma sağlayacak. SKDM (Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması) 1 Ocak 2026’da devreye girecek. Somut verilerle desteklenen bu süreçte, dört kutuplu dünyada yaşananları dikkatle takip ediyoruz. Almanya’nın başı çektiği AB ülkelerinde enerji dönüşümü güçlü örnektir. Kömürden doğalgaza geçmişlerdi. Şimdi doğalgazın yeşil hidrojenle ikamesi için çalışılıyor. Almanya, resmi kurumlarıyla, Türkiye’nin üretim potansiyeline sıcak adımlar atıyor. Türk-Alman Enerji İş birliği çalışmalarında dernek olarak yer alıyoruz. Bilgi ve öneri paylaşıyoruz. Proje ve girişimlerde paydaş oluyoruz. 

    ‘Yeşil hidrojen üretim sanayi bölgeleri belirlenmeli’

    Yusuf Günay sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreçte, en değerli başlıklarımızı hep gündemde tutuyoruz. Hidrojene özel bir otorite atanması süreci hızlandıracaktır.

    Bir başka somut adım da geniş bir iş birliği olanağı sunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, “Yeşil Hidrojen Üretim Sanayi Bölgeleri (YHÜS)” ilan edilmesi önerimize çok sıcak yaklaşıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile de görüşmelerimiz sürüyor. Örneğin, Gökçeada – Bozcaada lokasyonları ve iki ada arasındaki denizi kapsayan bölgenin, YHÜS ilan edilebileceğini savunuyoruz.” 

    H2DER’in 2. dönem ilk Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısında görev bölümü de yapıldı.

    Yönetim Kurulu içindeki görev bölümü şu şekilde oluştu: 

    Başkan: Yusuf Günay

    İkinci Başkan: Kürşat Tezkan - Akfen

    Başkan Yardımcısı: Tolga Güneri - Ecacıbaşı Yenilenebilir Enerji

    Başkan Yardımcısı: Argun Karaçay - Pure Energy 

    Başkan Yardımcısı: Ender Halis Özatay - Nordeks

    Genel Sekreter:  Mehtap İpek - Çalık Yenilenebilir Enerji

    Muhasip Üye: Hacı Güçlü – Özgüçlü Elektrik

    H2DER Başkanı Yusuf Günay, derneğin yeni dönem hedeflerini açıklarken, yeşil hidrojenin Türkiye için stratejik önemini vurguladı. AB ülkelerinin 2030 hedefleri ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması'nın (SKDM) devreye girmesiyle birlikte, yeşil hidrojenin enerji dönüşümündeki rolü daha da belirginleşiyor. Günay, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 'Yeşil Hidrojen Üretim Sanayi Bölgeleri' önerisine sıcak baktığını ve bu bölgelerin kurulmasıyla Türkiye'nin yeşil hidrojen üretiminde önemli bir oyuncu haline gelebileceğini ifade etti. Yönetim kurulu görev dağılımının da yapıldığı toplantıda, sektörün önde gelen isimleri yer aldı.

    BENZER HABER
    İlk Yorumu Sen Yaz
    code