Düzce, Türkiye'de bir ilke imza atarak Sıfır Atık Oyuncak Müzesi'ni açtı! Çocukların 23 Nisan hayali gerçek oldu ve müze, Düzce Valiliği ve Belediyesi iş birliği ile hayata geçirildi. Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış binlerce oyuncak, ziyaretçilerini bekliyor. Bu eşsiz müze, çevre bilincini artırmanın yanı sıra, çocukların hayal güçlerini de geliştiriyor. Düzce'yi ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken bu müze, sürdürülebilir bir geleceğe ilham kaynağı olacak.
Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi iş birliğinde, çocukların isteği üzerine kurulmasına karar verilen “Düzce Sıfır Atık Oyuncak Müzesi” düzenlenen törenle hizmete açıldı. Düzce Bilim Merkezi binasında hazırlanan müzede geçmişten günümüze birçok oyuncak ve geri dönüşüm eseri Düzcelilerin beğenisine sunuldu.
Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, İl Özel İdare, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da desteği ile hazırlanan “Düzce Sıfır Atık Oyuncak Müzesi” kapılarını açtı. Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan Oyuncak Müzesi içinde yer alan eserler hem geri dönüştürülen malzemelerden hem de el emeğinden oluştu. Düzce Bilim Merkezi binasında hazırlanan Sıfır Atık Oyunca Müzesi için düzenlenen açılış törenine Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, KİSSAMU Projesi Koordinatörü Pınar Aslan, kurum ve kuruluşların temsilcileri, STK temsilcileri ile çok sayıda çocuk katıldı.
“23 NİSAN İL DANIŞMA KURULU’NUN HAYALİ GERÇEK OLDU”
Düzce’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda temsili vali olan Elif Su Tanay’ın başkanlık yaptığı il danışma kurulunda çocukların fikri olarak gündeme gelen “Sıfır Atık Oyuncak Müzesi” Düzce Valiliği’nin koordinasyonunda tüm kurumların katkısı ile gerçeğe dönüştü. Açılış töreninde ilk olarak Sıfır Atık Oyuncak Müzesi yapım sürecine ilişkin video yayınlandı ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın tebrik mesajı okundu. Çocukları temsilen mikrofonu alan temsili vali Tanay, ilk günkü heyecanının devam ettiğini ve hayallerinin gerçek olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
“HER ŞEY ÇOCUKLARIN HAYALİ İLE BAŞLADI”
Açılış töreninde davetlilere hitap eden Düzce Valisi Selçuk Aslan, müzenin Düzce’nin kolektif bir eseri olduğuna dikkat çekerek; “Her şey bir hayalle başlar denir ya, 23 Nisan’da ilk defa çocuklarımızın isteği ile gündeme geldi bu proje. Oyuncak Müzesi ama atıklardan oluşan bir müze. Hakikaten bu çok kıymetli bir fikir. İlk defa 2017 yılında Cumhurbaşkanımızın Muhterem Eşi Emine Erdoğan’ın BM kürsüsünden tüm dünyaya yaptığı bir çağrıydı ‘Sıfır Atık’. Bu anlayış uluslar arası bir marka haline gelirken çocuklarımızın da bu fikirle oyuncak müzesi kurulması hayali bize ilham oldu. Bir seferberlik başlattık. KİSSAMU Projesi ve eşim Pınar Hanım sayesinde burayı geliştirdik. Çocuklar seferber oldu, kendileri atık malzemelerden oyuncak yaptı. Müzeler toplumsal hafızaları ifade eder. Şehrimizde herkes bu projeye çok büyük destek verdi. Şu an sergide 4 binden fazla eser var, ancak envanterde 10 bini yakaladık. Tasnif ve seçim süreci halen devam ediyor. Bu müzeyi gerçeğe dönüştürme konusunda en büyük desteği Belediye Başkanımız Sayın Dr. Faruk Özlü bize sağladı. Belediye Meclisimizin kararı ile bu alan Sıfır Atık Oyuncak Müzesi için tahsis edildi. Kendilerine tüm Düzceliler adına teşekkür ediyorum. Türkiye’de 12 tane oyuncak müzesi var, biz Düzce olarak 13’üncüsünü açıyoruz, ancak temasının ‘Sıfır Atık’ olması sebebiyle ülkemizde ilk ve tek oldu. Sürdürülebilir çevre anlayışına örnek olacak ve diğer şehirlere de ilham olacaktır. Şehrimize hayırlı olmasını diliyorum.”
“ÇOK YÖNLÜ BİR PROJE OLDU”
Törende konuşma yapan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü de yapıları donanımlı hale getirmek için kurumlar arası iş birliği halinde çalıştıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Bu mekanın geçmişini bilmeyenler için söylüyorum; altı pazaryeri üstü kültür merkezi idi. Burası uzun zaman pek itibar görmedi. Özellikle pazaryeri çok tercih edilmedi. Bu yüzden burayı değerlendirmek istedik. TÜBİTAK ile birlikte burada Türkiye’nin 12. Bilim Merkezi’ni inşa ettik. Bizim bir de üstte Çocuk Üniversite’miz var. Valimiz bana bu oyuncak müzesinden bahsedince çok iyi olacağını söyledim. Gerçekten çok kıymetli bir müze kazandık. İşin başka boyutu da var, yani çocuklara çevre bilinci aşılanması ve eğitilmesi. Aslında çok kapsamlı ve çok yönlü bir proje oldu. Bu projede emeği geçen herkesi kutluyor, tebrik ediyorum.”
Sıfır Atık Oyuncak Müzesi açılışının yapılmasının ardından çocuklarla birlikte müzeyi gezen Vali Aslan ve Başkan Özlü, müzeye oyuncak bağışında bulunan çocuklarla da sohbet etti.
Düzce Sıfır Atık Oyuncak Müzesi, çocukların isteği üzerine kurulmuş ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor. Müzede, geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış 4 binden fazla oyuncak sergileniyor ve envanterde 10 bine yakın eser bulunuyor. Düzce Valisi Selçuk Aslan, müzenin Düzce'nin kolektif bir eseri olduğunu vurgularken, Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, projenin çevre bilinci aşılaması açısından önemine dikkat çekti. Müze, sürdürülebilir çevre anlayışına örnek teşkil ederek diğer şehirlere de ilham vermesi hedefleniyor. Açılışta, çocukların mutluluğu görülmeye değerdi.